Last news in Fakti

22 Март, 2021 14:50 5 454 11

Нова и изпипана измама във Фейсбук атакува банковата ни сметка

  • измама-
  • фейсбук

В измамата неволни съучастници стават приятелите ни, тъй като получаваме от тях съобщение с линк

Нова и изпипана измама във Фейсбук атакува банковата ни сметка - 1
Илюстративна снимка, Shutterstock

Нова измама в социалната мрежа Фейсбук, която активно се разпространява в последните седмици, не само носи вируси, но и взима контрол над банковата ни сметка, обясняват специалисти по кибер сигурност, пише "Марица".

В измамата неволни съучастници стават приятелите ни, тъй като получаваме от тях съобщение с линк, където ни приканват да го отворим, защото във въпросното видео ни има нас самите.

„В събота получих такова съобщение от моя много близка приятелка. Дори бяха на път да го отворя, защото нямаше логика да е измама. В последния момент обаче се отказах. Замислих се, че заради коронавируса почти не ходя никъде, а още по-малко имам записвани видеа“, разказва Ива.

Експерти по киберсигурност обясняват, че подобни съобщения съдържат вирус и би било грешка, ако се изкушим да ги отворим. „Линкът се разпространява благодарение на неразумността на човека, който го е отворил.

Така той се задейства и взима контрол над профила му, като започва да се саморазпраща до приятелите му. Така, ако сте пускали реклами във Фейсбук например, измамниците вече имат достъп до банковата ви сметка - могат да пуснат големи реклами на ваше име и т.н.“, обясняват експерти.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дельо Хайдутин

    27 0 Отговор
    А който няма банкови сметки?

    Коментиран от #2, #5, #8

  • 2 Иван Хайдутин

    37 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    А който няма фейсбук?

    Коментиран от #9

  • 3 провинциалист

    7 1 Отговор
    В немския "-ин" е наставка за женски род.
  • 4 Киро Краваря

    16 0 Отговор
    Мене днеска ме блокираха във Сурат тефтеря тъй че съм спокоен.😂
  • 5 Бен Хур

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    А който мача интернет?
  • 6 Ало

    12 0 Отговор
    Не ползвам фейсбук .
  • 7 Бачо Киро

    3 0 Отговор
    Тц тц тц тц тц големи глупости... Е на една възрастна жена да речем откъде ще и вземе кодовете за достъп, да не мислите, че тя ще има онлайн банкиране и тн... Пишете на едро и наизуст колкото да не заспите...
  • 8 111 ИСТИНАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дельо Хайдутин":

    ВИСИ ТУКА ДА КУФЕЕ!
  • 9 111 ИСТИНАТА

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иван Хайдутин":

    ПО ДОБРЕ Е!
  • 10 Аз затова

    10 0 Отговор
    Си държа парите в нощното шкафче.
  • 11 коко

    1 0 Отговор
    Пълни глупости! Е как ще имат достъп до банковата ти сметка ако тя е блокирана?? Трябва да се явят в банката с личната ти карта с твоята физиономия, или с тяхна снимка с данните на личната ти карта, и/или с подписано от теб пълномощно за да изтеглят пари! Освен това има лимит на теглене! А през интернет ще им се наложи да имат и достъп до твоя мобилен телефон.