Last news in Fakti

31 Март, 2016 15:53 2 281 0

Девет обвиняеми по аферата "ДАИ"

  • даи-
  • обвиняеми-
  • арести

Според прокуратурата групата е работила от началото на 2015 година

Девет от задържаните 18 души от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” (бившата ДАИ) ще получат обвинение. Това съобщи ръководителят на Специализираната апелативна прокуратура Даниела Попова на пресконференция в четвъртък.

Обвиняеми са:

- Цветелин Цветанов - шеф на агенцията
- Емил Иванов - началник на местната структура в Плевен,
- Венцислав Генов - началник на звеното в Габрово,
- Тихомир Вълчев (бивш служител),
- Пламен Ангелов (бивш служител),
- Цветелина Димчева, началник отдел в агенцията,
- Соня Христова, началник отдел в агенцията,
- Иван Иванов, инспектор от Видин,
- Цецка Димитрова, собственичка на автошкола във Видин.

Само от арестувания шеф на агенцията Цветелин Цветанов са иззети 175 000 лева. Общо иззетите пари са 400 000 хиляди лева. Много пари са намерени в жилището на тъста на Цветанов в специален тайник в Долни Дъбник”, посочи още Попова.

Според прокуратурата групата е работила от началото на 2015 година, а акцията е била в 12 града в страната. Групата работела в няколко насоки. Събирали пари от фирми - т.нар такса "спокойствие". Манипулирани били изпити за нови шофьори, за категории и ADR - разрешения на опасни товари. Те били най-скъпо платени. За всяко са се плащали по 3000 лева.

Попова информира, „че разследването се провежда от 5-6 месеца. Задържани са 18 човека. Те са организирана престъпна група занимаваща се с корупционни действия под част от ръководството на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”. Периодът на дейност на групата е от началото на 2015 година до настоящия момент. Извършени са над 60 претърсвания и изземвания, част от тях бяха извършени в условията на неотложност разпитани са множество свидетели на територията на 12 града с страната”.

„Иззети са множество доказателства, включително предварително попълнени бланки на участниците във вчерашния изпит. Към настоящия момент тече привличането на лицата като обвиняеми, посочи Попова.

Как е работила престъпната група:

По време на изпити тези, които са си платили, са предавали написани "драсканици", а после работите им били подменяни с правилните. Вчера на изпит платените кандидати са били над 20. На такива изпити са се явявали и чужденци, които не знаят български език, но са получили уверение за взет изпит. Групата вземала пари и за назначаване на служители в агенцията. Вземали са и подкупи от спрени водачи, при проверка на дейността на транспортни фирми. А на определени превозни средства не са били правени проверки. Понякога парите били пращани чрез спедиторски фирми. Те били адресирани до няколко лица. Според прокуратурата те стигали до директора на Автомобилна администрация Цветелин Цветанов лично.

Прокуратурата има доказателства, събрани със СРС-та, както и от показания на първоначално задържани, а после освободени. Както Факти.бг съобщи вчера имало е и тетрадка, в която са записвани имена на хора и кой колко пари е дал. Имената на тези, които е трябвало да бъдат "пуснати" на изпитите, са били записвани на листчета. Подкупите са били в рамките между 1000 и 2000 лева.

До събота прокуратурата ще преценява за кого да иска постоянен арест.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА