Last news in Fakti

7 Октомври, 2020 09:13 2 707 12

Две години условна присъда за шофьор, убил двама на пътя

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в петнадесетдневен срок

Две години условна присъда за шофьор, убил двама на пътя - 1
Снимка: БГНЕС, изображението е илюстративно

Врачанският окръжен съд е постановил двугодишна присъда с изпитателен срок от 48 месеца 23-годишния Ж. Х., убил двама мъже при тежък пътен инцидент на главен път Е-79 край Враца, научи агенция BulNews. Младият мъж е правоспособен водач и работи като шофьор във фирмата на родителите си.

Фаталната злополука е станала на 13 юни 2019 г. Тогава Х. тръгнал за Ловеч за стока, като управлявал микробус Fiat Ducato. Пътувал по главен път Е-79, от Монтана към Враца. Към 7.15 часа водачът наближил разклона за село Бели извор.

Междувременно, на отбивката за крайпътното заведение „Караваните“ в района на селото, бил спрял лек автомобил Toyota Corola, управляван от Т. С. /на 57 години/. Мъжът бил придружаван от приятеля си – А. М. /на 53 години/. След почивката двамата се качили в колата и потеглили към изхода на паркинга. Излизането към главния път било сигнализирано с пътни знаци В2 – „Стоп“ и Г 2 – „Движение само надясно“. Несъобразявайки се с тях, С. предприел маневра „Завой наляво“, като навлязъл на пътното платно без да съобрази пътната обстановка и приближаващите автомобили. По този начин водачът отнел тяхното предимство. В същия момент, отляво се приближил микробусът, управляван от Ж. Х. със скорост от 89.4 км/ч. Движението в този участък на път Е-79 било организирано двупосочно, имало пътни знаци В 26 – ограничение на скоростта до 60 км/ч и В 24 – забранено изпреварването.

При наближаване на изхода на крайпътния паркинг, обвиняемият възприел навлизането на автомобила на Т. С. в лентата му за движение. Х. предприел аварийно спиране, за да избегне удара, но поради липса на време и достатъчно разстояние, не успял. Последвал удар между двете превозни средства.
На място пристигнали екипи на МВР и "Спешна помощ", които констатирали смъртта на пътуващия в лекия автомобил Toyota А. М., а водачът ѝ – Т. С., бил транспортиран в болнично заведение, където три дни по-късно починал.

Съгласно извършените съдебномедицински експертизи, смъртта на А. М. се дължи на гръдната травма, причинена от настъпилото ПТП, довела до остра дихателна и сърдечно-съдова недостатъчност. Водачът на лекия автомобил е починал вследствие на съчетаната травма - черепно-мозъчна, гръдна и коремна.

Вещите лица, изготвили автотехническата експертиза са посочили, че именно движението с превишена скорост е довело водача – обвиняемия Х., до невъзможност за своевременно реагиране чрез аварийно спиране при внезапното навлизане на лекия автомобил на пътното платно в коридора за движение на микробуса. От своя страна, с действията си пострадалият Т. С. не осигурил необходимото предимство, с което съпричинил вредоносния резултат.

Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване или протестиране пред Софийския апелативен съд в петнадесетдневен срок.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 любител

    11 5 Отговор
    Умрелият виновен а осъждат невиновния 9 е,а ти правосъдието

    Коментиран от #3

  • 2 Гост

    25 3 Отговор
    Правилно решение! Дори да си с предимство, при преминаване през рискови участъци /детски градини, училища, спирки на градски транспорт, пешеходни пътеки и крайпътни заведения/ винаги трябва да си с по-ниска от разрешената скорост, защото има хора, които изскачат внезапно на платното за движение те вкарват в беля.
  • 3 да де

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "любител":

    Така ще "осъдят" и Местан бебето ще е виновно.
  • 4 Чип и Дейл

    20 7 Отговор
    Ако е карал с 60км/ч хората щяха да са живи!Тази знак неслучайно е слажен там!

    Коментиран от #6

  • 5 Един

    14 1 Отговор
    Тия дето изскачат на кръстовищата, без да спазват предимство и да чакат другите да ги пазят, в крайна сметка си го получават! Напълни се с такива шофьори, дето мислят че с нахалство могат да минат навсякъде, ама физичните закони не прощават!

    Коментиран от #7, #10

  • 6 Гост

    11 0 Отговор

    До коментар #4 от "Чип и Дейл":

    Може и да си прав, предвид резултата от авто-техническата експертиза. Не е ясно, но шансовете им значително щяха да са по-големи! И двамата водачи сами са се поставили в рискова ситуация!
  • 7 Така е

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    С това отнемане на предимство в последния момент направо си е "Ела Вълчо изяж ме". Добре че е случил на по-голямо и тежко МПС от жалката му оризова тойотка, та си е понесъл последствията. Ако беше лек автомобил можеше още хора да нарани или недай боже убие с олигофренската си маневра. На всички безмозъчни и кьорави нахалитети като тоя чичка пожелавам не бусове, а 40 тонни ТИРове от ляво... Естествения подбор си знае работата, да се чуди човек как е доживял до 50+ години с тоя акъл
  • 8 Абсурдистанска реалност

    5 5 Отговор
    Мутроландия, държавата където най-лесно от целият свят можеш да убиеш човек без това да има последствия за теб.
    Трябва ти просто кола.
    Нямаш нужда дори от шофьорска книжка.
  • 9 гост

    6 4 Отговор
    Просто напишете КОЛКО Е ЦЕНАТА за тази присъда ??????? Тук НЯМА СЪД !!!! Темида е с кантарче на която се слагат пачки с пари !!!Това е жалката ИСТИНА !!!!
  • 10 друг

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "Един":

    Не се е напълнило сега. Винаги ги е имало. Просто, сега колите са повече и по-мощни и катастрофите, смъртоносни. Преди много години, имах подобен случай - една кака изкочи на платното. Разликата е, че реши да прави обратен завой и се боднах в нея ( в колата и :-) . Размина се само с изкривени ламарини. А по него време, коланите, бяха екзотика.

    Коментиран от #12

  • 11 Перо

    4 2 Отговор
    Това си е чисто и виновно поведение на шофьора,отнел предимство. Няма и помен от непредумишлено убийство,по непредпазливост,а има некадърно или корумпирано поведение на съдебния състав. Не случайно съдебната система е под постоянен мониторинг от ЕС и присъства винаги в негативните доклади за БГ!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.