Last news in Fakti

25 Януари, 2012 17:49 2 312 2

Алексей Петров бил връзката между Филчев и Първанов

  • октопод-
  • алексей петров-
  • атанас атанасов-
  • никола филчев
Алексей Петров бил връзката между Филчев и Първанов - 1
Снимка: БГНЕС

Бившата барета Алексей Петров е бил топлата връзка между президента Георги Първанов и бившия главен прокурор Никола Филчев, заяви пред съда ген. Атанас Атанасов, бивш ръководител на Национална служба „Сигурност“ и депутат от ДСБ. Атанасов допълни, че предишният президент винаги е бил зависим от „Държавна сигурност“, както и че именно от Първанов идвали атаките срещу него.

Атанасов, Иван Драшков и други висши ръководители на службите са сред свидетелите по мегаделото, което тръгна в Софийския градски съд почти две години след шумната полицейска акция „Октопод“. Заедно с Алексей Петров пред Темида са изправени още петима обвиняеми - Антон Петров- Хамстера, Марчело Джотолов, Янко Попов, Кирил Топалов и Цеко Йорданов. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване.

Свидетелят заяви, че Петров бил близък с Никола Филчев, което го правило подозрителен. Бившият главен прокурор ще свидетелства утре по делото, но днес се яви погрешка в съдебната зала. Той отказа да даде коментар, но прояви чувство за хумор, питайки журналистите ходили ли са на ски тази зима.

Именно Филчев съдействал Алексей Петров да стане служител на службите разказа Атанасов, който подписал заповедта. Тогава за Петров се изтъквало, че има добри връзки с чужди служби, дипломати и области, в които НСС може да има интерес.

Първи лобист за назначението се явил шефът на отдела за икономическа сигурност Николай Начев. Последвало обаждане до Атанасов и от Филчев, което много изненадало бившия депутат. Застрахователният бизнес на Алексей Петров бил използван като аргумент, че му осигурява добро прикритие.

Соченият за глава на „Октопод“-а бил специалист по оперативно внедряване, а от 2008 година станал главен експерт в ДАНС.

Според Светлозар Костов, наблюдаващият прокурор по „Октопод“, Никола Филчев има голяма роля в делото. В хода на разследването обвинителят се натъкнал на подозрителни данни за Филчев, но до момента те не са достатъчни за повдигане на обвинение. Костов заяви, че в кабинета на Петров имало папка срещу Атанасов.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов, който също бе разпитан, няма спомен Филчев да е говорил с него за назначението на Петров в службите  и не знае какви са били отношенията между двамата.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ангелчо

    0 0 Отговор
    Опаа, чорапчето започва да се разплита.... Досега за г-н Президента никой не смееше да спомене даже, а те били приятелчета с Трактора, не само със СърГей
  • 2 Петър

    0 0 Отговор
    Трактора създаде организация, а Тиквата му беше служител и при първа възможност се обърна срещу ментора си , което не е мъжко, а скоро ще се задави с телешки пържолки.