Last news in Fakti

28 Януари, 2024 09:49 2 928 23

10 000 жени и деца от България стават жертва на трафик

  • трафик на хора-
  • българия-
  • германия-
  • жени-
  • деца-
  • проститутки-
  • проституция

Често момичетата, попаднали във водовъртежа на трафика на хора, са подмамвани с обещания за любов и красив живот в Германия

10 000 жени и деца от България стават жертва на трафик - 1
Снимка: Shutterstock

Близо 10 000 жени и деца от България стават част от каналите за трафик на хора. Заключението е на бивш полицейски шеф в Германия, където проституцията е легална. И макар законна, невинаги момичета работят по своя воля, предаде NOVA.

"Бордеят на Европа“ - така често наричат Германия. От 2002 г. проституцията в страната е напълно легална и всяка жена, която иска да практикува древната професия, трябва само да се регистрира и може да го прави. Тази свобода доведе до отварянето на големи публични домове с десетки, според специалисти, дори стотици момичета. Някои казват, че за туристи Германия дори се е превърнала в дестинация за платена любов. Много от момичетата обаче не са тук по собствена воля.

Вече повече от 10 години мисията на Вероника Шюрле е да помогне на момичета, попаднали в каналите за трафик на хора, да се измъкнат. През последните 3 години забелязва тенденция - жертвите, които се свързват с нейната организация, са основно българки. "Един много пресен случай, който имаме от няколко седмици. Това е едно момиче, което е задлъжняло в България на един човек, който се оказва трафикант и той я принуждава, за да си изплати дълга, да дойде и да проституира в Германия. След като тя изплаща сумата, той продължава изнудването и вече са застрашени нейните деца в България. Трафикантът е известен, че вече е извършвал насилствени актове, и момичето е под стрес и в голям страх за нейния живот и за живота на децата си", посочва Вероника Шюрле.

"Такива случаи имаме няколко на година, а ние сме малка организация в Южна Германия. Организации като нас има около 50 или 60 в страната и всички получават сигнали. Повечето получават сигнали от българки", споделя Шюрле. Все пак жертвите рядко подават сигнали. Най-често защото се страхуват. Освен страха, според Вероника, жертвите не вярват, че правосъдието е на тяхна страна. Често сводниците и трафикантите получават условни присъди. Често момичетата, попаднали във водовъртежа на трафика на хора, са подмамвани с обещания за любов и красив живот в Германия, а сводниците проучват жертвите си предварително.

"Те набелязват жертвите в България след дълго проучване в социалните мрежи, сред познати. Набелязват млади момичета от домовете за сираци и млади майки, които са самотни, които са принудени и нямат друга възможност в България", коментира още експертът. Ако някой, независимо от възрастта и пола, има съмнение, преди да замине за чужбина, има към кого да се обърне, още докато е в България. Глобалната неправителствена организация „А21“ има офис и в София, а услугите им са безплатни.

"Ние имаме такава безплатна услуга, която е проверка на оферта за работа, тоест всеки може да се обади и да ни даде информацията, с която разполага - съответния работодател, оферта, условия, всичко, което знае. И ние да направим проверка дали всичко изглежда наред. Дали организацията, фирмата, компанията са легални, дали човекът, който е връзката, наистина е част от компанията", обяснява Диана Китова, ръководител на гореща линия за борба на трафик на хора. От екипа на организацията оценяват риска и ако всичко е наред, дават съвети на заминаващите. Цялата процедура се случва в рамките на 72 часа. А дори и жертвата вече да се намира на територията на друга държава в Европа, отново може да получи помощ. Горещата телефонна линия работи 24 часа в денонощието.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    37 2 Отговор
    Другарката Ша Лапа Това и нейните фондацийки, които превзеха социалните служби ще осигурят легални кадри на западната секс индустрия. Гарантирано от сглобката!
    Не норвежците - българи ще ви вземат и продадат децата за пари. Вече го правят.
  • 2 тиквенсониада

    25 8 Отговор
    И мис Бикини ли е била ЖЕРТВА на трафик , га се е местила в Барселоната ? Или го е направила доброволно , заради скромната къщичка за 5 000 000 ? Що не я питате де ? Не можете да я намерите ли ? Питайте Бойчо !

    Коментиран от #8

  • 3 Джунгла

    17 3 Отговор
    10000 жертви за какъв период? Първото впечатлние е за една година.

    От друга страна 10К е много повече от домашото насилените хора (било то жение или мъже). Но защо се концетрираме в последно време в социалнте мрежи само на насилието?
  • 4 Салам няма почват войните

    10 4 Отговор
    То това е бизнес на плът.То това го има от оно време и никога не е изчезвало.
  • 5 живял в мюнхен

    21 1 Отговор
    и обиколил 80-90% от публичните домове не видях западно европейски моми само българки румънки сръбкини украинки и тук таме рускини но най-вече. българки и румънки ! и междо другото незнам каде може човек да ползва германка сигурно са вип нещо си защото не видях никъде за толкова години…
  • 6 Има

    20 3 Отговор
    Решението е близко до ума. Хванат трафикант -10 затвор и огромна глоба

    Коментиран от #12

  • 7 Шопо

    18 7 Отговор
    Монахиня върви през гората, среща двама младежи и те я нападат и насилват.
    Благодаря ти Боже, хем до насита хем без грях казала монахинята.
  • 8 Ку-ку

    5 12 Отговор

    До коментар #2 от "тиквенсониада":

    Ей тоя Бойко бе, много ви е бръкнал надълбоко през тези години! Защо не питате величията от червения отбор заедно с "националистите", разбира се, за техните имоти, връзки с олигарси (не само български).... закупени имоти за милиони с "партийни субсидии и т.н.....
    И всички, които обвинявате другите за вашия собствен живот, че не се е подобрил, спрете да търсите проблемите наоколо, а в самите вас. Само некадърни персони, които явно чакат на държавата да ги "оправи", могат да твърдят, че днес се живее по-зле от преди 10-15 години, например! Работа има достатъчно за който е кадърен, има професия(дори и "прост" строител да е) и желание..... а всички мрънкащи по форумите или за жълти стотинки нека да гледат и завиждат на трудещите се, които бачкат здраво и почиват съответно така!
    Хайде сега може да се започне с оплюването за това как не съм прав! 😀
  • 9 Aлфа Bълкът

    0 2 Отговор
    Подлъгаха го с пари като Алонсо и Фетел. Дано поне му дадат кола да се бори за нещо, ама едва ли. Казват с числа, не директно, че новата кола е
    догонила редбул от миналата година.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Смех

    5 2 Отговор
    Немците умират да се правят на мъжествени
  • 12 Друг път

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Има":

    Ванко1 помниш ли и най-вече кой сега си отваря устата да лае за всичко и против всички.
  • 13 А другите жени

    7 2 Отговор
    убиват и палят мъжете (си). Разкош от демокрация.

    Коментиран от #15

  • 14 Така, така

    6 2 Отговор
    Защото в България няма политици, всички са псевдо държавници и единствена цел е забогатяване.
    На държавни постове в агенции и министерства са любовници и роднини назначени още на по 20 години през 2014. За власт имащите работят техни хора.Където бръкнеш по сайтове на агенции и министерства се набива на очи.Всички калинки са в държавни жилища на по 90 лева наем или вече са успяли да ги закупят.Дали са сини , червени или сегашните, всички са един дол дренки.Ако не се въведат крумовите закони , няма да се одреже главата на змията
  • 15 Така е

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "А другите жени":

    Това са жени , които се чувстват недосегаеми заради протекции от горе, а в случая май писаха, от бивша външна министърка и мъж банкер.
    Хората казват, дай на простака власт и му гледай сеира, а и ако е по-амбициозен индивида, щото цял живот е живял преди в бедност и в отчуждение и напътстван от некоя баба Тонка…
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Само да вметна

    0 2 Отговор
    И мъже стават жертви на трафик, всичко става с помощта на полицаи, главните райони на тази мафия са Варна, Пловдив и Югозападна България!
  • 18 Нури

    4 1 Отговор
    Това е Жестокост и Не Човешко
  • 19 за други градове не знам

    0 1 Отговор
    Преди години прочетох стряскаща статистика . 20 % от женската половина на град Сливен , твърди че е получавала пари срещу извършени сексуални услуги.
  • 20 резервист

    3 2 Отговор
    Съвременното робство е широко практикувано във флагманите на демокрацията и правовия ред Германия, Франция, Италия. За тях ние не сме нищо повече от парчета месо. И имат наглостта да ни размахват пръст и да ни поучават как сме търгували с децата си! "Правовите държави" мачкат останалите щото у тях нямало "върховенство на закона". При тях всичко е законно - регистрираш се, плащаш си данъците и готово.
  • 21 Гневен

    0 1 Отговор
    Първо-сираци в социалните центрове почти няма, майките не посочват бащите, децата там са 95% роми.
    Второ- жертви те не са, те сами си поемат този път, въпреки че, са възпитавани да ходят на училище или да работят и са им дадени всички условия за това. Те самите са насилници и непълнолетни престъпници, за какви жертви говорим!
    Ало ФАКТИ, когато пишете тези статии ми мирише на НПО-та, феминизъм, глобализъм и соросоизъм, рушители на семейните устои религията и манталитета на българина!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Яяяяяя

    0 1 Отговор
    Да , демокрация. Плащаме си цената