743 1

6 години затвор за пиян шофьор, причинил смъртта на двама

Калина Петрова

Върховният касационен съд потвърди решение на Апелативен съд – Пловдив, с което Радослав Петров е осъден на шест години лишаване от свобода. Той е признат за виновен в това, че на 13.7.2014 г. на път в участъка между с. Калековец и с. Стряма, област Пловдив, при управление на лек автомобил „Хонда“ е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на Б. Б. и С. И. Петров е нанесъл средни телесни повреди на С. Д. и И. И. Деянието е извършено в пияно състояние и случаят е особено тежък.

На първа инстанция Окръжният съд е осъдил Радослав Петров на шест години и осем месеца лишаване от свобода. Със същата присъда Радослав Петров е осъден на осем години лишаване от право на управлява МПС. Апелативният съд е намалил наказанието на шест години лишаване от свобода, като е потвърдил присъдата в останалата част.

На 13.7. 2014 г. около обяд Петров отишъл пеша от с. Крислово до с. Калековец, където се срещнал с пострадалия свидетел С. Д. Двамата се уговорили да отидат на летен басейн в Пловдив. Решили това да стане с лек автомобил „Хонда“, двуместен кабриолет, регистриран на зетя на С. Д. По време на пребиваването им в комплекса с басейн Петров изпил известно количество алкохолна напитка мента. В късния следобед тръгнали обратно за с. Калековец, като автомобила управлявал Петров. При пристигането си в селото, се обадили на пострадалата И. И. и отишли в заведение в селото. Там Петров отново пил мента. След около един час решили да гостуват на сестрата на С.Д., но преди това да пуснат фишове за игрите на „Еврофутбол“ в пункт в с. Стряма. Около 19 часа потеглили за с. Стряма с лек автомобил „Хонда“, управляван отново от Петров. На пътническата седалка бил пострадалият С.Д., а поради липса на други седалки в краката му била И.И.

След излизането от с. Калековец Петров увеличил скоростта на движение до около 118 км/ч. Времето било топло, светло и сухо. На ляв завой на пътя Петров предприел рисковано изпреварване на лек автомобил „Фолксваген Поло“ и продължил движението на автомобила с висока скорост. При наближаването на с. Стряма след преминаване през лек ляв завой на пътя и навлизането в прав и равен участък поради високата скорост и употребения алкохол Петров изгубил контрол и автомобилът навлязъл върху десния банкет. При опита да го върне обратно на платното за движение Петров рязко завил волана и се завъртял наляво. В този момент по северната пътна лента в посока от с. Стряма за с. Калековец срещу лек автомобил „Хонда“ се движел лек автомобил „Фолксваген Голф“, управляван от пострадалия Б.Б. и с пътник пострадалата С. И., които живеели на съпружески начала. Навлизайки в насрещната северна пътна лента, лекият автомобил „Хонда“ ударил предната лява част и лявата страна на лекия автомобил „Фолксваген“. От тежкия удар автомобилът „Фолксваген“ бил изхвърлен надясно по посока на движението си, завъртял се, излязъл от пътното платно и се установил на място върху колелата си с предна част в канавката. При произшествието Б. Б. и С. И. получили тежки травми и починали в купето на лекия автомобил „Фолксваген“.

Петров и спътниците му след удара изпаднали на земята от отвореното купе на лекия автомобил „Хонда“, като и тримата получили различни травми, но останали живи. Установената по делото концентрация на алкохол в кръвта на Петров е 1,28 на хиляда.

Присъдата е окончателна.

София / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • zaki1
    Отговор
    1 14:26  08.02.17
    Ш...на държава безправова ,беззаконна,убиваш двама души други двама осакатяваш в пияно състояние и ти дават само 6 г.затвор и на 3-та ше излезеш.Дано съдията изживее същото което са изживели и продължават да изживяват роднините на жертвите.

Напиши коментар:


Публикувай