Last news in Fakti

21 Октомври, 2023 19:45 1 062 6

Онлайн безопасността на децата трябва да е общо усилие на родители и учители

  • деца-
  • компютри-
  • киберсигурност-
  • родители-
  • учители

8% от хората смятат, че учителите трябва да носят основната отговорност за сигурността на децата в киберпространството

Онлайн безопасността на децата трябва да е общо усилие на родители и учители - 1
Снимка: Shutterstock

Онлайн безопасността на децата трябва да е общо усилие. Това казаха представители на неправителствения сектор по време на дискусия, организирана от Българската асоциация по киберсигурност.

Учителите изцяло разчитат на обучение как да помагат на децата при справяне с киберпрестъпленията, но родителите разчитат на учителите, казва Димана Додова от центъра за безопасен интернет, цитирана от БНР. "Учителите също се чувстват безпомощни, защото всичко се прехвърля на тях. Онлайн безопасността на децата - това е отговорност, както на родителите вкъщи да говорят с децата си, и на учителите, когато са в час, вместо да си изключват телефоните, да им помагат, да развиват различни умения, да им споделят разни съвети".

Според последното проучване на тренд през лятото, 8% от хората смятат, че учителите трябва да носят основната отговорност за сигурността на децата в киберпространството. 3% разчитат на самите деца. Основната отговорност обаче се пада на родителите - към 48%, 17% на държавата. Според Людмил Спасов от националната мрежа за децата тези 17% показват и ниското доверие към способността на институциите да се справят с проблема.

"За съжаление, голяма част от институциите не са с нас, именно такава колаборация. Само това е шансът, с който ние можем да идентифицираме такова насилие. Вкараме различни програми, част от образователния календар".

От година в цифров иновационен хъб "Тракия" има програма за обучение на младежи по киберсигурност в програмата "Партньори за бизнес, наука и държава", а тестово обучение скоро ще има и в пловдивското училище "Паисий Хилендарски", каза Светлин Илиев, председател на българската Асоциация по киберсигурност и част от иновационния хъб.

"Разработваме и вкарваме пилотно. Когато се уверим, че всичко е изгладено, ще помолим министерството да застане зад нас и да се имплементира в учебните планове на училищата в държавата. Всяка институция може да предложи една програма за киберсигурност и да каже на учителите - ами преподавайте. Ами не, учителите няма да го направят, не защото не искат и не защото не инициират проблема като важен, а нямат подготовката да го направят".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатана Z

    3 1 Отговор
    Учителите обучават учениците по строго специфични учебни програми.Те не са длъжни да обучават пацаните как се разглобява АК47 или да им преподават кибер сигурност каквото и да значи това
  • 2 мбхоууу

    5 1 Отговор
    Родителя му купил телефон и му плаща мобилен интернет за да си го махне от главата и да не му задава въпроси учителя трябвало да отговаря за интернет сигурността на ученика. Всеки телефон има опция родителски контрол но опция учителски контрол няма.
  • 3 Ко им пука ве

    4 0 Отговор
    Едните гледат да им ръгнат телефоните и таблетите щот да не се занимават с тях, че са изморени и им се спи или и теда фърчат по фейса и т.н. и се водят само родители по документи. Другите са отишли за заплатата и гледат да си я вземат редовно всеки месец. Всяка от страните се ооравдава и обвинява другата. В тази середа децата изрстват. После що ставали гамени. Ами заради това.....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123123

    1 2 Отговор
    До кога задълженията на родителите ще се прехвърлят на учителите, на обществото и на всеки друг?!