Last news in Fakti

10 Декември, 2011 09:56 2 389 1

Съдът пусна Николай Велков

  • николай велков-
  • кирил кирилов

Според магистратите няма обосновано предположение адвокатът да е извършил престъпленията, в които е обвинен

Съдът пусна Николай Велков - 1
Снимка: БГНЕС

Съдът не уважи искането на Софийската районна прокуратура за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо адвокат Николай Велков и постанови той да бъде освободен незабавно, съобщиха от Софийския районен съд. Според съдебния състав, няма опасност адвокат Велков да извърши друго престъпление или да се укрие.

Юристът беше задържан на 7 декември заради изнудване и поискан подкуп от Кирил Киров, известен като Киро Японеца. У него бяха намерени 10 хиляди белязани евро, вероятно платени като подкуп от  Кирилов, за да бъде оттеглен съдебния си иск на срещу него, подаден от адвоката. Беше съобщено, че преди да даде парите, Кирилов е подал сигнал в ГДБОП и се е оплакал, че Велков го е заплашил с убийство. На 8 декември на адвоката беше наложен 72-часов арест.

В мотивите към решението на съда се посочва, че няма обосновано предположение Велков да е извършил престъпленията закана за убийство и измама в големи размери, в които е обвинен. Този извод е направен въз основа на противоречие в показанията на единствения свидетел на обвинението - Кирил Киров, и материалите събрани чрез специални разузнавателни средства.

Според съда, свидетелят е заинтересован от изхода на делото срещу Николай Велков, доколкото Киров е обвиняем по друго дело, за нанесена телесна повреда на адвоката.

Паричната сума, за която е повдигнато обвинението за измама срещу Велков, е дадена от Киров като обезщетение за нанесена телесна повреда, се казва още в съобщение на Софийския районен съд до медиите.

Решението на съда подлежи на обжалване и протест в 3-дневен срок от днес, пред Софийския градски съд, като в случай на обжалване или протестиране делото пред СГС ще се гледа на 16 декември 2011 г. от 10.00 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петър

    0 0 Отговор
    Защо не проверяват от къде има тези пари Киро Японеца? Това е поредния циганин който пази и толерира полицията. Не ми е симпатичен адвоката, но в случая е грозно нагласен от цигани в комбина с висши полицаи, които преди бяха служители на "Фирмата", а сега вече май те са си фирма...