Last news in Fakti

4 Юни, 2015 12:27, обновена 4 Юни, 2015 14:14 4 573 4

Служители на ДАИ рекетират турски шофьор (Видео)

  • служители-
  • даи-
  • рекетират-
  • турски-
  • шофьор

Служителят на ДАИ вече е уволнен. На самата граница турският шофьор е дал подкуп и на служител на пункта.

Турски шофьор на камион е заснел как е рекетиран от ДАИ и служителка на ГКПП Капитан Андреево и е качил видеоклипа във Фейсбука си. Клипът е качен и в YouTube в края на май. Рекетът е осъществен по посока ГКПП Капитан Андреево - Свиленград под първия мост, т.наречен "Златния мост". Турските тираджии редовно се оплаквали от рекет именно в този участък.

Даяджиите видяли под моста сутрин от 4,30 часа, облечени със сигнални жилетки, оприличаващи ги на местна полиция. Предполагаемият рекетьор, чиято физиономия се вижда в клипа, е от Свиленград на име Петър Валентинов Василев, работещ в Хасковското ДАИ.

Във видеото на първия запис се вижда проверка от ДАИ.  Ясно се вижда лицето на българския инспектор  и се чува как той поздравява на турски и започва да си говори с шофьора, като използва и български и турски думи. Българският държавен служител иска пари от шофьора с кодирани думи, като вместо конкретната сума, той назовава цветовете на евробанкнотите.

На въпрос на турския тираджия „Пари ли да давам?“, българинът невъзмутимо отговаря: „Ми, кво искаш, контрол ли да ти правя?“. На въпрос на тираджията: „Кач евро?“ (Колко евро?), той отговаря – Ти си знаеш, комшо, маави (сини), йок кармазъ (не червени) – т.е. синята банкнота (20 евро), а не червената (10 евро). Турският шофьор му казва, че има само турски пари – 100 лири.

Българинът иска още 10 евро, след което се чува как двамата си разменят банкноти. След това те се шегуват нещо за парите и се разделят, като си пожелават всичко добро.

На второто видео се вижда как камионът спира на последния български пост преди турската бариера на Капитан Андреево и водачът разговаря с жена от кабина. От разговора се разбира, че тя му иска 5 евро, той предлага 2 лири и се пазарят. Водачът се шегува, че рушветът е  „за чорба и кебап“, вероятно във връзка с популярната в Турция реклама за суха супа, която възпроизвежда сцена с български полицай, искащ рушвет от турски гастербайтери. В тази реклама вместо пари катаджията получава от рекетираното семейство пакети със сухи супи.

От коя служба е служителката на ГКПП Капитан Андреево не е ясно, тъй като на граничния пункт работят седем такива.

По случая със служителят на ДАИ е назначена проверка от директора на Автомобилна администрация във вторник. От Министерство на транспорта заявиха за Факти.бг, че Петър Василев вече е уволнен. Днес ще му бъде връчена заповедтта. Василев е бил назначен през ноември 2014 година и е бил на изпитателен срок, твърдят от Министерство на транспорта. Други служители, които в този момент са били на място не са наказани. От Министерство на транспорта съобщиха още, че при последвалата проверка е установено още, че служителят е нарушил и вътрешните правила за контролната дейност, според които всичките проверки на пътя трябва да се извършват в обхвата на камерите за видеонаблюдение, монтирана в служебните автомобили на агенцията.

Назначена е и проверка в областния отдел „Автомобилна администрация“ в Хасково, като всички служители, отговарящи за пътния контрол са временно отстранени от тази дейност до приключването на проверката, като на тяхно място са осигурени други екипи.

От близо месец в ИА „Автомобилна администрация“ се разработва план за превенция срещу корупцията. След този случай министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди работата по плана да се ускори и да му бъде предоставен до края на другата седмица.

Ръководството на ИА „Автомобилна администрация“ ще разчита и в бъдеще на сигнали за нередности и нерегламентирани действия от страна на нейни служители, като всеки един случай ще бъде разследван незабавно и при откриване на доказателства ще бъдат предприемани действия срещу виновните служители. Сигнали могат да бъдат подавани на телефони 0700 19 990 и 02/ 940 94 00, както и чрез електронна поща: [email protected].

Турските превозвачи имат страница във Фейсбук Gurbetteki Turcilar, в която споделят горчив опит при преминаване в България. От нея става ясно, че порочната практика не е нещо необичайно в страната ни и съседите ни винаги са подготвени с пари, които да дадат, в случай, че ги спрат за проверка у нас.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Toko

    0 0 Отговор
    Тоо братчед от клипа го знам-има БМВ 730,което си иска поддръжката

    Коментиран от #2

  • 2 Кобрата

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Toko":

    На тоя ''братчед'' от клипа, главата му е за рязане... Такъв заслужава някой да му отреже главата и да го хвърли някъде където да няма да го намерят. Като има BMW никой не е длъжен да му го поддържа...
  • 3 TODOR STOYANOV

    0 0 Отговор
    ТОЯ "БРАТЧЕД" СЕГА ПРАВИ...КАТО ВЯТЪРА, СЕЩАТЕ СЕ НАЛИ!?СВЪРШИ МУ ЛЯТОТО!ЕЙЙЙ ТЕЗИ КАМЕРИ И ДРОНОВЕ ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ ВЕ МАЙНА

    Коментиран от #4

  • 4 коли

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "TODOR STOYANOV":

    Бъркаш се, много ме съмнява това да е достоверна новина. Според българските закони, запис направен с видоерегистратор не може да има силата на доказателство и всеки наинаещ адвокат ще го обори в съда. Не разбирам как може да е уволнен човек, който лесно може да докаже невинността си. Това е просто запис на чакал, който сигурно все още е на работа, те тея имат таргет на ден и % от рушвета да дават на началника, като джебчийките. Този запис е нищожен в съда, освен ако няма разрешението на заснетото лице, могат да го съдят него, че е снимал някого без позволение. В БГ законите са направени да стимулират и пазят бандитите, а не да защитават хората!