Last news in Fakti

2 Февруари, 2024 04:56 10 654 40

Икономист: Държавата остава с широко затворени очи за ставащото на имотния пазар

  • боян дуранкев-
  • икономист-
  • имоти

Все по-малко хора ще могат да си позволят ново жилище, прогнозира икономистът

Икономист: Държавата остава с широко затворени очи за ставащото на имотния пазар - 1
Снимка: БГНЕС

Държавата продължава да стои с широко затворени очи, наблюдава и вижда какво става с пазара на имотите, но не желае да свърши някаква полезна работа в тази посока.

Това коментира пред "Фокус" икономистът проф. Боян Дуранкев.

"Мога да прогнозирам смело наблюдавайки динамиката на цените на жилищата в Европейския съюз като цяло, и тенденцията, която може да се каже за 2024 година - едно успокояване на цените на жилищата по хармонизирания индекс на потребителските цени. Вероятно жилищното строителство ще продължи, но динамиката вече се затруднява на цените по простата причина, че все по-малко ще стават като цяло хората, които ще могат да си позволят да купуват ново жилище", обърна внимание Дуранкев.

По думите му в България е налице пълна какофония във финансовите показатели: "Най-неприятната реалност е, че днес едно младо, съвременно семейство не с минимална работна заплата на всеки от тях, а със средна работна заплата, много, много трудно може да си позволи да си купи ново жилище и да го изплаща, като същевременно се храни добре, праща децата си на училище и има допълнителни такси за здравеопазване, неформалните плащания. Забелязва се едно отдръпване на държавата, което е във вреда и на цялата българска икономика, и най-вече на тези, които се чувстват унижени и оскърбени от целия Преход до този момент".

Попитан как държавата може да се намеси и какво може да предприема в тази ситуация, икономистът отговори: "Държавата може да се намеси силно и да поизмести малко олигархията с тези десетки и стотици апартаменти на всеки от олигарсите, които са с огромни площи - да въведе прогресивно данъчно облагане върху жилищата. Държавата може да си позволи, както в други европейски страни, да субсидира младите семейства и тези, които живеят с родители. Може да субсидира и тези, които имат по 2-3 деца, и имат малка жилищна площ и т.н., и да се постарае едновременно решавайки техния жилищен проблем, да подпомогне по този начин и самото жилищно строителство.

Третото нещо, което е, нека да не бягаме от него, в много европейски страни има практика държавата сама да се захваща със строителството на жилищата, една практика, която е била и в България десетилетия, и която реши жилищния проблем на големи групи от населението. Така че възможности има. Жилищната нужда в България е остра, не по-малко остра е и нуждата от обновяване на сградния фонд, особено на тези сгради, които са над 50-годишни, и също така обновяване на жилищната инфраструктура: ВиК, електроинсталации и т.н. Въобще този периметър, който се очертава за развитие на жилищното строителство и подобряване на жилището условия в България, е доста широк и бих казал, че ако държавата умело регулира жилищното строителство и задоволяване на жилищните нужди, жилищен балон няма да има", смята икономистът проф. Боян Дуранкев.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прогресивното

    45 21 Отговор
    облагане на имотите е най правилния подход!
  • 2 Мда

    41 8 Отговор
    Копторче в София на цената на голям селски имот.....Как не се бях сетил, гражданин да бъда, да се пъчя, да се не мъчя......
  • 3 ха ха

    46 11 Отговор
    След държавата по пътищата, в енергетиката и с лекарствата, сега и в строителството. Още една хранилка ли ще отваряме?
    Аз пък предлагам промяна в конституцията - забран за увеличаване на дълга. Правителството пада автоматично при дефицит. И още, намаляване на ДДС до 15% в близките 10 години.
  • 4 Кой е

    70 9 Отговор
    Кой е държавата ? В момента държавата са доказани крадци по закона Магнитски + Кирчо и Бойко сикаджията . Те са милионери и милиардери , като Шиши. Не ги интересува и не знаят народа как живее с тези африкански заплати и цени на храни , по-скъпи от западна Европа.

    Коментиран от #5

  • 5 Трифонов

    37 11 Отговор

    До коментар #4 от "Кой е":

    Каза той с нотка на обида в гласа... Аз ли ти ги избрах тия, бе!? Да беше мислил преди да одиш да гласуваш за Боко преди 14 години, щот е "чиляк от народа", като теб. И да беше мислил преди да одиш да избираш кратуните от ПП, дето за всеки нормално мислещ човек беше ясно, че се връщат в БГ, за да ви окрадат, а онези покрай тях са от кол и въже събирани. Имахте и в двете хипотези бол информация месеци преди изборите. И умни хора даже директно ви предупредиха. И за ГРОБ, и за ПП... Ама-а-а-а българин слуша ли!? Той е от всички най-умен. Епа, като си толко умен, що си толко беден... се пита в заданието.

    Коментиран от #6, #40

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 нерегистриран

    36 1 Отговор
    Строителството е основния мотор за помпане на инфлацията. Добре, цените на материалите се вдигнаха "заради 404" но не и 300% както на готовото строителство. И не става въпрос, за хиени като Лори фамили, а изобщо за ЕУ!!! Жилищата се изкупуват от малка група хиени, които за да печелят вдигат цената за крайния потребител. Но не може, до безкрай - идва критична точка, и естествено "държавата" ще помага. Познайте на кого!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Буркина Фасо

    23 25 Отговор
    Държавата не е длъжна да оправя некадърните . Социализма доникъде не доведе . Или всеки носи отговорност за себе си , или всичко отива по дяволите. Държавата не е хранилка да развъжда търтеи . На който му е скъпо да си ходи на село и толкоз.

    Коментиран от #27

  • 10 Аз Кочо

    22 8 Отговор
    Тук има един човек който повтаря едно и също от години а аз му обяснявам пак едно и също от години.
    Как така материалите поскъпнаха по цял свят и у нас а също и заплатите по света се вдигнаха на всякъде най много в сащ, но цените на имотите по цял свят падат а в България растат при сринати сделки??????
    Как става това?

    Лихвите не са отговора, защото дори на тези "ниски лихви" сделките пак са надолу от една година и половина насам

    Основен принцип на пазара.

    ЦЕНАТА СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ТЪРСЕНЕТО И ПРЕДЛАГАНЕТО.

    Другото е надежди и мечти!

    Коментиран от #29

  • 11 Аз Кочо

    32 5 Отговор
    Относно твърденията на този екземпляр, че масово семейства с деца няма къде да живеят и затова купували, ще кажа, че истината е друга.

    Тези семейства са 10 процента от хората които купуват а и повечето вече купиха . Нали не мислите че младите семейства с дом извират от земята и се увеличават всеки ден, напротив младите в бг ги няма те са в чужбина.

    Масата е от хора "инвеститори" които купуват с кредит, ремонтират за стотинки и след това продават с 200 пр. надценка.

    Така че това са поредните брокерски партенки, че имало недостиг на жилища и т.н.

    Има недостиг на жилища без надути нереално цени.

    Пак повтарям в София има 239 000 празни жилища повечето чакащи цени от 8000 евро на м2 за да бъдат продадени.

    130000 пуснати в експлоатация през последните 2-3 години и още толкова в строеж.

    През 2022 имаше статистика, че София е намаляла с 20 000 човека

    В бг 40 процента са празните единици.

    Бг е на 11 място в света със най бързо намаляващо население.

    Бг продължава да е най бедната страна в ЕС но с цени на имотите като в страните от ЕС.

    Коментиран от #12

  • 12 икономист счетоводител

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "Аз Кочо":

    Прав си , Кочо. Според мен в България има повече пари отколкото реални активи . Депозитите са към 100 милиарда лева. И това са официалните пари. Тези огромни пари всъщност подпират високите цени на жилищата , защото просто няма в какво друго да се инвестира. Всички останали видове инвестиции са високо рискови . Българина е лъган много и няма доверие на нищо и на никого и за това инвестира във реални активи като строителството и ЗЗ. ЗЗ вече е разпределена между наследниците и инвеститорите , остава строителството. За това балона може изобщо да не спихне скоро.

    Коментиран от #13

  • 13 Аз Кочо

    19 5 Отговор

    До коментар #12 от "икономист счетоводител":

    ,"За това балона може изобщо да не спихне скоро"

    Той вече спихва, сделките са надолу, следват цените, вече има отстъпки.
  • 14 г-н Дуранкев ,

    14 2 Отговор
    държавата е мафия , част от тия , които ...... ма ма та на народа. Въпроса е , как обикновенният човечец, селянина , дошъл в София , да не се лъже на уйдурмите
  • 15 Пацо

    18 10 Отговор
    Къде, в коя галактика е тоя пишман професор. Къде хора със средни доходи могат да купят в Париж Лондон Мюнхен Москва Токио Ню Йорк....Жилища евтини има колкото искаш в областните градове, обаче всеки цървул сака в София . Докато е така, в София ще е скъпо

    Коментиран от #17, #33

  • 16 хххх

    7 12 Отговор
    Тоз пак намерил за какво да лъже.... лъжливо социалистче!
  • 17 Аз Кочо

    21 3 Отговор

    До коментар #15 от "Пацо":

    Умен, средната класа може да не може да купи в тези градове които изброих, затова пък е пълно с богати купувачи които не спират да купуват там.

    Разликата със София е че тук дори сега и Афганистанците не искат да стоят предпочитат да се задушават в камионите.

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Е46ца

    25 1 Отговор
    Тя държавата за какво са и отворени очите незнам.Само за корупционни схеми и нищо повече.
  • 20 ЧИЧО МАНЧО

    10 4 Отговор
    Хубави мазни приказки,значи гласят ни нова тесла... 🤔

    Коментиран от #21

  • 21 Бачо Рамбо

    15 2 Отговор

    До коментар #20 от "ЧИЧО МАНЧО":

    Новата тесла ще бъдат новите Еко данъци. Въглероден отпечатък. Еко данък върху собственост на сграда и автомобил.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Джанго

    9 8 Отговор
    Що се ядосвате на цените тука ?
    Каквито -такива,ама Европа е отворена.
    В Италия къщи по 1€ бол.Терминал 2 зове

    Коментиран от #24

  • 24 Джанго без окови

    4 8 Отговор

    До коментар #23 от "Джанго":

    Не пиши от мое име плачко, щото ше те радвам,ше те радвам там на завоя дечкоооу

    Коментиран от #25

  • 25 Свети Иван Рилски от рецепция

    7 2 Отговор

    До коментар #24 от "Джанго без окови":

    Психиатърът каза понеделник да идеш да го видиш
  • 26 ХаХаХа

    7 4 Отговор
    Тоя дядка мечтае за "светлото бъдеще" - комунизма. От къде ги намирате тези ком. пенсии, които ограбиха държавата и сега се правят на социално мислещи. Държавата да дадяла на внуците му жилища, защото той си имал 20, но били заети с наематели.
  • 27 Анонимен

    13 3 Отговор

    До коментар #9 от "Буркина Фасо":

    Звучиш като супер преуспял. Само да знаеш, че Банго Васил скоро ще стане мнозинство в тази държавица и няма да те пита колко ти струва имота. Заселва се и не му пука.

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Тихомир Тошев

    4 6 Отговор
    Половината имоти през 2023г. са купени КЕШШШ дечкооуу

    Коментиран от #37

  • 31 Сашко

    4 3 Отговор
    Посредствен икономист и върл комунист от АБВ Боян Дуранкев!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Пси

    4 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пацо":

    Пацо, това е и разковничето: наричаните от теб "цървули" остават в София трайно, и особено ако успешно си осигуряват "свободни" и излишни за преживяването си пари (предимно чрез политика или...) ги влагат като "инвеститори" в иначе "нетърпимо" и вече ненужно застрояване (празните жилища са все повече !?) с лавинно придърпване по този начин на нови и нови "цървули". Нали именно в големи градове-полиси може да се докарват най-скорошни и значителни печалби за "свободните" пари, а заедно с това и се утвърждава и поддържа висока инфлация, с която уж всячески се борим- този живот отдавна е познат на Запада.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мен

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "Тихомир Тошев":

    Половината имоти през 2023г. са купени КЕШШШ дечкооуу

    Да, продават всичко каквото имат и бижутата на баба, и плащат кеш.

    След това то кеш отива при друг собственик на имот и така по веригата

    А не че българинът е забогатял

    Прехвърляте си едни и същи пари и имоти като всеки следващ надува цената.

    Това се казва пазар

    Хахахай
  • 38 Аз Кочо

    5 4 Отговор
    Цял свят иска там!

    Разликата със София е че тук дори и афганистанците не искат да стоят предпочитат да се задуш ават в камионите.

    Париж = 12 милиона човека

    София =1.2 милиона.

    И ти искаш но не можеш, хахаха
  • 39 "Кредит Маркет" ООД

    4 1 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 40 Стоянов

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Трифонов":

    Реално погледнато на изборите гласуват около 40-45%, още 5% гласуват "за никой", а останалите 50% от населението въобще не отива да гласува. Така че безразличието и безотговорността на повечето хора са довели на власт крадците.