2 151 5

300 лева за тройка в пловдивски университет?

Става дума за университета по хранителни технологии

Светослава Ингилизова

Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт спрямо 60-годишния Николай Банков.

Между 11 май 2017 г. до 15 май 2017 г., в Пловдив хабилитираният преподавател в Университета по хранителни технологии, с академична длъжност - ръководител катедра - професор при Технически факултет - катедра "Електротехника и електроника", в съучастие с обвиняемия Димитър Д., на 38 г., е поискал 600 лева, за да проведе изпит и да постави положителна оценки на двама студенти.

На 9 май 2017 г. в Пловдив в Университета по хранителни технологии се провел изпит по дисциплината "Теоретична електротехника - първа част", водена от обвиняемия Николай. Двамата пострадали се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, като заявил, че за пореден път не са положили успешно изпита. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия Николай кога пак могат да се явят на изпит. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър Д., бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно обвиняемият Николай се свързал с обвиняемия Димитър, на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви "цената" за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал.

Студентите позвънили на дадения им от обвиняемия Николай телефонен номер и се свързали с обвиняемия Димитър. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата пострадали предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка на 15 май 2017 г. бил проведен формален изпит от обвиняемия Николай, като двамата студенти получили положителна оценка - среден /3/. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Спрямо обвиняемият Николай е определена мярка за неотклонение "гаранция" в размер на 5 000 лева и му е наложена "забрана за напускане пределите на Република България", и е отстранен от длъжност. Спрямо обвиняемият Димитър Д. е определена мярка за неотклонение "подписка".

Пловдив / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • и това нещо ново ли е
  Отговор
  1 19:25  28.12.17
  "300 лева за тройка в Пловдивския университет" Студентките участнички в тройката бива ли ги, ако да купувам ;))
 • гост
  Отговор
  2 19:38  28.12.17
  "Тайна"която всеки знае!!!Толкова корумпирани университетски преподаватели едвали има на друго място.Имат си изградени схеми със които си докарват"прилични"доходи.После се чудим за лекарски грешки,неправилни съдийски решение и какво ли още не.
 • Смешника
  Отговор
  3 20:02  28.12.17
  Хм! Ти да видиш!!! Имало и готови и подготвени ПРОФЕСОРИ за политици!!! Напред с партията на Божидар!!!
 • Емил
  Отговор
  4 20:04  28.12.17
  Ето с тези професори Б. Димитров ще прави "професорски" кабинет! Сегашните поне се продават за милиони - тези за жълти стотинки!
 • незавършил института
  Отговор
  5 07:50  29.12.17
  Аз направо си ги чаках на паркинга с още двамс колеги иим вземах колите на даскалите у дома да им ги поправям уж, докато не ми харесаше оценката ходеха пеш! Правех го само с идиоти учители затова и никога не се стигна до полицията!

Напиши коментар:


Публикувай