Last news in Fakti

29 Януари, 2012 13:53 2 289 0

Унгария поиска варненец осъден задочно за фалшиви евро

  • варна-
  • съд
Унгария поиска варненец осъден задочно за фалшиви евро - 1
Снимка: ВОС

В късния следобед на 27 януари(петък) 2012 година,  на основание Европейска заповед за арест (ЕЗА), издадена от компетентните власти в Унгария, Варненският окръжен съд (ВОС) задържа под стража Борислав Белчев, осъден задочно от съд в област Гьор Мушон Шупрон за разпространението и употребата на фалшиви евро, съобщиха от пресслужбата на ВОС.  

Областният съд в Гьор, е осъдил варненеца през 2009 година  на 5 години затвор. Унгарският съд е признал вината на българина затова, че през различни периоди от лятото на 2006 година до февруари 2007 година, в съучастие с други лица вкарал в употреба на различни места из страната фалшиви банкноти по 200 евро. Борислав пазарувал с ментетата в търговски обекти - предимно цигари и зареждал на бензиностанции. Под фалшива самоличност и с фалшиви лични документи се регистрирал в различни хотели из страната, като преди това обменял фалшивите пари на рецепцията, за да си плати нощувката. При задържането му през август 2007 година, заедно с друго лице от 5 членната престъпна група, полицаите открили в него фалшива банкнота от 200 евро. Нашенецът изкарал в унгарския арест 2 години и един месец, след което му била определена по-лека мярка за неотклонение.

Броени дни след произнасяне на присъдата от първата съдебна инстанция, през септември 2009 година  Борислав заявил пред съда в Унгария, че ще обжалва присъдата и се завърнал в родината. Присъдата на унгарския съд е влязла в сила на 8 юни 2011 година.. Според унгарските власти, Борислав може да излежи неизтърпяната част от наказанието, която е малко повече от 2 години и 11 месеца, или да се възползва от правото на нов съдебен процес с негово лично участие.

    След като прецени, че всички реквизити на ЕЗА са съобразени със ЗЕЕЗА, ВОС задържа под стража 41 годишния Борислав Белчев и записа в това определение, че очаква от компетентните власти в Унгария за изпратят копие от присъдата на Областния съд в Гьор.  Допълнителен аргумент на съда за постоянния арест на Белчев е и неговото богато съдебно минало. Последното му осъждане през 2005 година било заради опита му да напусне страната с фалшиви документи за самоличност. Докато търпял наказанието пробация, варненецът отново напуснал България с фалшиви документи.

В петък, пред ВОС Борислав декларира желанието си незабавно да бъде изпратен в Унгария. Той ще изчака обаче още седмица в ареста до насрочването на ново съдебно заседание, на което ВОС ще разгледа по същество искането за екстрадицията на Белчев. Ако реши все пак да обжалва определението за първоначалния арест, на основанието на ЕЗА, Борислав ще се яви пред Апелативния съд във Варна на 31 януари 2012 година от 10,00 часа.      


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА