Last news in Fakti

30 Юни, 2014 15:49 4 690 0

Балонът в Германия е на път да се спука

  • германия-
  • имотен балон-
  • икономика

Оказва се, че в най-голямата европейска икономика пазарът на недвижими имоти не е особено стабилен. Изводът е в резултат на изказване на министъра на министъра на финансите на Германия – Волфганг Шойбе, който заяви, че има опасност от създаването на „имотен балон”, в резултат на прекомерна ликвидност.

През миналата седмица Европейската централна банка понижи лихвените проценти до рекордно ниско равнище с цел стимулиране на пазара на недвижими имоти на някои южноевропейски държави. Мярката предизвика вълна от недоволство сред германските икономисти, считайки, че тя може да доведе до образуването на „имотен балон” в най-голямата икономика на Стария континент.

До 2010 г. цените на недвижимостите във Федералната република бяха относително стабилни. Но след кризата в еврозоната, привлекателността на германския имотен пазар рязко се повиши и стимулира притока на чуждестранни предприемачи на местния имотен пазар. Още през октомври 2013 г. експерти от федералната банка на Германия отчетоха, че имотите в големите градове като Мюнхен, Хамбург и Берлин, са надценени с около 20%. През февруари тази година този показател се повиши на 25%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА