Last news in Fakti

16 Февруари, 2005 00:00 783 0

Община Русе получи терен за индустриална зона

  • индустриален-
  • дружество-
  • интерес-
  • бизнес-
  • изграждане-
  • местната-
  • кметът-
  • дунавския-
  • община-
  • управа-
  • индустриален парк-
  • местната управа-
  • дунавския град-
  • след като
Община Русе получи безвъзмездно правото на собственост върху държавен имот, на който ще бъде изграден индустриален парк. Това съобщи кметът Елеонора Николова и обясни, че собствеността е прехвърлена с решение на Министерския съвет. Площта на имота е 637 дка заедно с построените в него двуетажна сграда със застроена площ 245 кв.м, хангар - 738 кв.м, и полумасивна сграда - 69 кв.м.

Той се намира в местността “Слатина” край Русе и преди година беше предложен на турския холдинг “Шишеджам”, който по това време възнамеряваше да построи завода си в дунавския град. След като холдингът се отказа от инвестицията в Русе, теренът беше поискан от местната управа за изграждане на индустриален парк. Идеята за парка е подкрепена от Министерството на икономиката и Българската агенция за инвестиции. В бюджета на община Русе за 2005 г. са заложени първите средства за реализацията на индустриалния парк. Те са в размер на 60 хил. лева.

За създаване на зоната ще бъде учредено специално дружество. Местната управа няма да има мажоритарен дял в неговия капитал, тъй като управлението на стопански субекти не е задача на кметството и такова участие само би попречило за ускореното развитие на зоната. За формирането на индустриалния парк ще бъде създаден консорциум от големи компании, които да бъдат “влекачи” за развитието и, коментираха от русенската община. Сред учредителите на бъдещото дружество ще бъде и Русенският университет.

През септември 2004 г. общинският съвет на Русе прие решение да бъде поискано теренът от държавен имот да стане общинска собственост. Решението беше взето поради засилен интерес от чужди предприемачи.

При разработване на идеята за индустриален парк става ясно, че и български компании имат интерес към работа на територията му. Според плановете на администрацията е възможно до края на 2005 г. първите фирми да заработят в русенската бизнес зона.

През лятото на 2004 г. гръцка компания за недвижими имоти съвместно с консултантската фирма Euro-capital заявиха, че възнамеряват да инвестират около 6 млн. лв. в изграждането на индустриален парк край Русе.

"Седем гръцки фирми вече са заявили интерес да изнесат своето производство в новия индустриален парк веднага след неговото изграждане.

След като базата бъде изградена, се очаква поне 15 чужди инвеститора да се включат в зоната", коментира тогава управляващият директор на Euro-capital Христос Мурутис. В края на 2004 г., след като посети Германия с делегация от Министерството на икономиката, зам.-кметът на дунавския град Валери Андреев, каза, че "Линднер" може да създаде индустриален парк на територията на Русе.

Предметът на дейност на германското дружество е изграждане на бизнес и индустриални паркове. То вече е изградило бизнес парк в София. "Линднер" ще е първата компания, която ще ползва данъчни облекчения по Закона за насърчаване на инвестициите за вложени в страната над 100 млн. лева, каза още в края на изтеклата година зам.-кметът на Русе. По време на предстоящото посещение администрацията на дунавския град ще запознае чужденците с проекта за индустриална зона, който е изготвен от местната управа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА