9 299 14

Разследват Ветко Арабаджиев за пране на пари

Семейството не е в страната

Мария Атанасова

Специализираната прокуратура разследва собственика на хотелите "Маринела" в София и "Марица" в Пловдив Ветко Арабаджиев. Това потвърди зам.-главният прокурор и шеф на спецпрокуратурата Иван Гешев. По-рано днес беше съобщено за акция на прокурорите в двата хотела, като се твърдеше, че се проверяват офиси, намиращи се в сградите.

"Собственикът на хотела, ако използвам думата "собственик", по официални данни, от началото на август месец не се намира в страната заедно с хора от семейството си. Обект на разследване за извършени престъпления са и това лице, хора от семейството му, както и управители и собственици на различни фирми", каза Гешев, цитиран от агенция "Фокус".

Той съобщи, че около 10 души са задържани до този момент след акцията, а разследването продължава като се извършват "множество претърсвания и изземвания на територията на различни адреси и МПС-та в София и Пловдив".

Прокурорът даде да се разбере, че разследването е за пране на пари: "Насоката на разследването е, че е извършено пране на пари като престъплението е данъчно такова, което не изключва да има обвинение и в посока организирана престъпна група". Гешев посочи, че делото по случая е било образувано преди 10 дни, а разследваният период - от началото годината досега.

В отговор на въпрос Гешев уточни, че сред арестуваните има както служители на Арабаджиев, така и хора, които нямат формална връзка с него, но през свързани фирми са точили данъци.

При претърсванията са намерени 150 000 лева в кутия за обувки. Чия собственост са парите все още не е ясно. Прокурор Гешев обясни, че очаква да бъдат открити много повече пари

Установено е, че в периода 2017 - 2018 г. реални търговски дружества са подправяли счетоводните си регистри, като в тях са включвали фактури от типа „липсващи търговци”. Въпросните фактури са осчетоводявани под контрола на престъпната група и така е избягвано плащането на данъци.

Разследващите установили още, че от 2016 до 2018 г. са били извършвани и финансови операции и е прикриван произход на имущество, придобито чрез тежко умишлено престъпление.

От хотел "Маринела" заявиха, че оказват пълно съдействие на разследващите.

Хотелът спечели обществена поръчка и гостите от чужбина по време на българското европредседателство бяха настанявани именно там.

България
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • милионери на ваканция
  Отговор
  1 14:45  31.08.18
  Е те най-важните не са задържали та да могат оттук нататък да си ги харчат спокойно в чужбина !
 • Пища Хуфангел
  Отговор
  2 14:50  31.08.18
  Ветко си има хотел на Сен Тропе от 6-7 год.и му дреме за бизнеса в бг.Виктория Палас на С.Бряг го е зарязал на някава която се прави на управителка той отдавна знае че Б.Б му е дигнал мерника на бизнеса.

  Коментиран от #6

 • Реалист
  Отговор
  3 14:51  31.08.18
  Поредния "черве(Й)н бизнесмен" изгоря - браво на прокуратурата. Сега остана и да го осъдите а не да го оставите да се измъкне като гриша Ганчев сух от далаверата. Иначе скоро ще го видим и него в Белград под защитата на руските протежета на балканите.

 • Илиян
  Отговор
  4 14:55  31.08.18
  Много се разработи правителството нещо..............да не идват избори!!!!!!!!!!!!
 • ЕХА
  Отговор
  5 15:01  31.08.18
  Ветко ли се казва господина? Това вече ми идва в повече. От стотици имена да станеш Ветко,защо ..Сега прочетох че предишното му име беше Вълчо. От глог да на трън. Боже каква мъка има по земята..
 • Реалист
  Отговор
  6 15:06  31.08.18

  До коментар #2 от "Пища Хуфангел":

  Хубавото е че Сен Тропе е в Европа и там също важат законите за незаконно придобито имущество. Да не го чуем да скимти като Цв. Василев за вилата в Швейцария? А и като му секне изворчето много бързо ще свие крилцата и разходите.
 • пак ли
  Отговор
  7 15:13  31.08.18
  Цирк , входа е свободен.
 • браво краво
  Отговор
  8 15:17  31.08.18
  как така спечелил поръчка и били настанявани там евродупетати, а сега след няма и месец вече е разследван, а преди бил чист като циганска булка.
 • Гост
  Отговор
  9 16:26  31.08.18
  То не бяха хотели, захарни фабрики, ролсройси, камиони за коне и кво ли не.... Ето от къде били явно парите.

 • Гост
  Отговор
  10 17:51  31.08.18
  Много интересно "разследване". Влизат в два хотела на групировката, а за централата на Виктория груп в центъра на Пловдив - нито ред. Инак изземвали документация?! Нещо пак отклоняваме внимание и пишем сценарий за Комиците. Някой май ще поднася извинения на Ветко, а ние ще плащаме!
 • Шаран БГ
  Отговор
  11 09:45  02.09.18
  Тоя е ПРЕЯЛ и не се е отчитал където и като трябва. При"нормална държава" прокуратура и съд щяха да се "спукат" от работа. Те, както и много от докторите и адвокатите, работят и сега яко, но в малко по-друго направление......На сиромаха му остава само уповаването у Господа и какво да каже ? ИМА ГОСПОД !!
 • фак..ти
  Отговор
  12 10:29  02.09.18
  Не си е платил процента за дадената му обществена поръчка.
 • Манаф
  Отговор
  13 21:46  02.09.18
  От 20 години ги прави тия магарии Вълчо Асеновградски,досега никой не му обръщаше внимание,много странно
 • Грую
  Отговор
  14 15:08  03.09.18
  Пак неподходящи определения! Определението "пране на пари" следва да се употребява, когато някой отчита приходи в законна дейност, които са придобити от незаконна такава, която в същото време трябва да се явява и обект на престъпление. Най-правилното заглавие, което да показва журналистическа етика би било "Проверяват Ветко Арабаджиев" . Чак когато вече го проверят и съдът се произнесе с обвинителна присъда, тогава би трябвало да се прибягва до по-гръмки заглавия!

Напиши коментар:


Публикувай