Last news in Fakti

22 Юли, 2023 21:50 2 467 12

Риск от нови катастрофи при Кресненското дефиле

  • кресненско дефиле-
  • колчета-
  • изпочупени-
  • опасност-
  • катастрофи

Причината са изпочупени колчета

Риск от нови катастрофи при Кресненското дефиле - 1
Снимка: БГНЕС

Катастрофи с жертви в района на Кресненското дефиле не е имало след поставянето на разделителни колчета между пътните платна. Те бяха монтирани миналата година. Наша проверка установи, че в момента липсват около 70 броя от тях, уточнява БНТ. Изпочупените физически разделители в дефилето периодично биват подменяни, но липсата им в определени участъци може да доведе до инциденти.

Само дни след поставянето на колчетата в дефилето, някои от тях бяха изпочупени. От Пътната агенция монтираха нови. Те обаче отново бяха отнесени, липсват и сега. Според инструктори - това може да подлъже по-неопитни шофьори да предприемат изпреварване.

Хората, които често се движат по трасето, разказват, че пътуването вече е далеч по-спокойно и безпроблемно. Необходима е обаче и сериозна поддръжка.

Според експерти невандалски прояви са причината за изпочупените колчета. По-скоро лентите за движение са тесни, а при преминаване на по-високогабаритни превозни средства колчетата биват събаряни. "Според мен са случайно счупени тези колчета, не вярвам някой да е недоволен, може би в началото имаше някаква степен недоволство от поставяне на тези колчета, но мисля, че всички видяхме че тази идея работи и е много ефективна", каза Емил Христов - автоинструктор.

От Агенция "Пътна инфраструктура" отговориха, че подмяна на счупените колчета предстои през месец август. Следващият етап от изпълнението на мерките за безопасност в дефилето предвижда поставяне на постоянно видеонаблюдение по цялата отсечка, с цел повишаване на дисциплината на шофьорите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мамалигас

    13 0 Отговор
    Румънците ги чупят за да могат пак да изпреварват, като бесни без видимост? Защо, когато не пътуват румънци колчетата са в пъти по-малко счупени и наистина по-често от камионите?

    Коментиран от #7

  • 2 Мантинела слагайте

    18 2 Отговор
    Не колчета......
  • 3 БОЗА

    25 1 Отговор
    В България двойната разделителна линия трябва да е от бетон...и да е висока поне 80 сантиметра...лудите са навсякъде... ;-(


    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 4 Много е красиво това

    12 2 Отговор
    Кресненско дефиле, но там винаги си е било рисково! След време с магистралата, ще е вече пей сърце!🤔🧐🤣
  • 5 0000

    11 2 Отговор
    Добра идея са колчетата, но може и по-добре! Самите колчета да са от плътна стомана, тогава никой няма да мине дори близо до тях и да счупи някое случайно, че колата ще му остане на място!
  • 6 Автомобилист

    9 1 Отговор
    Причината е че определена група хора е решила да диктува на половин България как да пътува и с години не може да се направи нормален път там!
  • 7 Да им се невиди

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "мамалигас":

    Мамалигите..
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Гого

    14 3 Отговор
    Много пъти съм го казвал, колчетата са за замазване на очите на хората. Там трябва бетонна мантинела по средата на пътя. Само така всички ще си знаят платното. Нека първо платим едни пари за колчета и поддръжката им, пък някой ден ще платим други пари за бетонните разделители.

    Това не съм го измислил аз. В белите страни е така.
  • 10 Драйвър

    2 14 Отговор
    Има участъци в които с по-мощен автомобил може да се изпреварва напълно безопасно.
    То по логиката на управляващи, инструктори и полицаи трябва да въобще да забраним изпреварванията на територията на България защото има хора без книжки и образование, които не могат да изпреварват безопасно дори на магистрала.
  • 11 Драйвър

    2 3 Отговор
    Да питам само : Защо на легендарни пътища като Стелвио и Transfagarasan няма колчета, а се водят едни от най-добрите пътища за шофиране в света?
  • 12 Калитко

    4 1 Отговор
    Ако разделителите са от метал или бетон, дефилето ще е през ден затвотено. Има пилоти които все още не могат да "държат пътя" и шарат по пътното платно. На магистралата- широк път се бухат в мантинелата, какво остава в този засукан сокак!