Last news in Fakti

5 Май, 2015 15:16 1 457 3

Съдът върна делото срещу Бисеров на прокуратурата

  • христо бисеров-
  • дело-
  • прокуратурата-
  • върна-
  • сгс

Преди близо месец обвинителният акт срещу Бисеров бе внесен в съда и се очакваше насрочване

Делото срещу бившия зам.-председател на Народното събрание и депутат от ДПС Христо Бисеров се връща в прокуратурата. Това съобщиха днес от Софийския градски съд, цитиран от „Правен свят“. Преди близо месец обвинителният акт срещу Бисеров бе внесен в съда и се очакваше насрочване.

От градския съд съобщиха, че съдебното производство е прекратено и върнато на прокуратурата за отстраняване на нарушения в обстоятелствената част, а разпореждането, което е от вчера, подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.

В разпореждането на състава на СГС с председател Снежина Георгиева се казва, че "изложените в обвинителния акт обстоятелства са недостатъчни, за да очертаят в пълнота рамката на обвинението".

Делото срещу Бисеров бе внесено от прокуратурата в съда в началото на април. То обаче не е за пране на пари, каквото беше първоначалото обвинение на бившия депутат. Прокуратурата го даде на съд за 3 умишлени престъпления - неплатени данъци в особено големи размери (близо 26 000 лева), нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки с валутни ценности и за това, че не е декларирал пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.

Преди седмица пък стана ясно, че СГС е запорирал имущество за над 1,26 млн. лв. на бившия зам-председател на НС по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), които са поискали запор на имущество и на доведения му син Ивайло Главинков.

Според шефа на КОНПИ Пламен Георгиев, случаят с Бисеров и Главинков много приличал на пране на пари. За пример той посочи, че Главинков и майка му Мария, която е съпруга на Христо Бисеров, имали по 25 дяла от фирма, закупени за по 25 хил. лв. След само 4 месеца те продали дяловете си на японската компания "Тошиба Корпорейшън", но цената вече била 850 хил. лв. След известно време фирмата, регистрирана в Япония, препродава дяловете отново на фирма, близка до Главинков, но пак за първоначалната стойност от по 25 хил. лева.

По думите на Георгиев имало няколко такива сделки, имало е и много чуждестранни преводи, без да е ясен произходът на парите, както и движение на пари към фирми на Сейшелите.

Обвинителен акт срещу Христо Бисеров ще има, делото срещу него ще влезе в съда, заяви главния прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БНР.

Ето какво още каза Сотир Цацаров по случая пред журналисти в Брюксел, където беше за среща с комисаря по правосъдието:

„Преценката дали трябва да се протестира е преценка на наблюдаващия прокурор, тя няма да бъде моя. Каквото и да прецени наблюдаващият прокурор, аз ще го подкрепя, но съм длъжен да кажа и още нещо – каквито и да е указания да ни бъдат дадени от съда, те ще бъдат изпълнени, но това дело ще влезе в съда, независимо от това какви указания се поставят пред нас. Ще изпълняваме тези указания, но обвинителен акт ще има.“
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 0 Отговор
    Само си чешем езиците. Никой забогатял незаконно не е в затвора в БЪЛГАРИЯ. Румъния затова започна да се оправя. Наличието и на циганите при нас влошава съвсем нещата. ПРОКУРАТУРА НЯМА.

    Коментиран от #3

  • 2 зжнк

    1 0 Отговор
    Докато го съдят и той дъртака , ще си умре от естествена смърт.Вижте го на колко години е!
  • 3 Ярослав Станчев

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Освен,че няма прокуратура,няма и съд.Няма държава,няма справедливост и то елементарна.
    Цялата система се ръководи от основополагащия принцип-за кокошка няма прошка,за милиони няма закони.