Last news in Fakti

6 Февруари, 2020 15:14 1 808 22

БСП предлага да се забранят рекламите на хазарт

  • хазарт-
  • реклами

Самите поправки трябва да се гледат по-късно следобед на второ четене в бюджетна комисия

БСП предлага да се забранят рекламите на хазарт - 1
Снимка: shutterstock

БСП предлага забрана на всякаква реклама на хазартни игри. Такива предложения са внесли социалистите между първо и второ четене в закона за хазарта, инициирани от лидера на НФСБ Валери Симеонов, с които се въвежда държавен монопол върху лотарийните игри. Самите поправки трябва да се гледат по-късно следобед на второ четене в бюджетна комисия, пише Монитор.

В момента в закона е забранена само „пряката реклама”, която директно приканва потребителите да участват в хазартни игри. Румен Гечев от БСП, който е един от вносителите на предложението на червените, коментира в кулоарите на НС, че искат да ограничат нещата, които са вредни за обществото. Хазарта било едно от тях. Той обяви, че хазарта трябвало да бъде забранен изобщо, но той като в ЕС бил разрешен и имало евродирективи, може само да се регулира.

„Няма защо нашите подраставащи, пък и възрастни, да бъдат зарибявани от телевизията с рекламни клипове и задължително да играят”, аргументира се той.

Социалистите обаче оставят друг текст в закона, според който се разрешава обявяване на наименованията на игрите, регистрираната търговска марка, резултатите и печалбите, както и тегленето на тиражите.

Именно в тази връзка Гечев обясни, че Българския спортен тотализатор (БТС) ще може да обявява спечелените награди, но активната реклама ще бъде забранена, включително с клипове по телевизии и радиа. В тази връзка той уточни, че няма да има проблеми и за спортните отбори да носят фланелки с името на хазартни оператори. „На фланелките има регистрирана търговска марка”, каза той. По думите му термините пряка и непряка реклама били много спорни, и затова те въвеждат забрана на всяка реклама на хазарат.

На свой ред Валери Симеонов, който преди две години също предлагаше забрана за рекламата на хазарта, но в настоящият му закон тези текстове липсват, коментира, че не се е запознал с предложенията и призова медиите да дойдат на заседанието на бюджетната комисия, където щяло да бъде по-интересно.

Иначе самият Симеонов и други патриоти също са внесли предложения между първо и второ четене, с които се прецезират текстовете за организирането на хазартни игри в съсобствени обекти. В момента това може да става само с нотариално заверено писмено съгласие на всички собственици. Съдебната практика обаче била противоречива. Затова сега заменят термина "съсобствени обекти" с " жилищни сгради в режим на етажна собственост".


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    2 7 Отговор
    Държавата няма ли да си рекламира тотото?
  • 2 Референдум

    4 2 Отговор
    Правилно ама първо да подкрепят рефрендума
  • 3 Аз предлагам

    6 4 Отговор
    Сега като стане лотарията държавна, част от пенсиите да се изплащат в талончета. Хем пенсионерите ще се забавляват като ги търкат, хем държавата ще спести доста пари.
  • 4 Стига бе

    14 0 Отговор
    Това ако стане телевизиите ще вдигнат яка врява.На ден показват поне по 50 пъти как примерно Пенка от Сусурлево е спечелила 200000 лева.Ако им забранят такива реклами ще загубят колосални суми.

    Коментиран от #17

  • 5 гост

    14 0 Отговор
    мразя ги но тука са прави
  • 6 Петър

    9 0 Отговор
    Правилно,Хасан от Рудозем е спечелил 200 000 лева -Какво ще направите с парите Г-Н Хасан? Ще си върна заемите и ще помогна на децата,аааа и ще си купя жилище.
  • 7 778

    9 0 Отговор
    И много правилно!
  • 8 Михайлов

    5 0 Отговор
    Йесссссссссссссс!
  • 9 бай Симо

    3 2 Отговор
    Пак популистки мери предложени от крадливи БГ комуняги! То нека хазарта да се регулира с коректни закони, нека се следят изкъсо нещата...пък това ще е предостатъчно. А те се опитват да спрат гората да се разлиства със забрани, които ще се заобикалят по всевъзможни начини. Преди 4-5 години БКХ нали се опита да спре чуждите букита да работят онлайн на територията на страната, като им се искаха пари за нЕкъв измислен лиценз...вместо да ги привлекат да се регистрират в БГ примерно с по-ниски данъци?! И кво стана, НИЩО! Межуду другото милиарди изтичат от страната под формата на онлайн залози, но данъци за тях букито плаща където си е регистрирано...а има начин голямата часто от тези онлайн залози да се облагат в БГ, но не и като вкарваш изкуствени и НЕ пазарни ограничения!
  • 10 Веднъж

    4 1 Отговор
    Имах чужденци на гости.При разходка в центъра,хората останаха втрещени от факта,че на една улица има църква и плейбой бар ,едно срещу друго.Става въпрос за руската църква,точно срещу нея е бардака...Казах им "добре дошли в България"
  • 11 Митко

    5 1 Отговор
    Интересно е телевизиите как ще реагират ако се приемат тези предложения? Перник вода ще има, а те пари от хазартна реклама не?

    Коментиран от #14

  • 12 антибсп

    3 0 Отговор
    Абсолютно съгласен. Ама една добра идея не стига ... пък вероятно скоро ще се стигне до това и без бсп-то
  • 13 Тошко

    3 0 Отговор
    БСП краде от програмата на НФСБ на Валери Симеонов.

    Коментиран от #15

  • 14 Петър

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Митко":

    Освен и реклами за наркотици да им разрешат на телевизийте да излъчват та да се препитават?
  • 15 Митко

    1 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тошко":

    И аз мисля, че така стана!
  • 16 Митко Келеша

    4 0 Отговор
    Червената ТВ може първа да го въведе без предложението да минава в БС.
  • 17 боцмана

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стига бе":

    Те и без това освен реклами и турски сериали друго не предават. Реват , не реват , забрана! Как забраниха рекламата на цигарите , като не им отърва да ходят да копаят картофи и тикви.
  • 18 Алекс

    2 0 Отговор
    Върнах се от Белорусь, кратко и ясно,няма валутни бюра частни лотарии и реклами....!!!!!!!!
    Защото президент е Батька Лукашенко!!!!!
  • 19 А дано

    0 0 Отговор
    Че ме дразнят колко са нагли и крадливи тия лотарии добре си печелят от тях
  • 20 ВОЛЕН ФИДЕРОВ

    0 0 Отговор
    ПО СМЕЛО ДЕ!РЕКЛАМИ!ЗАБРАНА ЗА ХАЗАРТА ЗА БГ ГРАЖДАНИ,КАК СИ БЕ ОТКОЛЕ!ЧУЖДЕНЦИТЕ ША ГИ БРЪНЗАМЕ А НАРОДО ША ОЗДРАВЕЕ!ПА И НАРОДА НЕМА КИНТИ ЗА МЛЕКО ХАЗАРТ ША ИГРАЕ,ПА ПОСЛЕ ТОЯ УТЕПАЛ ОНИЯ ОБРАЛ!МАКАРЕНКО И ДА БАЧКАТ,ХАЗАРТ ША МИ ИГРАЯТ...ТА ПОСЛЕ ГЕША КЪДЕ ДА ГИ СБИРА..
  • 21 STEFCO

    0 0 Отговор
    CHERVENİTE BOKLUTSİ SA PILNA LAMBADA PO DOBRE SHTE E TYAH DA Gİ ZABRANYAT KATO PUCHİ VISHKİ SA
  • 22 А рекламите на

    1 0 Отговор
    лекарства кога?