Last news in Fakti

6 Април, 2024 10:45 4 365 6

Администрацията на НИНКН се мести в сграда паметник на културата

  • нинкн-
  • сграда-
  • дондуков

Тя се намира столичния булевард Дондуков

НИНКН се връща в сградата на бул. „Княз Ал. Дондуков“ 16. Министърът на културата Кръстю Кръстев я предостави за безвъзмездно ползване от института - знаков жест към всички пазители на недвижимото културно наследство.

Дълги години красивата стара къща е била използвана от НИПК, предшественика на НИНКН. Тя е дарена на института през миналия век и волята на дарителите е да се използва за дейностите по опазване на паметниците на културата. Предстои реставрация и адаптиране на двуетажната сграда, която в момента е в лошо състояние.

Преместването на НИНКН в архитектурния паметник (деклариран през от 1978 г.) е символно за дейността на института и за превръщането на опазването на недвижимите ценности в приоритет през последните години.

Във възстановената сграда ще има зали за обучения по опазване на недвижимото културно наследство и за специализирания курс за архитекти Шайо – България. Ще бъде осигурена работна площ за новата Дирекция „Световно наследство“ и за развиване на мониторинга на паметниците на културата. Ще бъдат организирани по-просторни приемни за обслужване на гражданите и за методическата дейност на института.

Миналата година България беше определена за регионален център по опазване на недвижимото културно наследство в Югоизточна Европа като част от 24-годишното партньорство между НИНКН и Школата за висши науки Шайо в Париж. Този център също ще бъде разположен в сградата.

В изложбената зала на обновеното място ще бъдат показвани експозиции, свързани с паметниците на културата и дейностите на института като започналата през 2022 г. Териториална програма, създаването на дигитални копия на ценни обекти с модерното оборудване, което институтът получи тази година, проектите на възпитаниците на курса Шайо – България, както и новите проекти на НИНКН за популяризиране на богатото културно наследство на страната.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    6 0 Отговор
    НИНКН - цяла статия с абревиатура.......

    Коментиран от #2, #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Браво

    6 1 Отговор
    Поздравления за министъра за това пробългарско решение и действие.
  • 4 Правилно

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Браво":

    У нас абревиатури от сорта на ЛГБТ и др. по-добре се разбират и са по -популярни.
  • 5 “Кредит Маркет ООД”

    3 0 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.
  • 6 да бе

    2 0 Отговор
    А с умишленото бавене на съгласуването кога ще се преборите? До кога лица от инспектората ще изнудват хората?