3 341 4

Нова телефонна измама надува сметката ни

Седалището на измамниците вероятно е на остров Възнесение

Нова телефонна измама надува сметката ни
Снимката е илюстративна
Светослава Ингилизова

Нов вид телефонна измама напомпва сметката ни в пъти. Схемата действа чрез пропуснати повиквания от чужбина - Хаити, Монако, Румъния и Гърция. Ако върнеш обаждането, плащаш скъпо.

Граждани се оплакват, че получавали по 30 обаждания за половин час. Новината за новата телефонна измама плъзва във фейсбук. Измамените се оказват десетки, а набелязаните за жертви - стотици, съобщава Нова тв.

За да спрат атаката, мобилните оператори блокират обажданията до остров Възнесение. Островът се намира в Атлантическия океан. Предполага се, че там е седалището на измамниците. Номерата, на които клипват, се избират на случаен принцип чрез софтуер.

Има няколко сценария. След осъществяване на връзката се включва автоматизирана система с някакво гласово съобщение и човек докато се ориентира за какво става въпрос, на какъв език, отнася ли се до него, минават няколко минути и се генерира трафик. По-подвеждащата ситуация е тогава, когато се върне такова повикване, има системи, които включват записан сигнал свободно. Тоест, след набиране на номера, човек чува сигнал свободно, но всъщност в този момент тече таксуването. Потребителят смята, че все още никой не му е отговорил отсреща.

И така сметката ни може да набъбне с между 7 и 8 лева за минута.

За да не попаднем в същия капан, от Комисията за регулиране на съобщенията съветват преди да върнем обаждането, да проверим номера в интернет и ако се налага, да попитаме мобилния оператор.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 656
  Отговор
  1 11:28  24.01.18
  А ми то толкова прости хора има по света че все някой ще върне обаждането, без да се замисли кой аджеба го търси от такъв номер
 • ай стига бе
  Отговор
  2 11:51  24.01.18
  Хм, интересно.......и оригинално
 • Патето Яки
  Отговор
  3 12:15  24.01.18
  Решението е щом телефона е непознат с небългарски код не връщаш обаждане. Ако някой те търси реално ще се обади пак.

  Коментиран от #4

 • onq s konq
  Отговор
  4 13:38  24.01.18

  До коментар #3 от "Патето Яки":

  Абе то верно че така е най-правилно,но я си представи че те търсят във връзка с някакво яко наследство...

Напиши коментар:


Публикувай