Last news in Fakti

5 Ноември, 2014 13:46 1 018 2

Съдът спря дело срещу Цветанов

  • спря-
  • съдът-
  • дело-
  • цветан цветанов

Причината отново е депутатският му имунитет

Очаквано Софийският апелативен съд (САС) спря делото за длъжностно присвояване срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов заради новопридобития му депутатски имунитет, съобщиха от „Правен свят“.

По това дело Цветанов е подсъдим за присвояване на 50 000 лева в полза на бившия шеф на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. На първа инстанция бившият вътрешен министър бе оправдан.

Позовавайки се на Конституцията, на конституционни решения и на Тълкувателно решение на ВКС от 2001г., тричленният състав на САС заяви, че имунитетът има пряко отношение към процеса, което е предпоставка за спиране на делото, налице е временно ограничаване на съдопроизводствените действия спрямо Цветанов.

Няколко пъти съдът повтори, че с повторния му избор за народен представител, възниква и нова наказателна неприкосновеност.

Защитата на бившия вътрешен министър – адвокат Менко Менков заяви в началото на заседанието, че клиентът му е желае делото да продължи въпреки имунитета, но съдът отвърна, че това искане е правно недопустимо и неиздържано и няма правно значение.

След заседанието, адвокат Менков заяви, че е наясно с разпоредбите на закона и Конституцията, но е бил длъжен да представи пред съда желанието на неговия клиент. Сподели мнението си, че Конституцията не защитава само Цветанов, а всички депутати. Според него, обаче, трябва директно да се приложи Европейската концепция за защита правата на човека по отношение на разпоредбите за бърз, безпристрастен и справедлив процес. Но това мнение, по думите му, не се възприемало от българските съдилища.

След края на заседанието прокурорът от САП поиска препис от определението на въззивната инстанция.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че до края на ноември накуп ще внесе исканията за сваляне на имунитетите на поне 8 народни представители.

За 12 ноември в САС е насрочено и делото, придобило известност като шестте "НЕ!!!", по което Цветанов е подсъдим, задето е отказал прилагане на специални разузнавателни средства по отношение на Орлин Тодоров, поискани от прокуратурата и разрешени съд.

По това дело Цветанов бе осъден на четири години затвор на първа инстанция, макар прокуратурата да бе поискала условна присъда от 3 години затвор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 0 Отговор
    Затвор за тоя престъпник!
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Вижте му пристъпната мутра на тоя мошенник,корумпиран крадач , вижте какви долни политици ни управляват! срам и позор за България ! ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА!НЯМА правителство НЯМЯ Ме и президент . Само КУРУПЦИЯ !