Last news in Fakti

8 Декември, 2016 17:13 1 378 0

Цацаров прати Зоокът - Пловдив в СГП

  • сгп-
  • иззема-
  • дело-
  • зоокът - пловдив
Цацаров прати Зоокът - Пловдив в СГП - 1

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил от 15 ноември 2016 година разследването за обществената поръчка за Зоокът – Пловдив да се разглежда от Софийска градска прокуратура, стана ясно днес.

Това се прави с цел, за да се осигури бързина, обективност, всестранност и пълнота на разследването. Под ръководството на Софийска градска прокуратура по делото се провеждат активни процесуално следствени действия – иззета е цялата документация във връзка с проведената процедура по ЗОП с обект „Реконструкция и модернизация на „Зоокът“ – Пловдив“, разпитват се свидетели.

Каква е предисторията?

По материали от ТД “Национална сигурност“ – Пловдив, съдържащи данни за евентуално извършено престъпление по служба от длъжностни лица от община Пловдив при провеждането на обществена поръчка за „Реконструкция и модернизация на Зоокът гр. Пловдив“ е била образувана прокурорска преписка в Окръжна прокуратура –Пловдив.

С постановление от 29.06.2016 г. прокурор от ОП – Пловдив е отказал да образува досъдебно производство и е прекратил преписката.

Срещу това постановление била подадена жалба, но с постановление от 22.07.2016 г. прокурор от АП – Пловдив го е потвърдил.

С постановление от 19.10.2016 г. на прокурор от Върховна касационна прокуратура постановлението на АП Пловдив е отменено. В постановлението си прокурорът от ВКП е изложил в резюме установената фактическа обстановка, като е извел правни изводи за наличие на достатъчно данни за започване на разследване. Приел е, че при провеждането на обществените поръчки за реконструкция и модернизация на „Зоокът“ – Пловдив и при изпълнението на проекта длъжностни лица от община Пловдив са допуснали множество нарушения на предвидените в ЗОП и ЗУТ правила.

С постановление на Окръжна прокуратура – Пловдив от 03.11.2016 г. е образувано досъдебно производство срещу длъжностни лица от Община Пловдив за това, че през 2014г. не са изпълнили служебните си задължения, произтичащи от Закона за обществените поръчки и е превишил правата си при провеждане на обществена поръчка за реконструкция и модернизация на „Зоокът“ – Пловдив, с цел да набави за себе си облага и от това са могли да настъпят немаловажни вредни последици.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА