1 653 3

Осем гранични полицаи на съд за подкупи

Подкупи са искани и получавани от пътуващи при нередности в документите им

Светослава Ингилизова

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на осем гранични полицаи от ГКПП „Малко Търново“ за участие в организирана престъпна група за получаване на подкупи от преминаващи границата български и чужди граждани.

Участниците в групата са привлечени към наказателна отговорност на 31 януари 2018 г. по приключило разследване на ДАНС и Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР под надзора на Специализирана прокуратура.

Събраните до момента доказателства сочат, че групата действала от декември 2016 г. до декември 2017 г. Граничните полицаи са искали и получавали от преминаващи границата неголеми суми в лева и други валути – средно между 20 и 60 лева. Парите били събирани в „обща каса“, най-често при конкретен началник на смяна, а след края на работния ден са били разпределяни помежду участниците.

Подкупи са искани и получавани от пътуващи при нередности в документите им – например при извеждане на деца от един родител, без пълномощно от другия. Стюарди на автобуси и шофьори на чужди камиони са плащали, за да минат по бързо бариерата, в т.ч. за да не бъдат проверявани обстойно багажите и товарите.

Специализираната прокуратура е поискала отстраняване от работа на обвинените гранични полицаи. С прокурорски постановления на всеки от тях е наложена мярка за неотклонение „Парична гаранция“.

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГРАНИЦА
  Отговор
  1 15:46  02.02.18
  ХА ХА ХА И АС ДА СЪМ НА ТЯХНО МЯСТО ЩЕ ВЗЕМАМ ЗДРАВАТА КАТО ВСИЧКИ ВАС
 • иса
  Отговор
  2 16:26  02.02.18
  на малко търново автобусите си плащат и прекарват много незакона стока за ТЪРГОВИЩКАТА автогара
 • СпасЪ
  Отговор
  3 17:52  02.02.18
  Някой да е виждал камион да минава през ГКПП Малко Търново? За първи път чувам.

Напиши коментар:


Публикувай