Last news in Fakti

3 Май, 2023 05:42 2 474 12

Гален Ганчев: Разследващите избързаха с информацията, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент

  • гален ганчев-
  • иван гешев-
  • взрив

Такива атаки се правят само по обичайни маршрути, заяви бившият служител от сектор антитероризъм

Гален Ганчев: Разследващите избързаха с информацията, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент - 1
Снимка: NOVA

Покушения като това срещу главния прокурор Иван Гешев изискват изключително прецизна подготовка. Това е мнението на дългогодишния бивш служител от сектор антитероризъм Гален Ганчев, предаде NOVA.

Според него такива атаки се правят само по обичайни маршрути.

Гален Ганчев е бивш дългогодишен служител на Службата на борба с организирана престъпност. Участвал е в разследването на почти всички бомбени атентати. Тогава – като начин за разчистване на сметки и терен в подземния свят. С Мариета Николаева коментира взривното устройство срещу кортежа на главния прокурор с уговорката, че още липсва ясна информация и детайли.

От опита си казва, че атентати се правят след изключително добра подготовка, изучаване на мишената и на сигурен и редовен маршрут на жертвата. Данните от разследването са, че главният прокурор е променил плановете си последните часове.

„Ако се реализира с огнестрелно оръжие - могат да реагират, да изтеглят автомобил. Докато самото взривяване изисква сериозна подготовка. Поставяне на взрива на точно място. Ако се цели убийство по този начин, както е направено, не мисля, че някой би предприел подобно нещо по маршрут, който е бил сменен в последния момент”, посочва Ганчев.

Според него, разследващите са избързали с първоначалните информации, че бомбата има три килограма тротилов еквивалент. „Съмнявам се, че толкова е тротиловият еквивалент - от това, което виждам. Говори се, че са предприети мерки за насочен взрив. Като практика се използват естествени прегради, за да може ударната вълна да няма разпиляване - когато се търси насочен ефект. Тук няма такива. Има дол”, твърди той.

Категоричен е, че взривът не е работа за аматьори. По принцип. В този случай, описаните пламъци говорели за подсигуряване на извършителите, тъй като е било ясно, че осколките не могат да пробият бронирания автомобил, смята Ганчев. „Освен взривната вълна, която се описва като много силна, е регистриран и пламък. Имало е и опити за палеж, в самото взривно устройство е имало и запалителна течност. Самите участници са целели да настъпи вредоносен ефект”.

На същото трасе през 1997-а година по сходен начин - с взрив до банкета, е атакуван бившият шеф на „Мултигруп” Илия Павлов. И тогава се е разминало само с щети по автомобила.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мим

    23 1 Отговор
    Целта е за инсценеровка или сплашване...
  • 2 Информацията

    34 0 Отговор
    беше дезинформация от самото начало ! С проста дума - лъжа !
  • 3 Преминаващ

    26 0 Отговор
    Не са избързали. Първо обявиха тротилов еквивалент, после че нещо ще се случи. Пунта мара отвсякъде.
  • 4 Театралната постановка продължава

    30 1 Отговор
    завесите не се спускат все още за да се занимава обществото с глупости, до като корумпирани прокурори и съдии продължават да прикриват шайка крадливи политически лидери, управлявали дълги години и на които мястото реално им е в затвора
  • 5 Хахахаха

    25 0 Отговор
    3 килограма тротил може да взриви 3 бронирани танка! Тея въобе не знаят колко са 3 килограма тротил. Всяка шашка е по 400 грама. Имаът ли представа с осем шашки каква заря става?

    Коментиран от #10

  • 6 Ако беше 3 килограмамтротилов еквивалент

    25 0 Отговор
    Нямаше да има път а кратер. Гръмнали 5 пиратки и го водят бомба. Да не сме расли в саксия. Болшой театр. Вижте ма, колко съм пестен!!!
  • 7 Разбрахте ли как се урдурдисват новините

    17 0 Отговор
    пишат се по сценарий, ама поняга сценаристите правят грешки и цялата акция отива на вятъра. Как може такъв срам, да пишат три кила тротил за да се прави атентат, защо не са написали 3 тона, тогава всичко щеше да е точно, а те с пиратки атентат описват. И можеше и с три кила, но поне да беше пластичен взрив или нещо ядрено, а те тротил от някоя кариера за камъни.
  • 8 Перо

    12 0 Отговор
    Пълен некадърник с дълъг стаж като куфар в полицията! Чакаме за резултат и задържани от престъплението, а не локуми с “версии”, “варианти”, “възможни причини” и т.н. Няма отговор на първия въпрос за мотива, на кого е нужно това и сигурно това обяснява фишека!
  • 9 И то не какъв да е разследващ...

    3 0 Отговор
    ...,а лично зам.гл.прокурор-Сараов,каза че взрива е поне 3кг. тротилов еквивалент...!
  • 10 Хе,хе...!

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Хахахаха":

    И 3кг. тротил,ще ти направи някаква мижава дупка в земята,с дълбочина...30 см...?!?!
    А наоколо земята- равна като тепсия - само издухана от праха...!
  • 11 ,,Атентатора"!

    2 0 Отговор
    Аз пък съм доволен!
    Макар и да съм аматьор,с некадърно изпълнение-всички разследващи ме превъзнасят,че съм бил голям специалист и професионалист...!
    Ура!

    Коментиран от #12

  • 12 Тоя па

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от ",,Атентатора"!":

    Ай да те видим следващия път какво си научил от толкова експерти.