Last news in Fakti

23 Януари, 2024 12:53 2 641 3

Интересът е към добре работещи сгради, а локацията вече е второстепенен фактор

  • бизнес имоти-
  • пазар-
  • инвестиции

Сделки за общо 190 млн. EUR в бизнес сегмента са реализирани през 2023 година

Интересът е към добре работещи сгради, а локацията вече е второстепенен фактор - 1
Снимка: М. Богданова ©

Инвестиционните сделки в бизнес имоти в България през изминалата 2023 г. са на обща стойност 190 млн. EUR. Половината от търгуваните имоти са в офис сегмента. На второ място са хотелите, а на трето - търговските площи.

Следващите по активност са сегментите на хотелите и търговските площи, съответно с 18% и 17% от общия обем. След голямата портфолио сделка на CTP през 2022 г., през изминалите 12 месеца логистичните и индустриални имоти отбелязаха по-скромни обеми. Спецификата на този пазар обаче е, че се купуват основно добре работещи и модерни сгради, по-рядко имоти с добра локация, но с нужда от сериозни инвестиции. За 2023 г. обемът на този сегмент е 6% от общия.

“Инвестиционният пазар се вписва изцяло в тенденциите от предходните години – и като обем, и като типове сделки. Наблюдаваме отчетлив превес на българските купувачи, в същото време – основно трансакции с подценени активи или такива с потенциал за добавена стойност“, казва Явор Костов, управляващ партньор в Cushman&Wakefield Forton.

В сегмента на индустриалните и складови площи се наблюдава нисък процент на свободните площи. Това, от своя страна, доведе до лек ръст на наемните нива. При търговските обекти, 80% от новооткритите такива са в ритейл парковете.

 

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аз Кочо

    8 6 Отговор
    Интересът вече никакъв го няма. Затова вероятно Агенция по вписванията бави резултатите за четвъртото тримесечие на 2023
  • 2 Захитрял

    7 3 Отговор
    Локацията винаги е първостепенен фактор; оставям ви време да си реорганизирате лъжовната мисъл...
  • 3 Джанго без окови

    2 2 Отговор
    Не се спре с щурутиите си, по добре си лягай щотУ утре си на тръстиката здраво