944 0

Свидетел по делото срещу акушерката: Детето беше с мозъчен кръвоизлив

Анжелина Димитрова

Акушерката Емилия Ковачева, обвинена в опит за убийство на новородено в столична болница, днес отново се изправи пред съда.

Адвокатът ѝ започна заседанието с молба за отвод на съда. По думите му съдебният състав е незаконно избран. Искането му обаче не беше уважено.

По думите на свидетел по делото - д-р Радка Масларска, която работи в болницата „Токуда”, където то беше спасено, разказа, че новороденото е било прието с нарушено съзнание, оток на главата и е дишало трудно. Направен му е ултразвук и е установен мозъчен кръвоизлив.

„Колегите бяха решили да го поставят на вентилационно дишане, да се поиска кръв за преливане и да започнат процедури по установяване на причините за тежкото състояние на новороденото”, разказа Масларска.

Час след пристигането на детето му е назначен скенер и ядрено-магнитен резонанс, но той е бил невъзможен предвид тежкото му състояние. Направен е скенер, който потвърждава мозъчен оток и мозъчен кръвоизлив”, обясни още тя.

„Детето беше изписано след близо два месеца, с препоръка да бъде наблюдавано, както и домашно лечение, тъй като има опасност от гърч”, каза още лекарката.

Факти.бг припомня, че по време на нощно дежурство Емилия Ковачева пребива почти до смърт новороденото момиченце. Видеозапис от охранителната камера също потвърди това. Никол беше приета с риск за живота в болница "Токуда". За щастие, малката Никол вече е добре. Камерите в болницата показаха, че случаят не е инцидент и Емилия Ковачева бе обвинена в нанасяне на лека телесна повреда на още четири бебета.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай