Last news in Fakti

8 Декември, 2011 16:06 1 459 0

Велков обвинен в измама и заплаха за убийство

  • николай велков-
  • октопод-
  • японеца
Велков обвинен в измама и заплаха за убийство - 1
Снимка: БГНЕС

Адвокат Николай Велков, който вчера бе арестуван в центъра на София, е с повдигнати обвинения за измама и заплаха за убийство. Това съобщи за Факти.бг прокурор Маргарита Немска, говорител на Софийска градска прокуратура.

Велков, който чието има нашумя редом с арестантите в спецакция „Октопод“, е задържан за 72 часа. До арестът се стигна след сигнал от бизнесмена Кирил Кирилов – Киро Японеца, който се оплакал, че бил жертва на изнудване.

Юристът бе хванат в момент на предаване на белязани 20 000 лв.  Велков искал парите от Японеца, за да оттегли жалба срещу него.

Делото ще бъде изпратено в Районна прокуратура – София, където ще се прецени каква мярка за неотклонение да бъде поискана.

Часове преди ареста си вчера Николай Велков даде пресконференция и обясни пред медиите кой е истинският „Октопод“ и защо е бил въвлечен в операцията. Като отговорни за замесването на името му той посочи банкерът Цветан Василев и медийният собствения Делян Пеевски.

Вътрешният министър Цветан Цветанов обясни по-рано днес, че не знае с какво се занимава Киро Японеца. „Има си данъчни декларации. Аз не мога да кажа с какво точно се занимава, защото не съм правил подобен преглед на когото и да било в България“, разясни Цветанов, но увери, че „всички, които са от оперативен интерес за МВР и за службите, винаги правоохранителната система предприема съответните действия. Няма как да споделяме това, което се предприема, или кои лица представляват оперативен интерес за системата”.

Историята с Японеца тръгва от скандал в ресторант от края на ноември. Според медийни публикации Велков бил пребит от Японеца, който подал жалба, че е получил заплаха за живота си. Адвокатът разбрал и му предложил да уредят отношенията си „на тъмно“.

Николай Велков бе арестуван при спецакция „Октопод“ от февруари миналата година, но обвиненията срещу него бяха свалени. Адвокатът дори сочен за „мозък“ на „Октопод“-а.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА