Last news in Fakti

23 Декември, 2011 15:09 2 842 1

Конфискация и глоба за контрабандисти на екзотични птици

  • тукан-
  • екзотични птици

 

В началото на тази седмица 12 екзотични птици от видовете „тукани”, обявени като Pteroglossus viridis – зелен тукан, бяха задържани на граничен пункт „Капитан Андреево” при проверка на влизащ в страната ни луксозен високопроходим автомобил с българска регистрация. Птиците са пристигнали на митническия пункт без необходимия набор документи, необходими, за да бъдат въведени на територията на България, респективно на Европейския съюз. Търговията с този вид е обект на регулиране от CITES и съответното законодателство на Европейския съюз, съобщават от екоминистерството.

След сигнала от граничния митнически пункт и първоначален преглед на документацията, по разпореждане на МОСВ екип от Спасителния център за диви животни в Стара Загора съдейства за транспортиране на птиците до Зоологическата градина в София, където са настанени.

При съвместен оглед от експерти на МОСВ и Агенция Митници се установи, че туканите са два различни вида (Pteroglossus aracari и Pteroglossus viridis). За единия от видовете липсват всякакви документи. Това е класически случай на опит за незаконен внос на екземпляри без документи, пренасяни с такива, за които част от документите са налични.

Срещу нарушителите ще бъдат предприети съответните административно-наказателни мерки, предвидени в националното законодателство – конфискация и глоба в размер до 10 хил. лева.   

През последните години в световен мащаб зачестяват случаите на осуетени опити за износ и внос на защитени видове. Търговията със защитени видове е доходоносен бизнес, водещ до изчезване на видове от дивата природа. Този вид търговия се нарежда на трето място след търговията с оръжия и наркотици в световен мащаб.  Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 хил. маймуни, 2 млн. орхидеи, 2-5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги и т.н. CITES (Конвенция по международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора) представлява международно споразумение за опазване на дивата природа, което цели да предотврати изчезването на видове в резултат от търговия с тях. 175 страни са присъединени към Конвенцията. Една от тях е България, за която конвенцията влиза в сила през 1991 г. От 2007 г. България прилага европейското законодателство за опазване на видовете, предмет на конвенцията.

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иракли Иракли

    0 0 Отговор
    Моля за консултация:Гълаби от порода"Бухари","Динкежи"и"Якалии"
    третират ли се ,като екзотични птици.ИРАКЛИ