Last news in Fakti

15 Януари, 2016 13:32 1 541 2

Една година условно за Владимира Янева

  • владимира янева-
  • година-
  • една-
  • осъдиха-
  • условно

3000 лв. глоба за Тодор Костадинов за компютърното престъпление, за документното е оправдан

Една година условно за Владимира Янева - 1

Бившата шефка на СГС Владимира Янева бе осъдена на една година условно с тригодишен изпитателен срок за аферата "Червей", съобщи "Правен свят".

Ексшефът на Дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов пък бе оправдан по обвинението за документно престъпление, а за компютърното престъпление бе освободен от наказателна отговорност и му бе наложена глоба от 3000 лева по чл.78а от НК.

Бившата шефка на СГС е обвинена за това, че е дала 4 разрешения за специални разузнавателни средства (СРС) по отношение на автоматизираната информационна система "Централен полицейски регистър", въпреки че от нея не може да се установят извършители на престъпление, както изисква законът. Разрешенията били за използване на всички способи в ЗСРС, не са били спазени изискванията на закона за мотивиране на исканията за използване на СРС, а освен това те са надвишили многократно максималните срокове за прилагане.

Наказателният кодекс предвижда наказание от 1 до 5 години затвор по това обвинение (чл. 284в, вр. чл. 26, ал. 1 от НК), както и глоба до 5000 лева. По време на пледоариите вчера прокуратурата поиска наказание под средния размер, т.е. под 3 години.

Тодор Костадинов пък е обвинен за продължавано документно престъпление ( чл. 311 ал. 1, във вр . с чл. 26 ал. 1 от НК) във връзка с изготвени 4 искания за СРС с неверни обстоятелства и две справки.

Второто му обвинение е за компютърно престъпление (чл. 319 а ал. 4 във вр. с ал. 1 от НК), тъй като е влизал в информационната система на МВР с чуждо име и парола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 lock

    0 0 Отговор
    определено става за обиждане...
  • 2 Сополанко

    0 0 Отговор
    Трябваше човеЧКАТА на бате Цецо Апартамента да бъде оправдана напълно! Какво си позволявате? А ВИЕ ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ СТОИ ЗАД БАТЕ ЦЕЦО??? Ама ха!