1 056 7

Изготвиха обвинителен акт за бунта в бежанския лагер в Харманли

Обвинени са 17 пълнолетни и 4 непълнолетни граждани от афганистански произход

Снимка: БТА/Архив
Снимка: БТА/Архив
Константин Карагьозов

Харманлийската районна прокуратура е изготвила обвинителен акт спрямо 21 чужди граждани за хулиганство и повреждане на чуждо имущество, съобщиха от пресцентъра на Пловдивската апелативна прокуратура.

Обвинени са 17 пълнолетни и 4 непълнолетни граждани от афганистански произход, които са били в основата на бунта в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли на 24 ноември 2016 г.

Тогава на няколко пъти през деня, а след това и вечерта, напрежението в лагера ескалираше след спиране на пропускателния режим за настанените. Стигна се до сблъсъци с полицията и жандармерията, при което имаше 20 ранени служители на реда, а близо 400 кандидати за хуманитарен статут бяха задържани.

Обвинените в съучастие помежду си са извършили непристойни действия, които грубо нарушават обществения ред и се изразяват с явно неуважение към обществото. Деянието по своето съдържание се отличава с изключителна дързост и цинизъм, и е съпроводено със съпротива срещу орган на властта, гласи първата от квалификациите на прокуратурата.

Според втората, също в съучастие като извършители, обвиняемите са повредили и унищожили противозаконно чужди недвижими вещи – сгради, съоръжения и оборудване, и движими вещи на терен, които са били собственост на Регистрационно-приемателен център – Харманли. Общо щетите според държавното обвинение са за 85 094 лева.

По делото са били разпитани общо 62-ма свидетели, назначени и изготвени са били видео-техническа и лицево-идентификационна експертиза, комплексна оценъчна експертиза и 21 съдебномедицински експертизи.

Материалите относно причинените телесни повреди на пострадалите полицейски служители са били отделени в две други досъдебни производства, уточняват още от прокуратурата.

Изготвеният обвинителен акт, според съобщението, се превежда от лицензиран преводач на три езика – пащу, урду и фарси. Това се прави с цел изпълнение на изискванията за спазване на правата на обвиняемите. Предстои връчването на обвинителния акт на всеки от обвинените след внасянето му в Районен съд в Харманли.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • jambazina
  Отговор
  1 17:09  08.01.18
  Ма верно много бързи тез обвинители бре!
 • На три
  Отговор
  2 17:17  08.01.18
  Езика! !!! Айде стига гейщини, стига сме хрантутили и дундуркали тия шебеци, само и само онова сдухано бабе да ни каже браво.
 • 3 21:28  08.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Патриот
  Отговор
  4 21:36  08.01.18
  И кой сега ще плати щетите? 85 000лв един българин изплаща цял живот. и остава съвсем малко за децата му.
 • Борис
  Отговор
  5 21:51  08.01.18
  Не ми е ясно къде сгреших че ми елиминирахте коментара?
 • Шаран БГ
  Отговор
  6 07:13  09.01.18
  Какви години дойдоха, какви хора,границата ни прескачат като зеленчукова вада? Каквото и да си помисли човек, каквото и да иска да напише или пък да каже, то само на псувни и ругатни го избива..... Някъде из Шоплука,край жълтите павета, някой други хора не получават ли сърбел ?
 • ИВАН
  Отговор
  7 10:11  10.01.18
  Това обвинение трябваше на деня да бъде готово - народа плаща за всичко, ама слугите му не си гледат работата ... не знам до кога ще бъде така ?

Напиши коментар:


Публикувай