Last news in Fakti

16 Декември, 2011 13:25 3 442 7

Спипаха подпалвач на коли в София (обновена)

  • мвр-
  • цветан цветанов-
  • изгорели коли-
  • младост

Борисов критикува медиите, че прекалено много отразяват случаите

Спипаха подпалвач на коли в София (обновена) - 1
Снимка: БГНЕС

Има втори задържан за палежите на автомобили в столичните квартали „Младост“ и „Хаджи Димитър“, съобщи от парламентарната трибуна вътрешният министър Цветан Цветанов. Арестуваният е 30-годишен столичанин, носещ името Юлиян. Мъжът живее в жк „Младост“, където бяха опожарени най-много автомобили.

Цветанов допълни, че задържаният е съпричастен към 12 палежа, както и за опожаряването на колата на районния инспектор в кв. Младост“. При тях са пострадали общо 23 автомобила. В някои от случаите той дори сам се обаждал на тел. 112, за да подаде сигнал.

Мъжът е задържан за 72 часа. Юлиян е познат на полицията. В досието му има кражби, хулиганство, злоупотреба с алкохол.

Цветанов изброи хронология на събитията до 2 декември, от което депутатите от Коалиция за България не останаха доволни. Така изказването не мина без спор. Цветанов се възмути, че червените атакуват работата на полицията, обиждайки редовите полицаи. Според него предишното правителство нямало как да се справи с престъпността, тъй като била свързано с него. Корнелия Нинова и Михаил Миков пък са на мнение, че правителството не може да се справи с палежите. Те поискаха закрито изслушване на Цветанов пред ресорната вътрешна комисия, за да стане ясно какви действия се предприемат срещу палежите на автомобили.

„Вие да давате оценка – мисля, че е доста цинично и лицемерно“, заяви Цветанов.

Депутатът Георги Пирински изказа възмущение, че Цветанов злоупотребил с правото си да се изкаже от трибуната, четейки лекции, бюлетините на МВР и хвърляйки обвинения към опозицията. „Когато министър иска думата, няма как да се знае каква ще е конструкцията“, отговори му Цецка Цачева.

Сред версиите за палежите са пиромания, опит за дестабилизация, разсейване на органите на реда от други престъпления. 

На 13 декември полицията задържа 33-годишен мъж, известен с прякора Куката.

Няма връзка между двамата, стана ясно по-късно от думите на Цветан Цветанов в кулоарите на парламента.

Работната за документиране и доказване на цялостната престъпна дейност на извършителя продължава, допълват от МВР. Юлиян е с повдигнато обвинение за палеж по чл. 330 от Наказателния кодекс, за което предвиденото наказание е от 1 до 10 години затвор. Стана ясно още, че не е арестуван в момент на палеж, а при други обстоятелства.

Коментар за палежите направи и премиерът Бойко Борисов, според когото на случаите се отдава прекалено голямо медийно внимание и най-добре изобщо да не бъдат отразявани. "Ако тази история не се предаваше постоянно, нямаше да ги палят", аргументира се той и изтъкна, че виновните винаги биват хващани. 

По-късно днес СДВР даде пресконференция, на която бяха изяснени подробности - Юлиян Ковачки действал в района на блока си в жк „Младост“, познавал повечето от потърпевшите, палил колите под въздействието на алкохол, дори участвал в гасенето.

Негова жертва се оказа и защитникът на ЦСКА Иван Бандаловски.

Юлиян още през август пробвал да запали кола, но неуспешно. Мотивът му бил отмъщение за нанесена бизнес щета. Той бе описан като „интелигентен, комбинативен млад мъж с трудно детство“.

Задържаният няма автомобил и не е пироман, живее сам и не работи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ML 320 CDI

    0 0 Отговор
    ТЕ НАПРАВО ЗАДЪРЖАХА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ ЗА ТЕЗИ ПАЛЕЖИ И ВЪПРЕКИ ТОВА ПАЛЕЖИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ.100% СЪМ СИГОРЕН ЧЕ СКОРО НЯМА ДА СПРЪТ ДА СЕ ПАЛЯТ КОЛИ.ОСОБЕНО ЗА НОВА ГОДИНА ЩЕ ИМА ГОЛЯМО ШОУ ХЕМ ЗАРЯ ХЕМ ГОРЯЩИ КОЛИ :D
  • 2 Курумиянко

    0 0 Отговор
    "Сред версиите за палежите са пиромания, опит за дестабилизация, разсейване на органите на реда от други престъпления. "

    Абе какви са тези предположения след като казвате, че сте "хванали" извършителя. Ако беше така защо просто не го попитате защо е палил или може би той ще си трае защото просто не е той, а сте нарочили някого за да ни замажете очите за безсилието си да се справите със случая.
  • 3 събудете се!

    0 0 Отговор
    Прах в очите! Изкупителна жертва му се казва на това! МАФИЯТА Е В ПОЛИТИКАТА И ПОЛИЦИЯТА РАЗБЕРЕТЕ ГО ТОВА ВСИЧКИ! ПРЕКАЛЕНО МНОГО ХОРА ОЩЕ СИ МИСЛЯТ, ЧЕ НЯКОЙ В ДЪРЖАВНАТА ПОЛИТИКА МИСЛИ ДОБРОТО НА ДЪРЖАВАТА! ТОТАЛЕН ЪПСУРД! ВСИЧКИТЕ СА ПИОНКИ НА ЦИОНИСТИТЕ ОТВОРЕТЕ СИ ОЧИТЕ ШИРОКО И ВИЖТЕ РЕАЛНОСТА! НАПЪЛНО СЪМ СЪГЛАСЕН С ДОЛНТИТЕ 2 КОМЕНТАРА!
  • 4 янчо

    0 1 Отговор
    И на Бойко започнаха да му пречат медиите - това е началото на края на всяко нашенско управление
  • 5 додо

    0 1 Отговор
    дедектор на лъжата по бългаски - бой до като си признае каквото трябва
  • 6 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    abe ako ne e hvanat istinskiat izvarshitel a pravitelstvoto iska da nabedi niakoi kakto tvardite to togava palejite shte prodaljat.ami ischakaite i shte stane iasno za vsichki ane sega da panete buzi s gluposti sreshto Borisov.
  • 7 Петър

    0 0 Отговор
    Докато не махнат висши корумпирани ченгета като Светльо Тренов от Бопа, Флоров и Атанасов и всички корумпета които бяха служители на фирмата нищо няма да се промени, защото сега всичко е нагласено!