684 0

Осъдиха наркоман, отвлякъл и обрал жена

Мартин Христов

Антон Александров от Варна бе признат за виновен за три извършени престъпления, като наказателното дело бе разгледано при условията на съкратено съдебно следствие - мъжът призна всички факти и обстоятелства, описани в обвинителния акт, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

Александров ще изтърпи наказание 8 години лишаване от свобода при строг режим за отвличане на жена, противозаконно отнемане на автомобил и за грабеж.

И трите деяние Антон извършил чрез заплаха с оръжие.

Подсъдимият поиска в съдебната зала делото срещу него да се гледа при условията на съкратеното съдебно следствие с цел получаване на присъда, намалена с една трета. За първото престъпление съдът му наложи наказание 7 г. лишаване от свобода, което редуцира заради съкратеното съдебно следствие с една трета, като му наложи наказание лишаване от свобода за срок от 4 години и 8 месеца. За второто и третото престъпление, извършено от Антон Александров, съдът му наложи наказание от по 3 г. лишаване от свобода, които бяха намалени на по 2 год. затвор за всяко деяние. Така съдебният състав му наложи да изтърпи общо наказание за срок от 4, 8 г. лишаване от свобода, но заради тежестта на извършените престъпления, личността на подсъдимия и риска от рецидив завиши наказанието му с една втора и определи общо наказание лишаване от свобода за срок 7 год.

Съдът групира и три предходни условни присъди, в чийто изпитателен срок Антон е извършил престъпленията на 22 май 2016 г., и определи подсъдимият за изтърпи отделно и 1 год. лишаване от свобода ефективно. Така общото наказание на Антон Александров е 8 год. лишаване от свобода в затвор при строг режим със зачитане на срока на предварителното му задържане под стража.

На пострадалата жена от трите престъпления Антон Александров ще изплати 4244 лева за претърпените имуществени вреди и 10 000 лева неимуществени вреди заедно със законна лихва.

На 22 май 2016 г. около 14,45 часа 30-годишният Антон отнел противозаконно автомобила на жената без нейно съгласие. Мъжът седнал на дясната седалка, докато тя потегляла, насочил пистолет към нея и й наредил да кара извън града. Под заплахата с оръжие и предупреждение, че ще стреля при погрешно действие от нейна страна, достигнали до местност над кв. „Аспарухово“ във Варна. Там Антон, който е зависим от хероин, й наредил да напусне колата. Седнал на шофьорското място и потеглил. Уплашената жена успяла да излезе на магистралата и да спре автомобил. Пред шофьора разказала какво се е случило.

След това подсъдимият отишъл до дома си в кв. „Аспарухово“. С черен изолирбанд преправил цифра в номера на колата. В заложна къща се опитал да продаде айфона на жертвата си, но не успял. Продължил към кв. „Владиславово“, откъдето си купил наркотици. Шофирайки неразумно, той повредил бронята на противозаконно отнетата кола, после се ударил в паркирана кола. Обадил се на приятелката си, с която били включени в метадонова програма за лечение на зависимостта си от наркотици. Потеглили към Аспаруховия мост. Там подсъдимият забелязал изграденото полицейско КПП-та.

При започналото преследване 30-годишният мъж няколко пъти застрашил полицейските коли. Когато разбрал, че не може да избяга, той напуснал колата и наредил на приятелката си да бяга заедно с него. Малко по-късно двамата били задържани.

При обиска у Антон били намерени кобур за пистолет, 10 газови патрона, личните документи на пострадалата варненка и други нейни вещи. От изготвената автотехническа и оценителна експертиза по делото е установено, че щетите по колата възлизат на близо 3000 лева, а стойността на ограбените вещи на жертвата са оценени над 1500 лева.

Присъдата на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване пред Апелативния съд във Варна.

Варна / България


Напиши коментар:


Публикувай