Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 16:10 1 565 0

Над 500 компании по света са пострадали от хакерите обирджии

  • "лаборатория касперски"-
  • касперски-
  • софтуер-
  • хакерите-
  • обирджии-
  • компании-
  • твърди дискове
Над 500 компании по света са пострадали от хакерите обирджии - 1
Евгений Каспрески - основателят на антивирусната компания

От действията на хакерската организация, наречена Equation Group, са пострадали над 500 компании и организации, по-голямата част от които са в Русия и Иран. Това съобщиха от „Лаборатория Касперски“ за РИА „Новости“. В съобщението отпреди два дни ставаше дума за около 100, но тази цифра явно се отнася само за банки.

Според "Лаборатория Касперски", кибергрупата Equation Group превъзхожда по мащаби на своята дейност, инструменти и ефективност всички известни до момента хакерски групи. Русия сред пострадалите са правителствени учреждения, изследователски институти, обекти от енергетиката и инфраструктурата, университети, военни ведомства, предприятия от аерокосмическия отрасъл, телекоми, медицински заведения, уточняват от антивирусната компания „Касперски“. Имената на конкретни пострадали обаче те не назовават.

Equation Group е използвала редица иновационни методи в дейността си, като тя първа се научила да заразява операционната система на твърдите дискове на компютрите. От "Касперски Лаб" отричат огласената в редица медии хипотеза, според която самите производители на дискове по настояване на американските специални служби са съдействали за внедряване на шпионски софтуер в своята продукция. Проблемът с американския държавен кибер-шпионаж стана актуален след разкритията на ившия служител на спецслужбите на САЩ Едуард Сноудън.

Ние открихме модули, които позволяват да се препрограмира операционната система на твърдите дискове, ориентирана към 12 основни световни производители от различни страни. Тези модули представляват зловреден софтуер, който няма никакво отношение към различните производители на дискове“, уверени са от руската антивирусна компания.

От компаниите Western Digital, Seagate и Micron са съобщили за „Ройтерс“, че не знаят нищо за шпионски програми в своята продукция. Toshiba и Samsung са отказали да коментират, а от IBM не са отговорили на запитването. Western Digital са уточнили за Лента.ру, че в момента внимателно проучват доклада на „Лаборатория Касперски“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА