Last news in Fakti

10 Януари, 2005 00:00 2 197 0

Необходим е отделен закон за строителния процес

  • fidic-
  • възложителя-
  • строежа-
  • работи-
  • според-
  • лицето-
  • завършване-
  • надзор-
  • работите-
  • проекти-
  • протокол-
  • които-
  • строител-
  • строителството-
  • упражняващо-
  • строителни-
  • условия-
  • всички-
  • договора-
  • строителен-
  • строително-
  • договорните-
  • всеки-
  • инженера-
  • възложител-
  • бъ
Договорните условия на FIDIC са познати на българските строителни и инженерингови компании, извършващи международна дейност, още от 60-те години на 20 век ("Техноекспортстрой", "Булгаргеомин"). За да спечелят международен търг, те трябваше да прилагат всички документи на FIDIC и да знаят как се строи съгласно тях.

За българската администрация, на която в момента се налага да управлява международни договори за строителни работи, сключени въз основа на FIDIC, тези условия са нови. Неподготвеността на администрацията, липсата на кадри по подготовка на тръжните документи и по управление на договори, сключени по условията на FIDIC, също представлява проблем при прилагането им в страната. FIDIC и ЗУТ по различни начини определят правилата за реализация на проекта. Според FIDIC този, който финансира, определя и правилата. При съставянето на ЗУТ това не е взето предвид и нашият закон не е приложим. Затова заедно с отпусканите кредити ЕС ни налага и своите правила - приемаме финансирането в комплект с тях или не получаваме нищо.

За да се справи с проблема, ЗУТ въвежда параграф 24, който при прилагането му се превръща в "параграф 22". Според него при изграждане на обекти с национално значение "се прилагат условията и процедурите, предвидени в договорите, сключени по правилата на FIDIC". Така само с един параграф ЗУТ отменя десетки изисквания и правилници, от които се състои. Това често поражда неразбиране и противоречия, тъй като книжата за търговете се подготвят в България, но се одобряват извън пределите на страната.

FIDIC и ЗУТ

Различията между ЗУТ и договорните условия на FIDIC се състоят в по-високата степен на универсалност на FIDIC и по-голяма конкретност на нормите на българското законодателство. ЗУТ е съсредоточен върху процедурната страна на строителните етапи. Договорните условия на FIDIC уреждат отношенията между строителя и възложителя, но не предписват точната форма на актовете, необходими по време на строителството, както това прави ЗУТ. Тези различия проличават и от процедурите на отделните етапи от строителния процес.

Според FIDIC единствените участници в строително-инвестиционния процес са: възложител, строител и инженер.

Според чл. 160 от ЗУТ те са възложител, строител, проектант, консултант, физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", техническият ръководител, доставчикът на машини, съоръжения и технологично оборудване. Това означава, че всеки от тях има права и задължения, а такива не са предвидени в книгите на FIDIC, непонятни са за чуждия инвеститор. Според FIDIC възложителят е клиентът, този който поръчва и плаща извършването на строително - монтажните работи. ЗУТ обаче се придържа към ежедневната практика на масовото строителство и определя като възложител собственика на имота, лицето, на което е учредено право на строеж в чужд имот, и лицето, което има право да строи в чужд имот по силата на специален закон.

FIDIC не използва думата строител, защото тя стеснява твърде много обхвата на реализацията. Строител е "контракторът" който под контрола на инженера изпълнява работите в съответствие с договора.

Точно обратното е в ЗУТ. Според чл. 163 "строител е физическо или юридическо лице, включващо в състава си физически лица, притежаващи необходимата техническа правоспособност, което по писмен договор с възложителя изпълнява строежа в съответствие със строителните книжа."

Инженерът е последният участник в договорите по FIDIC . Отношенията между възложител и инженер се уреждат в договор за инженер по FIDIC, отделен от договора за извършване на строителни работи. Като правило, първо се сключва този договор и едва тогава се провежда международен търг за строителство. В ЗУТ има две разновидности на инженера - лицето упражняващо строителен надзор и така наречения "консултант". Консултантът по ЗУТ е лице, оценяващо съответствието на инвестиционните проекти и/или упражняващо строителен надзор. ЗУТ обаче не урежда задълженията на консултанта по отношение одобрението на плащанията към строителя, а това е едно от основните задължения на инженера по FIDIC. На база на извършените през месеца строително-монтажни работи, ежедневно контролирани от инженера, строителят получава договорените плащания.Освен изброеното дотук според българското законодателство не е възможно чуждестранни граждани да се лицензират за строителен надзор. Въпреки това редица обекти в момента се изпълняват с "инженер" който е чуждестранна фирма. Оставям на страна какви възнаграждения получават тези хора в сравнение с българските си колеги, как се справят със ЗУТ и какво е отношението им към българските строители.

Началото на строежа

При FIDIC процедурата е много опростена. възложителя предава на изпълнителя с протокол строителната площадка, така както е описана в договора.Съгласно ЗУТ за начало на строежа се счита денят на съставяне на протокол №2 за откриване на строителна площадка. Преди това се извършва ритуала по протокол №1 с който възложителя предава одобрените проекти на изпълнителя. След протокол №2 се съставя протокол №3 за определяне на строителна линия и ниво на строежа. В тридневен срок след съставянето на този протокол заповедната книга на строежа се представя на органа, издал разрешението за строеж, за заверка и регистрация. Заповедната книга отразява всички предписания и заповеди, свързани с изпълнението на строежа, както и несъществените изменения от одобрените проекти.

Във FIDIC нямат представа какво е "заповедна книга" и за какво точно служи. По техните правила има дневник на обекта, а цялата кореспонденция се води чрез писма.

Изпълнение на проекта

При FIDIC то е сведено до простата формула - всеки да си гледа работата. Строителят извършва работите, така както са описани в договора. Инженерът ежедневно контролира изпълнението. Излишно е да описвам как протича строителството по ЗУТ, колко и какви актове и протоколи се съставят, колко участници в строителството се появяват и издават заповеди, за да помагат на строителя да си свърши работата.

Завършване на строителството

Съгласно FIDIC процедурата по завършване на строителството започва с провеждането на тестовете при завършване на работите. Преди тях обаче изпълнителят следва да предаде на възложителя всички документи, отразяващи извършените строителни работи. На това не съответства терминът "екзекутивна документация" от ЗУТ, защото при FIDIC екзекутивни чертежи се правят при извършването на всеки вид работа и често инженерът ги изисква като доказателство при изготвянето на междинните сертификати. Документите, които изпълнителят предава включват още наръчници за експлоатация и поддържане на завършените строителни работи. Ако работите са разделени на участъци, то след завършването на всеки, може да се проведе предаване на участъка на възложителя.

В ЗУТ след фактическото завършване на строежа се изготвя екзекутивна документация, която отразява несъществените отклонения на строежа от съгласуваните проекти. Тя се заверява от възложителя, строителя, лицето, упражнило авторски надзор, от физическото лице, упражняващо технически контрол за част "Конструктивна", и от лицето, извършило строителния надзор. След завършване на строежа възложителят, проектантът, строителят и лицето, упражняващо строителен надзор, съставят констативен акт (т.нар. акт 15), с който удостоверяват, че строежът е изпълнен съобразно одобрените инвестиционни проекти. Не се разрешава да се ползват строежи или части от тях преди да са въведени в експлоатация от ДНСК.

Особено голямо различие е фактът, че съгласно FIDIC сертификат за приемане на работите от възложителя може да се издаде при незавършени работи по обекта, които в последствие изпълнителят завършва. Съгласно българското законодателство обект се приема от възложителя само при напълно завършване на работите. В общи линии това са процедурите по ЗУТ и FIDIC. Всяка поотделно е разбираема, но съчетани са извън възможностите на обикновения човек. Ако има проблеми при прилагането на договорните условия на FIDIC в България, те се дължат не само на различията между ЗУТ и FIDIC. Проблем са финансиращите институции, които често поставят непреодолими изисквания пред българските фирми. Проблем е, че възложителят не информира участниците в търга за кои процедури се прилагат местните закони. Проблем е езикът на договора (по FIDIC това е английският), докато всички документи по време на строителството трябва да се води на български.

Само с една точка от закона не е възможно всички тези противоречия да се изгладят, защото излизат извън рамките на ЗУТ. Трябва да се положат усилия за да не се противопоставят местното строително законодателство и международната добра практика в тази област. Това най-лесно може да стане, ако и ние приемем поне отчасти правилата на FIDIC, които са доказано ефективни в десетки други страни.

Затова ЗУТ трябва да си остане Закон за устройство на територията. Реализацията на проектите във всичките им аспекти и фази, от прединвестиционните проучвания до въвеждането на обекта в експлоатация, е предмет на отделен Закон за управление и реализация на инвестиционните проекти. Това може наистина да се случи само, ако гилдиите - строители, консултанти и проектанти го поискат, макар че най-голяма полза от промените ще има и най-големият инвеститор - държавата.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА