Last news in Fakti

13 Април, 2020 10:53 3 441 13

Абонати оспорват рекордна сметка за ток

  • кражба-
  • ток-
  • електромер

В началото на януари членовете на фамилия Стайкови осъмват без ток

Абонати оспорват рекордна сметка за ток - 1
Снимка: Shutterstock

Семейство се сдоби със сметка за ток на стойност около 7 хиляди лева. От енергото твърдят, че парите са начислени заради употребен, но неотчетен ток. Абонатите, които живеят в бургаското село Росен твърдят, че не са присъствали, когато огромното количество киловати са се озовали в дома им.

В началото на януари членовете на фамилия Стайкови осъмнали без ток. Останали на тъмно и на студено.

„Мнението на инкасаторите е, че ние крадем ток, което не е доказано. Категорично няма нищо такова. Получихме протокол за дължима сума за електроенергия на стойност 7 хиляди лева“, разказват пред "Здравей, България" по "Нова телевизия" потърпевшите.

От документ за извършена проверка става ясно, че е установено наличие на кабел преди електромера. Пристига и писмо, в което се казва, че сметката ще бъде коригирана за 6 месеца назад. Сумата възлиза на повече от 1200 лв. месечно.

Стайкови твърдят, че не са виждали никакъв незаконен кабел. Никой от тях не е присъствал на отварянето на таблото и констатацията на нарушението.

В телефонен разговор кметът на село Росен, който присъствал на проверката, казва, че е видял кабела.

„Това постановление трябва да отпадне, защото няма доказана вина. Ние сме редовни платци, а без ток се живее доста трудно“, казва г-н Стайков.

„Когато имаме такива случаи, ние се придържаме към законоустановените норми за това как следва да бъде конкретизирана тази сума. Когато е установено неправомерно потребление, се взимат параметрите и се залагат във формула, по която се получава дължимата сума“, казва Крум Косев от отдел „Комуникации“ в EVN България.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шекспир

    18 7 Отговор
    Стайков признай си бе.Га яде кифтетата ни рива....
  • 2 Тъпото енерго

    32 3 Отговор
    Толкова ли не можаха да снимат кабела в присъствието на съсед и протокол.Сега нямаше да има разправия. Чисто и точно.

    Коментиран от #3, #9

  • 3 Шекспир

    21 3 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпото енерго":

    Те от Енергото не блестят с особен акъл но са се сетили поне да извикат кметЯ да види.
  • 4 Бивш служител на МВР

    13 5 Отговор
    Боклуците от EVN да мрат и и да духат супата. Идиоти долни.
  • 5 За 3 хиляди лева да си купят

    16 3 Отговор
    ветрогенератор и акумулатори, и енергото да си гледат работата!

    Коментиран от #8

  • 6 Тост

    18 7 Отговор
    Кметът е видял кабел, че то в таблото има много кабели. Той да не е електричар.

    Коментиран от #7

  • 7 Шекспир

    13 2 Отговор

    До коментар #6 от "Тост":

    Хайде да не подценяваме интелекта на хората.В селата и вилните зони се краде ток като за световно.Нека не се лъжем
  • 8 То ако имаше

    6 4 Отговор

    До коментар #5 от "За 3 хиляди лева да си купят":

    полза от ветрогенератори всички да си бяха купили. Но зелена енергия е скъпа измама.
  • 9 Бъди сигурен, че са снимали и

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "Тъпото енерго":

    протоколирали всичко, водят си и свидетели с тях.
  • 10 mdamda

    0 0 Отговор
    Според ПИКЕЕ(ПРАВИЛА за измерване на количеството електрическа енергия)
    Чл. 48. (1) При липса на средство за търговско измерване, както и в случаите, когато
    16
    при метрологичната проверка се установи, че средството за търговско измерване не измерва или измерва с грешка извън допустимата, операторът на съответната мрежа изчислява количеството електрическа енергия за период от датата на констатиране на неправилното/неточното измерване или неизмерване, до датата на монтажа на средството за търговско измерване или до предходната извършена проверка на средството за търговско измерване, но не по-дълъг от 90 (деветдесет) дни, както следва:
  • 11 mdamda

    0 0 Отговор
    1. За битови клиенти:
    А) При наличие на точен измерител, количеството преминала електрическа енергия се изчислява като функция на измерителя, като се отчита класа на точност на средството за търговско измерване;
    Б) При липса на точен измерител количеството електрическа енергия се изчислява като една трета от максималния ток на средството за търговско измерване при всекидневно осем часово ползване на електрическа енергия от клиента, а при липса на средство за търговско измерване корекцията се изчислява на базата на половината от пропускателната способност на присъединителните съоръжения (кабели, проводници), свързващи инсталацията на клиента с разпределителната мрежа, при ежедневно 8-часово натоварване.
  • 12 mdamda

    1 1 Отговор
    Прекалено много са им начислили, 90 дни е максималния срок. И защо не правят редовни проверки, в случая ЕВН са в нарушение и Крум Косев да прегледа ПРАВИЛАТА.
  • 13 1122

    0 0 Отговор
    Таблата нали са изведени навън и са заключени и запечатани?Щом като има печат собственика няма вина.Този който държи ключа и печата той да му мисли.Къде отива този кабел,къщата да не е купена и кабела да е бил сложен преди това.А може когато човека не си е бил в къщи,тогава някой да е отворил и да е прекарал кабела за да го обвинят човека.Варианти много,НО НАЙ ВИНОВЕН Е ТОЗИ У КОГОТО Е КЛЮЧА И ПЕЧАТА НА ТАБЛОТО!