2 703 2

41 избягали от българските затвори през 2017 г.

Мартин Христов

41 бягства от затвора са регистрирани през миналата година, докато през 2016 г. те са били 66.

Това заяви директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски по време на изслушването си в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред във връзка с броя на издирваните лица, предаде „Фокус“.

Издирваните лица с наложена от съда мярка за неотклонение "задържане под стража" за 2017 година пък са 317.

По думите на комисар Терзийски сред категориите издирвани лица са безследно изчезнали и лица с влезли в сила присъди, с наложена мярка "задържане под стража" и бегълци от затвори.

Той отбеляза, че работата на МВР ще се улесни при издирването на лица от тези категории, ако бъде позволено на полицията да използва СРС-та за намирането им и да прилагат Закона за електронните съобщения.

„Росен Ангелов, който е обявен за издирване с влязла в сила присъда е бил ангажимент на структури, извън МВР“, допълни шефът на националната полиция.

Шесторният убиец бе открит мъртъв на 7 януари в къща в село Луково. От прокуратуратура са категорични, че не съществува съмнение, че извършителят на масовото убийство в Нови Искър е Росен Ангелов и че той се е самоубил.

Главният прокурор Сотир Цацаров също изрази позиция, че Главна дирекция за изтърпяване на наказанието нямат капацитет за издирване на лица, за да се приведат в действие техните присъди и мерки и то трябва да се осъществява от МВР, а отвеждането им след това да се прави от ГДИН.

Той също така предложи да се направи нов модел на организация на работата на МВР, по подобие на Турция, Франция и Испания, който да позволи да има във всяко населено място полицейски сили. Според него върху районния инспектор има струпани много задачи, но той е неефективен.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Да се запишем в Гинес
  Отговор
  1 09:06  14.01.18
  Чупим рекорда по избягали от затвора.
 • ХЕВ
  Отговор
  2 09:10  14.01.18
  А от избягалите, интересно, колко са намерени.

Напиши коментар:


Публикувай