Last news in Fakti

22 Септември, 2021 10:15 2 136 19

Сиела Норма: ЦИК ни дължи 14 млн. лв.

  • сиела норма-
  • избори-
  • цик-
  • пари-
  • дълг

ЦИК отказва да плаща и за наема на склада

Сиела Норма: ЦИК ни дължи 14 млн. лв. - 1
Снимка: БГНЕС

1500 лева сме поискали от ЦИК за наем на машините за гласуване, което вероятно прави около 14 милиона лева. ЦИК отказва да плаща и за наема на склада, това струва 110 000 лева на месец. Това заяви в сутрешния блок "Денят започва" Веселин Тодоров, изпълнителен директор на фирма "Сиела Норма", която осигурява машините за гласуване.

Машините все още са наша собственост и това не е опит за злоупотреба с права, подчерта Тодоров, цитиран от БНТ. Ние продължаваме да носим всички разходи и рискове около употребата на машини. Гаранционната поддръжка тръгва от момента на прехвърляне на собствеността и тя не е прехвърлена, така че ние очакваме или най-сетне да бъде платено по договора или наистина да бъдем обезщетени, категоричен е Тодоров.

По думите му, проблемът е, че всичко е за сметка на фирмата.

Машините, които са повредени ние ги подменяме, предполагам, че те са над 100. Случва се да се повредят при транспорт, някой път падат от по-голяма височина, може да се счупи екрана, знаете че на изборите някои умишлено бутаха машините, обясни Тодоров.

Според него, ЦИК дължи пари и за наема на склада, който е 110 000 лева на месец. На въпроса, че това е твърде висока цена за наем, Тодоров обясни, че това са били възможно най-добрите цени, на които се е спряла фирмата му.

Ние сме извършвали много подобни доставки - ние сме правили БУЛСТАТ регистър, система за управление на училищата и много други, допълни Тодоров. Категоричен е, че в тези случаи не е имало никакво сътресение.

ЦИК искат сами да разработват софтуер, не съм убеден, че са компетентни, не съм убеден и че имат разработчици, заяви Тодоров.

Той обясни, че фирмата му вече се е включила в офертата за услуги.

Ние се включихме вече в поръчката за софтуер, подадохме оферта. Тя поръчката, всъщност, е адресирана само до нас, заяви директорът на "Сиела Норма". Офертата е за 13 милиона и нещо, в момента водим преговори, допълни Тодоров.

За доставка на допълнителните 1600 машини за изборите на 14 ноември участват 3 фирми - "Сиела Норма", "Смарт матик" и държавната "Информационно обслужване".


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Абе

    27 9 Отговор
    тази нещастна и крадлива фирма, която я докара оня лъжец и подлец от Банкя, няма ли да я разкарат вече! Какъв е този наем за два стелажа на месец? Склад ли купуваме или наем плащаме? И плащаш машините, пък те били техни после! Абе аз като си купя нещо, е мое и не дължа за него наем! Да ги разкарат тия нещастници! То не може да им се има и доверие за съхранението и обслужването на тези машини! Тия са способни на всичко като Банкянският глупак, за да излъжат и откраднат!

    Коментиран от #14, #17

  • 2 РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ

    13 13 Отговор
    Бързо пълнят шкафчета....няма време
  • 3 big

    18 3 Отговор
    Тези въпроси се решават на масата със съответните документи, а не по медиите! Решаването на тези въпроси с медийни изяви показва съвсем други цели: политически и един вид евентуално изнудване с финансова изгода! Имайки предвид начина на провеждане на държавните поръчки и цените там, определено фирмата е спечелила минимум два пъти повече пари от нормалното.

    Коментиран от #15

  • 4 Геле къра

    4 4 Отговор
    Тез кутишляци съ по зле и от иефтин Табиет ,към ла съ по пед иляди Леа? От дяк на дяк?
  • 5 Българка

    13 6 Отговор
    Тая Сиела и на предните избори извиваше ръцете на ЦИК. То бива алчност, но вече прекалиха. Държавата/ние сме платили за машините. Остава да се доплати за софтуера, но след като всичко ,свързано с работещ софтуер, се прехвъли от лапачите Сиела.
  • 6 CaizerSoze

    11 1 Отговор
    Как са техни, а друг да им плаща наема!?
  • 7 Свинела норма

    5 1 Отговор
    "Вероятно около 14 милиона, може би към 13 милиона и нещо",,,
    Направили са си разчетите и сметките точно до стотинката.

    Коментиран от #9

  • 8 Браво на

    10 3 Отговор
    Тези мошеници! Дали не работят и те за известното чекмедже???
  • 9 Точно

    6 1 Отговор

    До коментар #7 от "Свинела норма":

    до милион.
  • 10 Жан Клод ( с двата ножа)

    1 2 Отговор
    Абе важното е да сме живи и здрави!
  • 11 Антитрол

    9 2 Отговор
    "Според него, ЦИК дължи пари и за наема на склада, който е 110 000 лева на месец."

    Браво значи машините са ваши и ЦИК ви плаща баснословен наем за гласуването обаче трябвало да ви плаща и наема на склада - не сте ли малко нагли.

    Все едно фирма за коли под наем да искат от клиентите си да плащат и за гаража в който стоят когато не се ползват, а защо ли не и данъците им и застраховките - абе каквото се сетите.

    1500 лв. наем на машина за едно гласуване - ама те герберчетата избраха тая фирма пак без търг и сега нагли. Пък така наречения "софтуер" един свестен програмист може да го направи за ден а самите машини са взети или поръчани на китайците за без пари.
  • 12 РАДЕВ, КВО СТАА,,,

    5 3 Отговор
    Къде са парите.......в чии шкафчета отидоха

    Коментиран от #16

  • 13 Павел пенев

    4 2 Отговор
    Тези измамници от Сиела да не играят заедно със Славчо суверена съвместни бизнес проекти чрез перманентни избори.
  • 14 Почтеният

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Всичко е наред!:) Най-после на власт идват " почтенните"!:) Те ще те оправят за нула време!:)
  • 15 Работодател

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "big":

    Завиждаш, а?!:)

    Коментиран от #19

  • 16 Радев

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "РАДЕВ, КВО СТАА,,,":

    В мойто! Да не мислиш че ще отидат в твойто!:)
  • 17 Абе

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Абе":

    Реално машините се съхраняват в специални куфари, които са с дължина около 1м. Всички машини са около 15000 бр. или ако ги подредим в редица са 15 км., колкото е пътя от София до Перник.
    Освен това този склад задължително се охранява от поне 4 човека 24/7, което е персонал от 15 охранители минимум, плюс видео наблюдение. При съхранение на компютри има изисквания за влажност, температура, запрашаване, които ако не се спазват, то машините може да се повредят.
    Добре е преди да коментирате цената да си дадете сметка за обема на работа само по складиране, съхранение и охрана на машините, които реално ще се ползват 1-2 пъти на 4 години. Това са 110 х.лв. 12 месеца 4 г. = 5,2 млн. само за да преседяват машините.
    Ама ние сме богати в разходите за избори, но 5 млн. за трансплантации на деца нямаме.

    Коментиран от #18

  • 18 tomito

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Абе":

    Че е така,така е .Но какво да се прави когато българина е ударил дъното и си продава гласа за една бутилка уиски. И една шайка пумияри ни с извинение........майката
  • 19 big

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Работодател":

    Да завиждам? Защо? Бесен съм! Плащат им с моите, твои и на целия народ пари, а няма пари за: пенсии, образование, здравеопазване и т.н.!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове