Last news in Fakti

30 Юли, 2023 21:07 4 448 18

15 българи, работили в колцентрове у нас, са с Европейска заповед за арест

  • кол център-
  • служители-
  • осъдени-
  • българия

12 са получили присъди

15 българи, работили в колцентрове у нас, са с Европейска заповед за арест - 1
Снимка: Shutterstock

Около 15 българи имат Европейска заповед за арест, издадена от Централната служба за борба с киберсигурността в Бамберг. Това заяви Нино Голдбек, прокурор в Централната служба в Германия в предаването „На фокус”. Повод за думите му е случаят на наша сънародничка, работила в кол център в България, обвинена в Германия по дело за измама за 14 млн. евро. Това е поредният случай на българи, работили в кол центрове у нас, които биват разследвани.

Според германската прокуратура българката е успяла да осъществи 112 измами с обаждания по телефона на стойност над 2,3 млн. евро. Потърпевши от действията ѝ са 19 жертви от Германия. Тя е работила на позиция „задържащ агент” от януари 2019 до ноември 2020 г. Това е поредният случай на българи, работили в колцентрове, а после разследвани.

12 българи са получили присъди. „Имаме присъди и на хора, заети в колцентрове в София, но те не са български граждани, а са от Израел и РС Македония. Почти всички българи са осъдени на затвор. Най-дългата присъда може да е 4,6 г. затвор. В някои случаи се постига и възвращаемост на щетите, има запор върху парите на работниците в колцентровете”, каза прокурорът.

В тези случаи от колцентровете са се обаждали на клиентите със съвети къде да инвестират. Макар да се увеличавали парите в сметката на пострадалите, те не могли да изтеглят парите си и често губели своите спестявания, отделяни през целия им живот. Разследващите в Германия установявали по време на разпит, че участниците в схемата в определен етап са знаели, че участват в престъпна схема.

„Същите дейности (арести) извършвахме и в Сърбия, Албания, Косово, Грузия, Украйна”. Говорим за различни престъпни групи, които работят отделно. Изводът ни е, че групировките са различни.

Колцентровете са важен елемент от цялата измамна схема. От колцентровете се изгражда дълготраен контакт, често се превръща във връзка на доверие, допълни Нино Голдбек.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 8 Отговор
    Скоро с тези измами ще се заеме Изкуствения Интелект.Идете го съдете.хи хи хи

    Коментиран от #2

  • 2 Ей скъперник

    31 5 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Гледай този интелект да не поръча пици и да ги караш на адреса на някой трафопост!
  • 3 РЕАЛИСТ

    44 1 Отговор
    Всяка седмица имам поне по едно позвъняване от мошеници от незнайно коя държава. Опитват се да те измамят нещо. Същото е положението с телефона на жена ми. Бъдете бдителни , хора.
  • 4 Запознат

    15 2 Отговор
    Добре е по бързо тея Измамници да бъдат арестувани ...смтсни са
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Купуването и продаването на ВОТ завод

    26 1 Отговор
    Е престъпление
    Европа къде блее тези кол центрове работят и са открити с евро средства на територията на страната член на ЕС в България всичко е вносно
  • 7 Дааа

    41 2 Отговор
    Колко акъл трябва да има човек, за да използва финансови съветници от България, Албания, Косово и т.н.

    Коментиран от #8

  • 8 РЕАЛИСТ

    53 0 Отговор

    До коментар #7 от "Дааа":

    Щом Ружа можа да измами половин Америка, смятай , колко акъл имат.

    Коментиран от #10

  • 9 плачещи евреи

    13 6 Отговор
    какво по радостно от това ? браво на тея измамни центрове
  • 10 Даааа

    28 0 Отговор

    До коментар #8 от "РЕАЛИСТ":

    Абе Ружа е тарикат, а и като цяло ние българите освен като "специалисти" по крадене на Еврофондове сме такива и по точене на банкови карти, а и всякакви други кибер престъпления! :))
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ама

    29 6 Отговор
    Че сте тъпи ! Тези хора , са наши сънародници , и са работили за заплати ! Защо не търсят евреите , които са собственици на тези измами ?! Веднага демонстрирахте , че сте безродници , и осъдихте българите , които дори не са знаели , за какво става въпрос ! А еврейте , нито вие , нито ЕС ги съди !

    Коментиран от #13

  • 13 Диверсификатор

    11 9 Отговор

    До коментар #12 от "Ама":

    "...които дори не са знаели..."
    ----
    Да не ти е убягнало от статията?
    "Разследващите в Германия установявали по време на разпит, че участниците в схемата в определен етап са знаели, че участват в престъпна схема."

    Коментиран от #15

  • 14 Коо

    1 0 Отговор
    Кой сега е номер 1?Благодариха ми за добрата оценка
  • 15 Това

    7 5 Отговор

    До коментар #13 от "Диверсификатор":

    Което казвате , е дрън дрън - ярина ! Не вашето , а германското обяснение. Но , лошо говори за вас , ако му вярвате !
  • 16 Анонимен

    2 1 Отговор
    Някои бяха въшлясали по соца, а откъде пари и коли скъпи. Крадат на едро и дребно. Те си имат хора. Така ще е. Свикнахме.
  • 17 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    3 0 Отговор
    Те тези същите и в банките работят..........Както и във всякакви парични институции! Демокрацията"Роди" множество "Бандитски"професии!
  • 18 Телефонистки

    4 1 Отговор
    Това са тъй наречените АйТиТа. Голяма индустрия хи-хи.