Last news in Fakti

3 Януари, 2023 10:55 1 768 13

Николай Радулов: Полицаите зад бюрата да бъдат изкарани на улицата

  • николай радулов-
  • полицаи-
  • престъпления

Когато стане тежко престъпление обикновено се оказва, че извършителят е рецидивист и никой не го е погледнал. Хората с униформите са много малко

Николай Радулов: Полицаите зад бюрата да бъдат изкарани на улицата - 1

Притеснителна статистика за значително увеличени на домовите кражби през 2022 г. За справка само през ноември 2021 г. са извършени 68, а само 22 са разкрити. За 2022 г. числата вече са вече съответно 104 и 35. За цялата 2021 г. кражбите са 1425, а разкрити са 380, докато през 2022 г. общо са 1676, от които едва 495 разкрити.

"Когато стане тежко престъпление обикновено се оказва, че извършителят е рецидивист и никой не го е погледнал. Хората с униформите са много малко. Охранителната и криминалната полиция са около 13-14 000. От тях може би 5000 са на улицата. Всички останали са зад бюро, на топло и по-високоплатено. Много отдавна полицаите са забравили етиката и са в тази професия не защото им е призвание. Имахме идея с Рашков да превърнем всеки полицай зад бюро в двама на улицата. Регистрираните престъпления са около 1/3 от реалната престъпност", заяви експертът проф. Николай Радулов пред Нова тв.

По думите му има случаи на полицаи, които отказват да вземат отпечатъци след кражба, защото нищо нямало да излезе. "В Института по криминалистика не се познават инструментите и не се ползват. МВР се е превърнала в затворена, самозадоволяваща се и съществуваща за себе си структура. Трябва да се наемат нови млади полицаи, да се обучат и да се изкарат на улицата. Заплатите им обаче трябва да се увеличат, защото са най-ниските в МВР", коментира той.

Домът на хабилитиран учен във Врачанско е обиран десетки пъти. "15 пъти е влизано вкъщи с взлом, невинаги се краде. Два пъти ми откраднаха пари, телефон веднъж, коса, лопата, кирка. С нищо не се провокира това. Всички прозорци имат железни решетки, вратите са железни, винаги се заключва, но те ги разбиват. Не се страхувам, но и не съм спокоен. От прокуратурата имам два отговора - единият път извършителят е малолетен, другият, че е непълнолетен", разказа доц. Васил Димов.

Според кмета крадците са малолетни и няма закони за тях. "Винаги реагираме, откриваме нещата и ги връщаме понякога. Полицията се справя, но по-нататък не е наша работа", посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това някаква

    18 3 Отговор
    шега за първи април ли е?
  • 2 Дуньо простия

    20 2 Отговор
    Тоя какъв майтапчия е само. Като го вдигнеш тоя от бюрото, и каква очакваш да я свърши на улицата ???
  • 3 Българка

    31 0 Отговор
    Болшинството в структурите на МВР са чантаджии, калинки, обслужващи престъпниците, некомпетентни кариеристи. Крайно време е всички те да бъдат изринати и в силовите структури работят и то на терен квалифицирани и ПОЧТЕНИ професионалисти
  • 4 8765

    10 8 Отговор
    Щом и тоя дава акъл, то по-добре да дадем МВР-то на концесия на ТИМ.
    Нагло бюроктратно корумпе.
  • 5 ххът

    11 3 Отговор
    Може и квартални милиционери да ги направи. И без това Радулов и Рашков само с кварталните милиционери се занимаваха, че от кокошкарство по- нагоре не смеят да бутат. Не е важно кой е източил милиарди левове, важното е кой е свил 5 лв. За 5 лв.- затвор, за окрадени милиарди- депутати стават.
  • 6 г-н

    10 0 Отговор
    Даже и ако дадеш сто бона те правят шеф на отдел
  • 7 Хасковски каунь

    9 0 Отговор
    Трансформация на личния състав !
  • 8 Мнение

    13 0 Отговор
    Във всяка силова структура е точно така - много чиновници, които си седят на топло и сухо, ползват всичите привилегии за първа категория и това няма край. Това е недостойно и обидно за всички, които мръзнат по улиците, гонят пияни, луди, дрогирани, биячи и каква ли не още измет.
  • 9 пенсия, аванс , заплата в МВР

    6 2 Отговор
    дърти шкембелии чантаджии се водят на щат и взимат над 6000 лв и това са 40 % от състава на социалното министерство на вътрешните .....
  • 10 чантаджии в МВР

    4 1 Отговор
    седят на топло и сухо, ползват всичките привилегии за първа категория
  • 11 НЕ по улицата А По СЕЛАТА

    3 0 Отговор
    Пускайте ги денонощно по селата АЛО Кога ще се осъзнаете фуражки
  • 12 Гого

    4 0 Отговор
    Престанете с тези глупости да ги изкарваме на улицата да са млади професионалисти и т.н. Просто трябва да се смени закона и начина на доказване и да стане като в нормалните държави. В тях двама униформени на улицата вършат това което тук го правят група от по 7-8 полицая. Когато и тук стане така може и нещата да тръгнат към по добро
  • 13 БАЙ КОЛЬО

    1 0 Отговор
    Ти кога си бил на улицата и си задържал престъпници. Никога. Ти и Рашков обличайте униформите и да покажете как бори престъпност. И двамата сте чантаджии, а вече и поовехтели. Ръсите само милиционерски мозък. Оставете хората да не си вършат работата. С вас и без вас все тая. Народа да му мисли и да се оправа как може.