Last news in Fakti

22 Март, 2023 12:53 3 864 34

Ромска булка в основата на кървавата вендета в Казанлък

  • масов бой-
  • казанлък-
  • роми

Разривът между фамилиите Тахирови и Бижеви започнал още преди 40 години, разказаха жителите на двете села Манолово и Тъжа

Ромска булка в основата на кървавата вендета в Казанлък - 1

Ромска булка запалила кървавата вендета в Казанлък. При масовия бой умря един човек, а още четирима берат душа в болницата.

Разривът между фамилиите Тахирови и Бижеви започнал още преди 40 години, разказаха жителите на двете села Манолово и Тъжа, пише Телеграф.

Никой не знае каква е самата предистория, но си спомнят, че започнало с кражба на булка. До сватба обаче не се стигнало, а до сериозен бой между роднини. „Още тогава се биха, по Бай-Тошово време, но дойде милиция и ги разтури бързо. Сигурно и тогава, ако беше като сега щяха да се избият и да има и повече трупове“, коментира Стефан, който е пряк свидетел на събитията. През годините враждата между двете фамилии се засилвала. Започнали да се бият, където се срещнат. Едните не стъпвали при другите, подминавали селата си, но случило ли се да се засекат, ставало страшно.

При вероломното нападение с мотики, сатъри, търнокопи, метални тръби и какви ли не самоделни предмети в центъра на Казанлък загина 37-годишният Рангел Станчев. Младият мъж оставя две малки деца сирачета. Баща му е бил с него по време на побоя, също е пострадал, но по-леко.

„Убили са сина му пред очите му. Тук е в селото, изписаха го за домашно лечение, но не иска да се среща с никого“, обясниха комшиите. „И ние не знаем защо толкова години не могат да се разберат. Не е нормално 21 век сме, а това са стари вражди“, коментираха още съседите. Те разказаха, че делото в Районния съд в Казанлък е било заради предишен побой между фамилиите. Тогава жестоко е пребит бащата на загиналия в понеделник Рангел. Нападателите са били от рода Бижеви, които и в понеделник се разправят с Тахирови. Тогава при патакламата е било прегазено дете, което по-късно починало в болницата. Това още повече разпалило напрежението между родовете в двете съседни села.

11 души са настанени в тежко състояние в казанлъшката болница. Пострадали има и от двата рода. Още толкова от участниците в мелето са превързани, имат различни по степен наранявания и са освободени за домашно лечение. Те обаче отказват да разговарят и да разкажат какво точно делят с другите. Комшиите им са по-словоохотливи, но и са предпазливи, защото се страхуват. Оказа се, че фамилиите са едни от местните лидери и те командват в махалите. Все пак стана ясно, че представители на двете фамилии е трябвало да се явят по делото в Казанлък, за да свидетелстват.

Още докато заседава съдът по обяд, улицата, водеща до пазара в Казанлък, където са паркирали колите на фамилията от Манолово, е блокирана от автомобили на клана от село Тъжа.

„Дойдоха два буса, няколко мерцедеса и беемвета с техни хора. Млади стари, жени, деца. Всички въоръжени с каквото са могли да вземат. Да бият, да убиват. Изчакаха другите да излязат от съда и направо ги почнаха, те докато се опомнят, вече мъжете бяха изпопадали. Този убитият го биха до смърт на улицата“, сподели жител на Манолово, който е бил на мелето, но се страхува да се снима и разкрие името си. Човекът е категоричен, че разправията е била неизбежна, след като са нападнати внезапно и изненадващо от другите.

„Не сме го планирали ние, а те. Те бяха подготвени с брадви и мотики, ние не очаквахме. Ние сме мирни хора“, обясни още очевидецът. Според него нищо не може да спре вендетата.

„Миналата година, есен беше още, като сега не беше студено. Срещнаха се пред полицията, пред управлението. И се биха, полицаите дори не опитаха да ги разтърват. И те вече са вдигнали ръце и не искат да се занимават“, допълни още мъжът.

Полиция и жандармерия беше завардила двете села ден след кръвопролитието. Униформените ще останат, докато нещата поутихнат. Притесненията са, че след като има убит човек от единия род, неминуемо ще се търси отмъщение.

„Те са свикнали да чакат, търпеливи са. Може ден да мине, седмица, месец. Поставили ли са си за цел, няма да им се размине на другите. Ще чакат сгоден момент и ще ударят“, обясни възрастен жител на Манолово. „Не се закачат с българите, дори не правят проблеми. Повечето работят, наемат ги лятно време, някои ходят и по чужбина. Но си имат техни цигански вражди“, допълни той.

В двете сила видимо животът продължава по нормалния си път, няма напрежение. Заведенията са пълни с младежи, възрастните хора обработват пролетно дворовете си. Униформените пазят в патрулните си автомобили. Полиция има и при училищата в Павел баня, където учат повечето от децата на двете фамилии. Целта сега е да не се засичат помежду си, за да не се стигне до конфликт.

11 души са задържани след масовия бой в Казанлък, съобщиха от МВР.

Материалите за тях са изпратени на прокуратурата. Те ще бъдат изправени пред съда с искане за постоянен арест. От прокуратурата се очаква днес да им наложат мерки от 72 часа. Събират се доказателства, преглеждат се записи от камерите в района, издирват се свидетели.

Има данни, че много хора са заснели мелето с телефоните си, затова разследващите призовават да съдействат, като дадат показания в полицията и предоставят записите от заснемането на баталните сцени.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ромале

    21 2 Отговор
    и Джулиале

    Коментиран от #32

  • 2 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    21 4 Отговор
    Г-жо Атанасова, Моля Ви, Покажете ни Булката, да я Оцениме.

    Коментиран от #5, #8

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 обективен

    46 2 Отговор
    Всяка събота трябва да се подарява по палет ракия на шведите и сандък
    с ножове за да се намали популацията им

    Коментиран от #33

  • 5 Атанасова съм

    20 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Ще ви я покажеме като дойде голямото междучасие.
  • 6 Ром Хавана Клуб

    16 3 Отговор
    То туй нашта ценност, що ни сти толирантни , кат са бийм ?
  • 7 Мюмюн ага

    18 3 Отговор
    Тея украдаха булката бес да питат и пари не ни дадеха и за туй стават боиштата бате...
  • 8 фенче

    14 2 Отговор

    До коментар #2 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    виж как се издаваш, че не си истинския КОЗЛОДУЙ, той е на 72, с инсулт, за булка няма да пита, а колкото за случката, това със сигурност го няма и в Албания, и там полицията работи по добре от тука, със сигурност и политиците им са по компетентни, и по отговорни от нашите

    Коментиран от #9

  • 9 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 5 Отговор

    До коментар #8 от "фенче":

    Благодаря
  • 10 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    14 5 Отговор
    ДоКога циганите Ще Са Над Закона Моля

    Коментиран от #34

  • 11 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 3 Отговор
    Здравно Осигурени Ли Са Кой Им Плаща Лечението Ние Б ългарите Този Етнос Има Повече Права От Нас Българите Пази Ги Бхк Нпо
  • 12 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Ром Бакарди":

    РоМ БАКАРДИ еЕдно и Също Уикипедия и Уличен Жаргон
  • 13 Гост

    15 0 Отговор
    Ман"галите вече са на всякъде. В много от сферите на живот са плъзнали тия примати и скоро ще ни завладеят

    Коментиран от #21

  • 14 Механик

    21 4 Отговор
    „Още тогава се биха, по Бай-Тошово време, но дойде милиция и ги разтури бързо. Сигурно и тогава, ако беше като сега щяха да се избият и да има и повече трупове“
    Казно инак, демокрацията води до убийства, защото не може да ги възпре. По-точно, няма желание.
    Обръщам внимание на демократите! Вижте какво казва човека! Някакъв ром е по-интелигентен от вас, третополови.

    Коментиран от #23, #30

  • 15 адаша

    11 1 Отговор
    Така и не разбрах от кое село са Монтеки и от кое Капулети.
  • 16 Aлфа Bълкът

    8 0 Отговор
    Кирка бе! Какъв търнокоп? В нашия край му викаме копач или секач, когато вместо шило в острие като брадва. Ще си пишете такива търнокопи, гребла (търмъци), лизгари в околията от дето сте.
  • 17 Аха

    16 0 Отговор
    При бай Тошо имаше контрол.Циганите бяха държани стриктно.Беше ги натикал в ТКЗС и копаеха по нивите.Нямаше ром, който да не работи.Сега при криворазбраната демокрация освен да крадат и да насилват друго не правят.

    Коментиран от #19

  • 18 Седящият Бик

    13 1 Отговор
    Много тъга сред червените племена на Казанлък! Белия човек с колесниците Опел е блокирал племената и те не могат да излязат на боен поход, за да отмъстят за своя другар! Но ще мине време и ще бъде изровена отново бойната секира, и ще се завърши започнатото! Убития воин ще бъде отмъстен за да може да отиде във "вечните ловни полета" за да продължи да бере железу! А на погребението ще изпеем песента "Тоз който падне в бой за любовта, той не умира"! И централната улица на катуна ще я кръстим на негово име! И на колибата му ще сложим табела "Образцов Хигиеничен Дом"!

    Коментиран от #20

  • 19 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аха":

    Факт и Истина
  • 20 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    2 2 Отговор

    До коментар #18 от "Седящият Бик":

    Нее Седящия а Сидящия Бик

    Коментиран от #24

  • 21 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Няма Да Стане
  • 22 Българин

    5 1 Отговор
    Медицинското им обработване на тези дебили им плащаме ние- българите.
  • 23 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    щЕ гО тЪРСИМЕонова ВРЕМЕ Но е Минало Свършено Миналото Не Се Връща а Животът Продължава и Всичко Тече
  • 24 Щом го пише негармотния

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Значи е така!
  • 25 Кой кого и защо

    2 1 Отговор
    Неразбрах.Мишарето не се ли намесва? Трябва да им се забрани продажбата на мотики,брадви, мачете, ножове и т.н.
  • 26 Ген. Гурко

    12 0 Отговор
    На тези примитиви израза че сме вече в 21 век им е любим, щом трябва да се оправдават за пореден зулум, кражба или нещо друго. Векът може и да е 21, но те са в 14 и ще останат там завинаги. Трябва да се отървем от това племе, иначе лошо. Загиваме. Те са като воденичен камък на врата на плувец.

    Коментиран от #28

  • 27 мечo

    1 0 Отговор
    туи не е хубаво и нии имаме меле сас хора от пазарджик но за пари животат стана такав че не ти устава ништо друго освем да отсмастиш утиваш сас брадвата и го рендосваш после го лежиш
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 4 Отговор

    До коментар #26 от "Ген. Гурко":

    Да те попитам????путин и русия в кой век ,са????

    Коментиран от #31

  • 29 Цензура

    5 0 Отговор
    Тоя стария свидетел право казва, макар с недомлъвки. Ако тия пoдчoвeци си бяха позволили така да вилнеят с брадви, кирки и мотики из някой Български град, милиционерите щяха да ги изпозaстрелят като бeсни пoмияри, а оцелелите щяха да чyкат камъни в кариерите до живот. С тая дивa сгaн само и единствено така трябва да се процедира. Те трябва да бъдат държани в непрестанен ужас от ответни репресии на силовите институции. И не димокрацията е виновна, а наложеното отвън и от разни НПО-та беззаконие - абсурдната теза, че трябвало да зачитаме "културните особености" на примaти, които нямат нищо общо с каквато и да е култура - и да им треперим, сакън да не им нарушим "правата", все едно нормалните хора нямат права. Сега нашите лекари ще ги лекуват, нашите полицаи ще ги пазят да не се доизбият, всичко за наша сметка, защото тези същества данъци и осигуровки не плащат. В затвора като влязат, пак ние ще ги храним. На това безобразие трябва да се сложи край !!!
  • 30 Механикводач

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Механик":

    Тo u ра-кията, у ко-някът са пó от тия n-тополови съблечени водu...
  • 31 ДАЛЕКО ЧУЕЩ

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Да ти кажа: Бравос! Легендарният Мирча Кришан с неговата краставичка краставички да яде😮😮😮. Като твойта "краставичка" сорт " рускопутинска" никой не може да селекционира🙌🙌🙌❗❗❗
  • 32 Кремена

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ромале":

    Това е Божие наказание за ци-га-ните. Те пребиват нашите родители, а после се започват масови побоища и убийства между тях. Да продължават в същия дух.
  • 33 &$#@3578

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "обективен":

    😅😅😅😅😅
  • 34 Мнение

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Трябва да им се забрани правото на глас, за да спрат да определят бъдещето на нацията. За тях гласуването се свежда до това да се вземат там едни пари.