Last news in Fakti

13 Февруари, 2013 12:08 1 312 1

Измамници атакуваха с. Велиново

  • телефонни измами-
  • с. велиново-
  • с. драгоево

С 1300 лева по схемата” роднина  извършил катастрофа с пешеходец”, е измамен мъж от село Драгоево. Около 17.30ч. снощи на стационарния телефон на 69- годишният неизвестен съобщил, че негов роднина е виновен участник в пътно- транспортно произшествие.

За да му спестят неприятностите е необходима известна сума пари. Мъжът се доверил и дал на мнимия куриер 1300 лева. Малко по-късно разбрал, че е измамен. В полицейското управление във Велики Преслав е започнато досъдебно производство за престъпление по чл. 209 ал. 1 от НК.

Седем опита за измами по същата схема са предотвратени в село Велино от снощи до тази сутрин. Благодарение на съобразителността на кмета няма нито един успешен. Преди време кметът събрал всички жители в селото и им разяснил сценариите на телефонните измамници. Посъветвал ги, ако получат  обаждане за пострадал в катастрофа, за извършител на пътно транспортно произшествие, за искани пари за лечение от доктори на роднини, веднага да му звъннат, за да провери лично случая. Оказало се, че снощи в едно от злоумишлените обаждания са искани 20 000 евро за да бъде спряно наказателно производство срещу виновен участник в произшествие.

Три сигнала е подал в полицията снощи кметът, тази сутрин още четири.

За да не стават жертви на подобен род измами, полицията съветва гражданите:
- Да проявят изключителна бдителност, да не се доверяват безпрекословно на едно телефонно обаждане, колкото и убедително да звучи то или колкото и трагично да звучат представените ситуации, а най-напред да се уверят, че наистина им се е обадил техният близък и в никакъв случай да не избързват да дават пари!
- Да не се доверяват на обещанията и информацията, която им се дава по телефона.
- Да не предприемат в никакъв случай плащане по сделка, която са уговорили единствено по телефона.
- Ако получат обаждане подобна измамна схема, да не бързат да дават пари, а най-напред да се свържат с близки и познати, за да изяснят дали човекът, който им се е обадил е в действителност роднината или приятелят, за когото се е представил. Ако не успеят да изяснят тези факти, най-добре е хората да не бързат да предприемат действия преди да се убедят в истината и да потърсят веднага помощ от полицията.
- В никакъв случай не предоставяйте личните си данни на някой, който ви се е обадил по телефона – не можете да сте сигурни кой точно ви се обажда и не знаете за какво в последствие може да използва измамникът личните ви данни.
За помощ и съвет винаги можете да се обадите на тел.112.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СПАСИЛ СЕ

    0 0 Отговор
    ХАХАХАХАХХАХА!!!!! Голям смях!!!!
    Извода от тази статия , е да не давате пари за рушвети преди да се убедите, че ги давате на правилния човек и за истинско нарушение. Бягайте братя Българи, няма такава държава!!!! Нито протести ще ни оправят, нито следващото "правителство".Просто терминал 2, за тези който имам как да се реализират в чужбина , а за останалите да са учили, а не да са мързелували на помощи(ниско образовани, цигани и т.н.).