Last news in Fakti

10 Април, 2024 14:21 5 313 15

Най-голямото в Европа летище, захранено изцяло от слънчева енергия, ще се намира само на няколкостотин километра от България

  • летище-
  • истанбул-
  • слънчева енергия-
  • инвестиция

Istanbul Airport инвестира в проекта 212 млн. EUR

Най-голямото в Европа летище, захранено изцяло от слънчева енергия, ще се намира само на няколкостотин километра от България - 1
Снимка: М. Богданова ©

Istanbul Airport ще покрие всичките си нужди от електрическа енергия от слънчева централа. Тя ще бъде пусната в експлоатация до края на текущата година, съобщи операторът на най-голямото в Европа летище – ІGА. Инвестицията е на стойност 212 млн. EUR.

Централата ще бъде разположена на площ от 3 млн. кв.м в провинция Ecĸишexиp. На въпросната площ ще бъдат инсталирани 439 000 слънчеви панели с общ капацитет 199,32 мeгaвaтa (МW).

Фoтoвoлтaичнaтa eлeĸтpoцeнтpaлa дa пpoизвeждa 340 милиoнa ĸилoвaтчaca eнepгия гoдишнo. Така Istanbul Airport ще се превърне в пъpвoтo лeтищe в cвeтa, ĸoeтo щe пocpeщнe вcичĸитe cи нyжди чрез слънчева eлeĸтpoeнepгия.

Новото летище в Истанбул трябва да достигне до нeтни нyлeви въглepoдни eмиcии дo 2050 г. чpeз paзpaбoтвaнeтo нa пpoeĸтa в пpoвинция Ecĸишexиp. "Taĸa щe пpeдoтвpaтим eмиcиитe нa пapниĸoви гaзoвe, paвни нa 105 996 тoнa въглepoдeн диoĸcид", oтбeлязa тoй.

Istanbul Airport е открито през октомври 2018 г. С пълен капацитет започна да работи през април 2019 г. и от тогава е сред ключовите авиационни центрове в Европа, наред с летище „Фарнкфурт“ и „Хийтроу“. Годишният му капацитет е 90 млн. пътници. Максималният му капацитет е 200 милиона пътници, но той ще бъде достигнат през 2028 г. За 2023 г. Istanbul Airport беше най-натовареното летище в Европа със средно 1375 полена на ден.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димитър

    5 4 Отговор
    Доста "грамотно": За 2023 г. Istanbul Airport беше най-натовареното летище в Европа със средно 1375 полена на ден.
    Някой може ли да каже какво означават: "1375 полена на ден"?

    Коментиран от #4

  • 2 Въпрос

    7 4 Отговор
    Това летище ще фунцкционира ли нощем или в облачно време ?

    Коментиран от #3

  • 3 Стига сега

    6 5 Отговор

    До коментар #2 от "Въпрос":

    Важно е да се набива, че трябва и нашите и то плодородни земи да ги покрием с панели, а че няма кой тоя ток от 10 до 18 часа да го косомира не е важно, нито за акумулатори, батерии за съхранение на ток и колко вредно е производството на тях, дума не става
  • 4 То си трябва и акъл

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Димитър":

    Ясно е, че става дума за полети, а не за полени
  • 5 Абе

    3 10 Отговор
    Най голямото летише в Еу не е ли Франкфурт? Откога Стамбул са намира в Еу....?

    Коментиран от #7, #13, #15

  • 6 Поръчал съм си соларни панели

    8 3 Отговор
    Ще правя соларен чушкопек и електрокаручка
  • 7 От как

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Избяга от часовете по география
  • 8 Инспектор Дюдю

    3 0 Отговор
    У България, за тия пари -946м тунел и шест канавки с обратен наклон
  • 9 Само питам

    3 2 Отговор
    А защо тогава в Турция се строят няколко Руски Аец-а ? Статията е Агитация и плодородните български земи да се покрият с панели !
  • 10 Мнение

    3 1 Отговор
    При дълготрайно лошо и облачно време, полетите ще се пренасочват към летища дето са извън зелената пропаганда, която в същност замърсява доста повече!
  • 11 Тома Неверни

    2 5 Отговор
    Миналата година имах отвратителен престой на това летище. Висяхме почти денонощие заради летищни технически проблеми, при това летяхме с "Тюркиш еърлайнс".

    Коментиран от #12

  • 12 бай Даньо

    4 4 Отговор

    До коментар #11 от "Тома Неверни":

    Никога се надявам да не летя с турксите през истамбул удобно са вдигнали цените тая година да не се изкушаваме. 12 часа полет закъсня с 2 часа излитането и ако беше нормална компания за тия 12 часа обикновено наваксват изоставането поне частично ама не турците лежерно по азиатски закъсняха още 2 часа и полета до София го изтърваш без никакъв шанс . Обещават ти хотел но той се оказва платен и чак в азиатската част не става защото си пристигнал в 11 вечерта само ще се разкарваш напред назад ... роднини те чакат в София на гарата и ще се върнат а ти на другия ден ще си хванеш рейса за ... никога търкиш , само баклавите стават.
  • 13 АБЕ...

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    От как свят светва Истанбул е в Европа
  • 14 "Кредит Маркет ООД"

    3 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма
  • 15 Не е!

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Абе":

    Щом задаваш този въпрос, значи НЕ си пребивавал в истанбулското летище и няма начин да го проумееш, понеже ние като европейци не можем да приемем, че големите европейски летища ще дишат прахта на летището в Истанбул! Но е точно така! След откриването на летището в Истанбул, големите европейски летища, че даже и Лондонско Хийтроу, ме изгубиха като клиент! Основни причини за това са: 1) редовното дублиране на билети на европейските компании по много нагъл начин 2) Тюркишеърлайн позволяват 2 големи куфара в багажното отделение: за презокеански полет това е абсолютен разкош 3) изключително сърдечното обслужване от страна на екипажите на Тюркишеърлайн и често се случва презокеанския полет да е с пилот български гражданин 4) изключително удобно устроеното Истанбулско летище! 5) Спестявам си излишен полет до Париж, до Лондон за да се прикача за презокеанския полет