Last news in Fakti

3 Октомври, 2022 16:26 2 640 11

Заловиха иманяр, докато търси антики край Шумен

  • заловен-
  • иманяр-
  • шумен

Иманярът е открит, докато полицаите в изборния ден са правили проверки в малките населени места за противодействие на престъпленията, свързани с купуването на гласове

Заловиха иманяр, докато търси антики край Шумен - 1

Иманяр е заловен, докато с металотърсач обхождал землището на шуменското село Избул в района на "Багрянов чифлик". При обиска в колата му са открити 8 антични предмета.

След това полицаите претърсили дома му, където са открили още 1000 антики – фрагменти от колони, монети и два металдетектора. По информация на 52-годишния иманяр, дадена пред полицията, антиките монети били от типа динари, фолиси, акчета.

Експертиза на предметите ще удостовери истинността им и датирането им. Иманярът е открит, докато полицаите в изборния ден са правили проверки в малките населени места за противодействие на престъпленията, свързани с купуването на гласове.

Материалите по случая са докладвани в Окръжна прокуратура-Шумен. Мъжът е задържан за 24 часа. По случая е образувано досъдебно производство.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ако...

    34 3 Отговор
    Намеря 20лв.на земята и няма никой наоколо,чии са тези пари?Само в България търсенето и намирането на антики е забранено.Разбира се без рушене на исторически паметници.Никъде по света не е забранено повтарям.

    Коментиран от #3

  • 2 Дядо Гъдю

    3 4 Отговор
    Мъкедонски требе да са били!
  • 3 Фриман

    34 2 Отговор

    До коментар #1 от "Ако...":

    На какво основание са го задържали, при положение, че по закон той има 2 седмици да представи находките в най-близки исторически музей, попълвайки заявление. А за тези неща, които са открили в тях ще го осъдят. Много е тъпо...трябва ни система, като в Англия, където държавата изкупува историческите ценности. По този начин културното наследство се запазва по музеите, ане гние в полето, където го третират с химии и газят с трактори.

    Коментиран от #5

  • 4 Сега ще оценят боклуците на 20 милиона..

    16 1 Отговор
    Евро и човека ще бъде осъден по-бърз начин на двадесет години каторга!За кокошка няма прошка,за милиони няма закони,,Това е истината за голямо съжаление!Ама ние сме си виновни ,че не сме вкарали вълците в Белене за вечни времена....
  • 5 Деций

    22 2 Отговор

    До коментар #3 от "Фриман":

    А кое доказва ,че иззетите монети не са открити преди два,три дни? Единственото нещо за което могат да го съдят е ако е търсил на забранено от закона място,Като паметник на културата, археологически резерват,могила или регистрирана и защитена територия.Тези места трябва да са известни и описани в регионалният музей,ако не са имат много поздрави!Според закона и срок за представяне на намерените артефакти,и след тяхната "експертна оценка" да бъдат предложени за откупка на музея,като държавата трябва да заплати 25% от тяхната стойност.
  • 6 Полковник

    2 9 Отговор
    А къде е разрешено ? Защо не се опиташ в Египет, Италия, Гърция или в други страни с история да търсиш антики? Ще ти отвият главата веднага. Можеш, но с разрешението на съответните власти и нищо от това, което намериш не е твое. И понеже няма да си първия хитрец, който иска да се прави на Шлиман и да крие намереното, ще търкаш наровете по затворите. Колониалните страни са изнасяли в промишлени количества антики от колониите си и сега едва одържат да не ги връщат чрез съдебни процеси. Нищо не можеш да продадеш на международен търг без свидетелство за произход и то с регистрация на държавата по местонамиране. Е, в нашия исторически музей преди година организира изложба с артефакти върнати ни от страни в които гяволи са се опитвали да продават. Е и нещо минава, но далече не е така както си мислиш. А и има международни крадци - държави. С тях никой не може да се пребори. Знаеш ли къде е съкровището, което Шлиман открива в Троя - днешна Турция ? Не знаеш. В трезора на Ермитажа е. Червените мародери не смеят да го експонират вече 77 години, за да не си го поискат германците или турците.
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Правова държава

    3 1 Отговор
    Гешев и Цацаров
  • 9 666®

    8 0 Отговор
    Някой отчита дейност. Вместо да хващат престъпниците - тероризират хората. Защо полицаите не познават закона?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Балканджия с ракия

    7 0 Отговор
    Не съм специалист колекционер или нумизмат, но това което виждам в кутийката май не струва и една малка ракия в селската кръчма. Кокошкаря го отнася а обществена тайна е ,че половината висши милиционери, съдий и депутати с огромни колекции не ги закачат. В Португалия бях това лято на гости, и един човек в съседният град при ремонт на оградата намерил находка със сребърни и малко златни монети от 19 век. Две от монетите от местният музей ги определили като редки и му са платени 75% от пазарната им стойност, другите масови му ги връщат с протокол като законна собственост. А тука държавните служители и чиновници изнесоха музеите.