1 918 3

Културно-исторически цености иззети от дом

Културно-исторически цености иззети от дом
Калина Петрова

Културно-исторически цености иззеха от частен имот в Арчар. Операцията на служители от РУ-Видин е реализирана вчера. Криминалисти предприели претърсване в частен имот, обитаван от 44-годишна жена.

Там открили незаконно притежавани културно-исторически ценности. Иззети били мраморна база от колона с квадратна форма – архитектурен детайл от колонада и каменен архитектурен детайл фриз - фрагмент от обществена сграда, както и две бронзови копчета, покрити със зелена патина и пръст.

Според първоначалните данни и по мнение на експерти от Регионален исторически музей - Видин, предметите са от античния период между І – VІ век. Предстои назначаване на експертиза за точното им датиране. Дежурна оперативна група е извършила оглед на местопроизшествието. Работата по случая продължава, образувано е досъдебно производство по чл.278, ал.1 от НК. 

Непрекъснати са полицейските проверки и специализираните операции в землището на село Арчар за противодействие на незаконните разкопки на територията на античния град Рациария. Запазва се тенденцията за намаление на иманярските набези, отчитат от РУ-Видин. От началото на годината, служителите от полицейския участък в селото са заловили шестима местни жители в момент на извършване на незаконни изкопни дейности. Последният случай на задържан там - с лопата, брадва и металотърсач,  жител на селото  е от 25 октомври. 

Видин / България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • гост
  Отговор
  1 16:35  10.11.16
  Тъпите и паразитни ченгета пак отчетоха дейност . Уж че нещо правят , че да взимат големите си заплати и за сметка на това лежане се пенсионират с 20 години по рано от нормалните хора . Такива безстопанствени мраморни камъни има на много места из България , по сметища , мери и поляни . На престъпниците нищо не правят щото за тях работят , но за тая идиотия точи човек сега ще го осъдят .
 • Сашо
  Отговор
  2 16:36  10.11.16
  Тоя парламент докато не почервенее,няма да спрат полицейските постановки и произвол .
 • 3 15:29  13.11.16
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай