Last news in Fakti

31 Май, 2017 19:10 943 2

Предлагат освободените затворници да носят проследяващи гривни

  • цачева-
  • затворници-
  • затвор-
  • гривни-
  • ледяване-
  • правосъдие

Министърът на правосъдието Цецка Цачева подкрепи идеята

Предлагат освободените затворници да носят проследяващи гривни - 1
Снимка: Shutterstock

Предсрочно освободените затворници да носят гривни за електронно проследяване - това поиска министърът на правосъдието Цецка Цачева, цитирана от "Дарик". Тя ще предложи залагането на тази мярка в три закона, а повод за предложението стана решението на Софийския градски съд за предсрочното освобождаване на Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца, членове на организираната престъпна група "Наглите".

Другата промяна, която ще предложи правосъдното министерство, предвижда администрацията на затвора да подготвя подробно становище с отчитане всички рискове при предсрочно освобождаване на дадено лице.

За да се въведе проследяването на освободени затворници чрез електронни гривни, са нужни промени в Наказателния и Гражданско-процесуалния кодекс, както и в закона за изпълнение на наказанията. Към момента такова проследяване е предвидено за осъдените на общ или лек режим, когато не нощуват в затвора, за лицата на пробация и под домашен арест.

След като миналата година Министерството на правосъдието прекрати обществената поръчка за гривните, заради явяването само на един кандидат, сега ще бъде обявена нова, обясни министър Цачева.

"В най-скоро време процедурата ще стартира. Надявам се на успешното и бързо приключване, така че да разполагаме и с техническата възможност за такова електронно проследяване, наблюдение, контрол върху подобен род лица", каза министърът на правосъдието.

Според Цачева в условията на новия ред, при който затворникът директно се обръща към съда с молба за предсрочно освобождаване, администрацията на затвора трябва да посочва в своето становище всички рискови фактори, свързани с лицето, включително наличието на висящи съдебни производства без доказана вина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АНОНИМЕН

    3 0 Отговор
    ПРАВИЛНО... !!!!!!
  • 2 гост

    3 0 Отговор
    100%, щом са освободени предсрочно, задължително трябва да са. Ако освободят някой от ареста под домашен арест, пак с гривна, за да не избяга. За 300-400лв цена на гривна с гпс локатор в днешно време е толкова лесно.