Last news in Fakti

26 Февруари, 2024 14:21 3 149 3

Египет и ОАЕ строят уникален курорт

  • египет-
  • оае-
  • инвестиция-
  • проект

Стойността му е 35 млрд. USD

Египет и Обединените арабски емирства (ОАЕ) подписаха инвестиционно споразумение на стойност 35 млрд. USD за изграждането на курорта Рас ал Хикма на брега на Средиземно море. „Проектът за строеж на Ras al-Hikmah е най-големият в историята на сътрудничеството между Египет и ОАЕ: неговата площ ще бъде 170,8 млн. кв.м“, съобщи министър-председателят на републиката Мустафа Мадбули, който присъства на церемонията по подписването. Според премиера тази сделка „е най-голямото споразумение в областта на преките инвестиции в цялата история на Египет“.

ОАЕ ще разпредели преки инвестиции на стойност 35 млрд. USD за републиката в рамките на два месеца, добави Мадбули.

На територията на курорта се предвижда изграждането на хотели, зони за развлечения и специализирани бизнес квартали. На юг се предвижда изграждането на международно летище. Мадбули изчислява, че курортът ще привлече "поне 8 милиона туристи" в Египет, така че Кайро има желание да завърши строителството възможно най-скоро. Според споразумението, подписано в петък, египетската страна ще има право на 35% от приходите на курорта.

Селището Рас ал-Хикма се намира в провинция Матрух на брега на Средиземно море и е известно преди всичко с факта, че именно там се намира ваканционната къща, където Ануар Садат (президент на Египет от 1970 до 1981 г.) прекара ваканциите си и Хосни Мубарак (от 1981 до 2011 г.).

През 2020 г. президентът Абдел Фатах ас-Сиси издаде указ, който предвижда значително разширяване на района на града и превръщането му в пълноценна туристическа зона. В момента се строи нова магистрала, която ще свърже Кайро със северните райони на брега на Средиземно море и ще намали значително времето за пътуване. Общата дължина на плажовете в района на Рас ал-Хикма достига 50 км; в самия регион, според египетското ръководство, има много исторически обекти, които могат да представляват интерес за туристите.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 живял там

    10 11 Отговор
    Египтяните са най-крадливото и мързеливото племе в целият свят !!
  • 2 хххх

    6 6 Отговор
    И нас българите какво ни вълнува това? Да не сме потомци на мумии?
  • 3 фАНТОМасс

    5 2 Отговор
    Само не ми казвайте , че основен инвеститор е Делян ШИШи- Шопара !