Last news in Fakti

31 Октомври, 2012 15:52 9 689 26

Осъдиха на смърт българи в Малайзия за наркотрафик

  • малайзия-
  • българи-
  • амфетамини

Двамата българи, срещу които се водеше дело за наркотрафик в Малайзия, бяха осъдени днес на смърт чрез обесване, съобщиха от Министерството на външните работи. Съдът в Джохор Бару призна за виновни 27-годишния Иван Костов и 26-годишния Георги Бакалов от Нова Загора, които бяха обвинени в трафик на близо 6 кг амфетамини.

На заседанието на съда на 29 октомври е присъствала временно управляващият посолството на България в Джакарта Катина Новкова, която се е срещнала и разговаряла с нашите сънародници. При произнасянето на присъдата е присъствал представителят на почетното консулство на България в Малайзия Ролан Со Хен Хуат. По информация от адвоката на подсъдимите, те ще обжалват пред получената присъда пред апелативния съд.
 
България, както и останалите страни от ЕС, е против смъртното наказание като наказателна мярка и това ще бъде заявено от директора на дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания” Ангел Орбецов при предстоящите му срещи в Малайзия на 5 и 6 ноември. България ще поиска съдействие и от Европейската служба за външно действие, която има представителство в Куала Лумпур.
 
На 18 май миналата година на международното летище „Султан Исмаил” в Малайзия  Костов и Бакалов бяха задържани заедно с още един български гражданин – Георги Георгиев. Те са внесли в Малайзия 5,6 килограма амфетамини на стойност около 497 хиляди долара.
 
Тримата българи са останали в следствен арест до 25 май 2012 г., докато е в ход разследването срещу тях, след което са преместени в затвор в щата Джохор, Малайзия, в очакване на разпити на свидетели и започване на дело. Почетният консул на България в Малайзия г-н Стивън Со е посетил арестуваните българи в затвора и е поддържал постоянна връзка с тях и техния адвокат.
 
Поради липса на доказателства за извършено престъпно деяние Георги Георгиев е освободен и депортиран в България от малайзийските власти на 29 юни 2012 г., докато Иван Костов и Георги Бакалов остават в затвора. Двамата българи имат адвокат, нает от роднините им. Почетният консул на България в Малайзия е присъствал на предварителните изслушвания на свидетели и няколкото проведени закрити съдебни заседания.
 
България няма свое дипломатическо представителство в Малайзия. Българската дипломатическа мисия в Индонезия е поискала нееднократно официална информация от малайзийските власти, но досега няма получен отговор. След посещението на временно управляващата посолството в Джакарта, българската страна направи постъпки българските граждани да бъдат подложени на болничен медицински преглед, както и да получим официална информация за досегашните съдебни заседания. МВнР ще продължи да работи по случая.

Адвокатът на осъдените съобщи пред ТВ7 решението на съда, според което Костов и Бакалов са били наясно какво са пренасяли и заради това получават най-тежкото наказание.
Обвиняемите пък твърдят, че са били подведени - знаели, че пренасят виагра и не са имали право да проверят съдържанието на куфарчетата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ххх

    1 2 Отговор
    BRAVOOO
    EVALA
    TOVA SA ZAKONI

    Коментиран от #7, #15

  • 2 Chegevara

    1 2 Отговор
    Жалко, че в България не са такива законите. Малайзия, Бразилия и т.н. явно са старани в които има бъдеще и се цени живота на обикновенените трудещи се хората. Полицията и съда си вършат работата. Не е като тук, да сме крепосни селяни на наркотрафиканти. Е затова сме последни не само в Европа, като почнем да си бесим престъпниците, който са 1-2% от населението, което е научно доказано и ще се оправим. А не да оправим циганите, п...лите, кучетата и т.н. и за хората квото остане. Ще кажете не е хуманно ?!? .... Тези хора не разбират от добро! Честито на българските мулетата !
  • 3 Митко Чепа

    4 1 Отговор
    И Боевски трябваше да го обесят,ама му се размина само да лежи .
  • 4 Едикой си

    1 0 Отговор
    За бесене е тоя Георги от Стара Загора не тия 2 момчета, които подведени от безработицата в провинцията са се подмамили по лесните пари, които ще направят.
  • 5 turcin

    1 3 Отговор
    samo taka smirt i viv bilgaria tryabva da e taka

    Коментиран от #14

  • 6 АБВ

    1 0 Отговор
    Ей еди кой си, тия лесни пари - 497 хиляди долара, цял живот няма до ги изкараш, а и не ти трябват на тебе. Какво ги жалиш тия , ако сина ти или дъщеряти се беше надрусала с тази пратка и пукне?

    Коментиран от #21

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 кока

    1 3 Отговор
    на пълно съм сагласен с теб .тия мишки им дай само резил и сърцата им са заешки.те никога няма да рискуват а само плуят.не тия момчета са забесилката а господата управлявашти и всишките разни депутати те е..ха м...та на народа.
  • 9 АБВ

    1 1 Отговор
    Кока и hhh тъпи сте, като ония двамата дето ще ги бесят!
  • 10 ван

    1 0 Отговор
    Айде сега се занимавайте още :))
  • 11 ЗАКОН

    1 3 Отговор
    браво само така това не е България да им минават номерцата
  • 12 бай Георги

    4 1 Отговор
    Вярно,пристъпници са,но млади момчета,бе!Много ми е мъчно за тях!
  • 13 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    aide sega da vidia vanshniat ministar dali shte si razmarda z...a.da prestapnici sa i prodavat otrova no smart chres obesvane e ujasno.dano dase razmine i da lejat v zatvora kadeto vsashtnost im e miastoto.
  • 14 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "turcin":

    fes nali znaesh che goliama chast ot drogata idva ot vashta fesovska darjava.
  • 15 ВИП АМГ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "ххх":

    abe radvate se che shte badat ubeseni balgari.lele sram me e ot vas.zatvora im e miastoto razberete zlobari m...i
  • 16 EMSKI

    2 0 Отговор
    До 50 грама-доживот,над 50 грама-бесило...точно и ясно!!!! Жалко,че са наши сънародници,но номерата ни там не минават! Факта,че не са ги намерили в споменатия Георги,го оневинява! Това,че те са балъци и са си мечтали за лесни пари и мощни коли,не ги оневинява!! Жалко..млади момчета са,а там прошка няма!!!
  • 17 ...........

    1 0 Отговор
    Нека.ДА ПРЕДАВАТ ЕКЗЕКУЦИЯТА НА ЖИВО В БЪЛГАРИЯ-ВЪВ ВСИЧКИ ЗАТВОРИ.
    Да изпратят всички съдии на обучение в Малайзия.
  • 18 Пута Мадре Трафиканто

    3 1 Отговор
    Тия са също Гълъбинчета :)
  • 19 Насо

    1 0 Отговор
    А бе,пич -ти незнам как си ги представяш нещата в живота! Казваш-че щели да спечелят (или имат) 497 хол. долара? Ти не можеш ли да направиш разлика между понятията? Те ти казват,че това е цената (вероятно пазарната) на това количество. А не е сумата,която те ще спечелят. Те са т.н. мулета ,и се каза,че трябвало да спечелят по хиляда доара,само за пренасянето. Стоката не е тяхна,и няма те да я продават на дребно,и не са я намерили подарък,за да спечелят 497 хилядарки. Иначе,аз се надявам на по-горната инстанция да имат успех и да получат по-снизходителни (и съответно справедливи_ присъди. Това са хора,все пак -животът им е даден от Бога,и никакви човеци нямат право да го отнемат ..нека да им се прости,нека поне ние не бъдем толкова жестоки към тяхното нещастие...!
  • 20 лопи

    1 1 Отговор
    аха насо да им се прости казва6 те са наясно 4е тази стока 6е погуби стотици живота ако не бяха ги хванали така 4е никаква милост на по горна инстанция живи да горят тези гадове
  • 21 ssss

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "АБВ":

    Абе дали ще вземе от тех или от некой друг се тая решил ли е ,не заслужават момчетата за 6 кг амфети да ги убият политиците много повече крадат ама никой не ги съди тех !!!
  • 22 диан

    1 0 Отговор
    нашия консул милия искал информация:)
    АМИ И АЗ ИСКАМ ИНФОРМАЦИЯ НО НЕ ВЗЕМАМ КОНСУЛСКА ЗАПЛАТА
  • 23 qqqqqq

    1 0 Отговор
    Така им се пада, за наркотици прошка не трябва да има. Да ги бесят, какво като са българи, много добре са знаели че нарушават закона.
  • 24 комитата

    0 0 Отговор
    ТАКА Е ПРАВ СИ А ТЕ ИМАТ ЛИ ПРАВО ДА ОТНЕМАТ ЖИВОТА НА ДРУГИТЕ С ТАЗИ УТРОВА ? ЗАТОВА ТОВА НАКАЗАНИЕ ИМ Е МАЛКО ТРЯБВА ДА Е НЕЩО ПО МЪЧИТЕЛНО И С БАВНА СМЪРТ .
  • 25 правосъдие

    0 0 Отговор
    Няма да коментирам народността на престъпилите закона в Малайзия, а ще изразя похвала към тамошните закони и надежда нашата законотворческа и изпълнителна власт да вземат пример от тях-става дума за наркотици все пак, всеки реално разсъждаващ човек знае как съсипват живота на деца и на семейства тея боклуци.
  • 26 никсън

    0 0 Отговор
    всеки ден в България умират млади хора - по пътищата , пред дискотеки в побой , но по мъчителна смърт от отровата с която ги тровят всеки ден едва ли има !!!!!!! справедлива присъда !!!!!!