Last news in Fakti

17 Юли, 2023 12:19 1 607 24

Иван Савов: Невъзможно е трафикът на хора да бъде спрян

  • иван савов-
  • мвр-
  • бежанци-
  • трафик на хора

Бяхме свидетели на абсурдни управленски решения от ръководството на МВР, обобщи криминалистът

Иван Савов: Невъзможно е трафикът на хора да бъде спрян - 1
Снимка: Euronews Bulgariа

Бизнесът с трафик на хора генерира огромни печалби, които в този момент дори наркортрафикът не достига. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ по телевизия "Евронюз" криминалистът Иван Савов.

Смятам, че вече е почти невъзможно да се спре този престъпен бизнес, но трябва да се намери начин поне да бъде ограничен. Органите на МВР полагат огромни усилия в тази посока и те дават резултат. Липсват адекватно подготвени кадри, които да обучават новопостъпилите, имаше десетилетия, в които охрана на границата на практика нямаше, обясни той.

Бяхме свидетели на абсурдни управленски решения от ръководството на МВР – като това да се изпращат районни инспектори от градовете и патрулиращи полицаи, които да охраняват държавната граница, без да имат никакво специално оборудване. Имаше дори информация, която се потвърди, че има несъвместимост между радиостанциите, които те използват и тези на Гранична полиция.

Ние нямаме концепция за охрана на националната граница, категоричен беше криминалистът. По думите му приемането на България в ЕС не извинява свалянето на охраната по границите. В МВР по думите му липсват достатъчно подготвени ръководни кадри, които да се занимават с този проблем.

Иван Савов обясни, че не всички каналджии, които се занимават с трафика на хора, са познати на властите, но и те успяват бързо да се прегрупират.

Да кажем, че имате личен миниван – може да отидете до Бургас, да качите петима души, те да ви дадат по 500€ и да ги докарате до София. Така вече вие сте трафикант и имате 2500€ в джоба си за по-малко от ден.

Има наказания за това престъпление, но те са леки, отчете още криминалистът, основно защото законодателството ни не е адаптирано за този проблем.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сменям си ник-а

    19 5 Отговор
    А защо моловете по черноморието е пълно с украинци.
    Защо на българо турската граница има повече украинци отиващи на почивка от всички други взети заедно.
    Войната е в главите на политиците и богаташите които искат да стават все по богати
  • 2 Истина е

    16 0 Отговор
    Може като се минира границата, ама не искат, защото ще падне оборота
  • 3 Пич

    17 4 Отговор
    Тогава , защо съществуват служби , като вашите , и за какво вземате заплати ?! Как при Бай Тошо беше възможно ?!
  • 4 Плащат

    15 0 Отговор
    си изключително добре и си щъкат !
  • 5 Перо

    17 1 Отговор
    Спасението е в ликвидирането или затваряне на “демократичния” боклук, разтурил охраната на границата и защитната система на страната, което е вредителство, в особено големи размери, за което трябва да се направи разследване и да се наемат стари, ръководни кадри от гранични войски, които разбират за какво става дума!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Иван

    15 1 Отговор
    Според мен истината е, че много от депутатите се облагодетелстват и за това не гласуват сериозни закони за борба с трафика на хора! От МВР и Гранична полиция явно също получават облаги и за това не си дават много зор!
  • 8 Кольо,

    7 2 Отговор
    Как да не може,но като го гледам този охранен шоп@р едва ли е служил в казармата...
    Аз съм този който служи в Гранични войски на границата с Гърция когато птиче не можеше да прехвръкне!!
    А при извънредни ситуации бяхме инструктирани да стреляме на месо!!
  • 9 ВЪПРОС

    6 2 Отговор
    Какви са наказанията и защо не поискате да се променят към ПО- СТРОГИ И БЕЗ ВАРИАНТИ за намаляване - без изключения
  • 10 007

    3 1 Отговор
    Организаторите и каналджиите уж са известни на органите на МВР, но досега нито един организатор на канал за трафик на хора не само на емигранти ,но и на жени не са разкрити и осъдени.Това говори за едно - оперативната работа на криминална полиция в МВР по тази линия е нула. Трябва да се направи пълен анализ на всички дела и разработки по тази линия и да се види дали изобщо по тях има информация по която да може да се работи за реализация. Колкото до изпращаните по границата полицаи от структурите на Охранителна полиция всички би следвало да бъдат много добре запознати с осъществяването на охранителните функции, още повече ,че ежегодно се провежда учебна година с тези служители. Провежданите занятия обаче са чисто формални , ръководния състав на средно ниво не изпълнява съвестно задълженията си само отчита провеждане на занятия ,по учебни планове в който темите си разменят поредността в плана без никакава практическа насоченост , а за провежданите изпити ,не ми се отваря дума...
  • 11 Това вече е правено

    3 1 Отговор
    Питайте авторите на концепциите за оптимизация най -вече по времето с министър председател Борисов Йовчев МВР министър и всички оптимизатори .Така оптимизираха ,че се напълни с администрация и контрол методисти в охранителна полиция и КАТ ,а на улицата пак никой. Централизираха всичко така че работата да блокира централно без механизми да продължи противно на идеите за децентрализация.Никакво оборудване от години или негодно такова за работа,но не и за печалби .Последно имаме пистолети ама кобури нямаме.А за някъде просто трябва само1пълнител.Колите все пак се движат максимум12г както е по закон,а МВР не спазва пак и има коли над 15 -22г Опел Астра Г модификация
  • 12 Гърция

    3 1 Отговор
    От 2 до 10 години за всеки един, минал нелегално границата и мераклии за трафиканти няма. У нас условна присъда........ евентуално.
  • 13 Сттамат Магарето

    5 0 Отговор
    Ха ха ха ха .как по бай ви тошово пиле не можеше да прехвръкне А .Я да се бяха пробвали тогава да минават границата ни .даже и през ум не им е минавало

    Коментиран от #23

  • 14 ти си пълен глупак..пи5шманкриминалист

    3 0 Отговор
    Нека раздадат калашници на граничарите и да въведът закон,който да ги защитава и ДА ВИДИМ !!!След втората разстреляна група миграцията през няща граница РЯЗКО ЩЕ СПРЕГЛУПАК ТЪКАВ
  • 15 Немайчик

    1 0 Отговор
    Сака невъзможно, я да обявят европейско финансиране от 100 евро на мигрант заловен жив или мъртъв и да видим...
  • 16 ИВАН

    1 0 Отговор
    Невъзможно ли, я да запеят калашниците както е редно и както трябва да се охранява една държавна граница от нашественици.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 истина

    1 0 Отговор
    Прочетете в интернет за Планът на Калерги, написан в далечната 1923г. и ще ви стане ясно защо се пускат да преминават границата.
  • 20 максим

    1 1 Отговор
    този криминалист,ме напушва на смех.нема невазможни неща- баце! но доста хора требва да си вървят от службите.това е проблемут.а не щат.много са на пенсии и заплати.докога?
  • 21 Мими

    0 0 Отговор
    300 маняка зомбирани са задължани на 14ти ако това попречи отново на влизането на България в Шенген, няма ли хората да им се отворят очите 🤦🏼‍♀️
  • 22 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Грозните комунисти не даваха пиле да прехвръкне през българските граници !! Сегашните "демократи" позволяват със стотици на ден да се разхождат чак до София !?
    КОЙ Е НЕКАДЪРНИК ?? Не искат , значи не могат! Не могат– защото нямат наядане !! Значи не са и некадърници, а са ачик-ачик ПРЕСТЪПНИЦИ !!!
  • 23 Има една незначителна разлика

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Сттамат Магарето":

    Посоката беше друга
  • 24 така наречената българска армия

    0 0 Отговор
    каква функция по точно изпълнява и кого пази в поделенията си в страната ,може би пзи самите поделения от българските граждани ,не е ли логично ако е българска армия да пази границите на българия