Last news in Fakti

23 Февруари, 2016 21:43 1 554 0

Съдят рецидивист за убийство

  • съдят-
  • рецидивист-
  • убийство
Съдят рецидивист за убийство - 1

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт срещу Божидар Атанасов, на 51 г. от гр. Пловдив, за умишлено убийство, извършено със средства опасни за живота на мнозина, при условията на опасен рецидив.

Божидар Атанасов е предаден на съд за това, че на 17 август 2007 г. в частна вила, намираща се в парк „Родопи“, Пловдивска област, умишлено е умъртвил Огнян Харизанов, на 42 г. от гр. Пловдив, и престъплението е извършено след като е бил осъждан на лишаване от свобода не по-малко от една година, изтърпяването на което наказание не е било отложено.

На 17 август 2007 г. Атанасов ползвал двудневен домашен отпуск по време на изтърпяване на наказание лишаване от свобода в ТПО „Хеброс“ в гр. Пловдив. Отпускът му бил разрешен по разпоредбите от Закона за изпълнение на наказанията. Атанасов притежавал различни оръжия, между които и ловна пушка „Збройовка Бърно“, модел „ZK 301“, 12-ти калибър, със заличен фабричен номер. Тя се съхранявала у негов приятел. На 17 август 2007 г., когато излязъл в отпуск, Атанасов си взел пушката и отишъл на технопарти на хижа „Родопски партизанин“ над с. Храбрино, обл. Пловдив.

Същия ден, след 23 часа, напуснал хижата. С автомобил се отправил към местността Чернатица в района на хижа „Здравец“, където Огнян Харизанов имал вила. Пострадалият Харизанов и Атанасов се познавали от по-рано, като имали неуредени финансови взаимоотношения. Атанасов оставил колата на известно разстояние и се приближил до вилата на Харизанов. Последният бил с компанията си на терасата. Когато Харизанов станал да отиде до барбекюто, Атанасов се прицелил в него със заредената пушка „Збройовка Бърно“ и произвел един изстрел, с който го улучил. Харизанов бил приет в лечебно заведение, където починал от раните си.

За да не бъде разкрит, Атанасов поръсил с червен пипер района, през който бил преминал и от където произвел изстрела. После отново отишъл на партито на хижа „Родопски партизанин“. В хода на разследването пушката, с която Атанасов извършил убийството, била приобщена като веществено доказателство по делото.

Разпитан в хода на досъдебното производство Атанасов се е възползвал от правото си да не дава обяснения.  

Божидар Атанасов досега има две осъждания. Първото е през април 2007 г., когато с определение на Окръжен съд-Пловдив е осъден на две години и осем месеца лишаване от свобода за извършено на 27 ноември 2006 г. престъпление – държане на наркотични вещества с цел разпространение.

Второто е от 4 август 2008 г., когато  е бил признат за виновен от Окръжен съд-Пловдив за участие в организирана престъпна група и разпространение на наркотици. За това престъпление е бил осъден на 4 години и 11 месеца затвор.

Към момента е подсъдим по дело в Окръжен съд-Пловдив за умишлено убийство, извършено на 13 юни 1999 г. в гр. Пловдив на митническия служител Георги Дребчев.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което Атанасов е обвинен, е лишаване от свобода от 15 до 20 години, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА