Last news in Fakti

17 Февруари, 2015 09:56 2 529 0

„Касперски“: И САЩ шпионирали с червей

  • сащ-
  • червей-
  • шпионаж-
  • твърди дискове

Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е измислила да скрива шпионски програми в твърди дискове, произведени от Western Digital, Seagate, Toshiba, Maxtor, Micron Technology, IBM и други водещи производители. За това предупреждава Ройтерс. Агенцията се позовава на проучване на „Лаборатория Касперски“ и показания на бивши сътрудници от спецслужбата на САЩ.

Изброените производители на твърди дискове на практика държат целия пазар на твърди дискове.

„Лаборатория Касперски“ след няколко годишни проучвания и изследвания е успяла да разкрие най-сложната и усъвършенствана до момента система за кибер шпионаж.

Специалисти от компанията са успели да открият в персоналните компютри в 30 страни, че са заразени с една и няколко подобни шпионски програми. Те работели на базата на „червей“ за хакване на компютър. „Лаборатория Касперски“ повдигнаха булото на шпионажа, посочвайки че той е тясно свързан със Stuxnet, използван от АНС за атака срещу ирански обект за обогатяване на уран.

Изследователите от „Лаборатория Касперски“ посочиха,че създателиет на шпионски платформи са извършили „потресаващ технологичен пробив“, разработвайки модули, способни да препрограмират твърдите дискове.

По този начин хакерите от американското разузнаване са можели да следят компютрите на най-ценните обекти за проследяване, коментира ръководителят на отдела за изследване и анализ на „Лаборатория Касперски“ Костин Райю.

Най-големият брой на заразените компютри е в Иран, Русия, Пакистан, Афганистан, Китай, Мали, Сирия, Йемен и Алжир. Най-често атакувани са компютрите в правителствени и военни учреждения, телекомуникационни и енергийни компании, банки и организации, занимаващи се с ядрени проучвания. Не са подминати и тези фирми, които са били заети във фармацията, медиите и ислямски активисти.

Бивш служител на американската разузнавателна агенция признал пред Ройтерс, че анализът на специализираната компания е точен.

От пресслужбата на Агенцията за национална сигурност отклониха молбите за коментар. Разкритието на „Лаборатория Касперски“ може да навреди допълнително на разузнавателния капацитет на американските спецслужби, който вече пострада сериозно, след като бившият сътрудник на агенцията Едуард Сноудън изложи на показ редица нейни програми за следене.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА